Dodaj do ulubionych

Na czy w Chorwacji, Na Węgrzech...

15.07.03, 01:25
Na forum turystyka-Chorwacja pojawiła się wypowiedź, że powinno się mówić w
Chorwcji a nie na Chorwacji. Jeśli tak, to czemu mówimy na Węgrzech, na
Słowacji, Ukrainie, Białorusi, Litwie i Łotwie. Jakie reguły tu obowiązują?
Obserwuj wątek
    • ala100 Re: Na czy w Chorwacji, Na Węgrzech... 15.07.03, 09:32
      tomaszek193 napisał:

> Na forum turystyka-Chorwacja pojawiła się wypowiedź, że powinno się mówić w
      > Chorwcji a nie na Chorwacji. Jeśli tak, to czemu mówimy na Węgrzech, na
      > Słowacji, Ukrainie, Białorusi, Litwie i Łotwie. Jakie reguły tu obowiązują?

Byłabym w Chorwacji, jakbym się na Chorwację wybrała. Rzadko mi sie to zdarza,
      więc nie wiem czy nie powinnam jednak pojechać do Chorwacji. Bardziej mi
      pasuje "na Chorwację".

Do pozostałych krajów: tradycyjnie. Ala
    • kubajek Re: Na czy w Chorwacji, Na Węgrzech... 15.07.03, 11:07
      tomaszek193 napisał:

> Na forum turystyka-Chorwacja pojawiła się wypowiedź, że powinno się mówić w
      > Chorwcji a nie na Chorwacji. Jeśli tak, to czemu mówimy na Węgrzech, na
      > Słowacji, Ukrainie, Białorusi, Litwie i Łotwie. Jakie reguły tu obowiązują?

Te ziemie są nam bliskie historycznie, traktujemy więc je niemal jak swoje - na
      Mazurach, na Mazowszu, na Roztoczu ... Ziemie obce traktujemy "w" i "do".
      • jacklosi Re: Na czy w Chorwacji, Na Węgrzech... 18.07.03, 14:41
        Podobno reguła jest taka: jeżeli jest to odrębna całość (kraj) to w i do.
        Jeżeli jest to część (dzielnica, kraina historyczna), to na. Litwa, Łotwa,
        Ukraina były częściami Polski. Słowacja i Węgry - Austrowęgier, i tak się
        uleżało. Chorwacja była częścią Jugosławii, zatem jak ktoś wtedy jeździł na
        Chorwację, to tak mu zostało. Kto o Chorwacji dowiedział się wczoraj, jedzie do
        Chorwacji. Niektórzy Austracy mieszkają na Praterze. Wyjątki od tej reguły są
        jednak nadzwyczaj liczne: w Małopolsce, we Włochach. W drugą stronę jest ich
        mniej albo nie ma, chyba że wziąć pod uwagę wyspy (na Sri Lankę czy do Sri
        Lanki?). Z landów niemieckich na wyobrażam sobie tylko przy Meklemburgii (bo
        enerdowska, swojska, wojewódzka). Reszta chyba w. Ciekawym co do Jackowa w
        Chicago: na Jackowie czy w Jackowie.
        • teresa.kruszona Re: Na czy w Chorwacji, Na Węgrzech... 20.07.03, 23:51
          O zasadzie dyskutowaliśmy już przy okazji Litwy i Ukrainy.
          Chorwacja, jechać do Chorwacji, być w Chorwacji. Węgry, jechać na Węgry, być na
          Węgrzech.
      • lahliq Re: Na czy w Chorwacji, Na Węgrzech... 22.07.03, 13:33
        A "w Wielkopolsce"? Nie słyszałam, by ktos używał "na Wielkopolsce".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka