05.05.03, 21:04
Zwatpilem ostatnio. Zawsze myslalem że "na Islandię" "na Grenlandię" etc. i
jeśli mówimy o państwie islandzkim to tak samo, ale w sumie to jedzie się DO
państwa... Jak jest prawidlowo?
Obserwuj wątek
    • teresa.kruszona Re: Islandia 06.05.03, 00:05
      Jechać do Islandii (państwa na wyspie), ale na Grenlandię (na wyspę).
      • ala100 Re: Islandia 06.05.03, 17:47
        Ale do Islandii na Islandię też można? Ala
      • rewolucjonista Re: Islandia 07.06.03, 13:02
        teresa.kruszona napisała:

> Jechać do Islandii (państwa na wyspie), ale na Grenlandię (na wyspę).

Nie wieżę, przy całym szacunku dla pani wiedzy... Przecież nikt nie mówi, że jedzie "do Słowacji", "do Litwy", "do Łotwy"... mówi się "na Słowację", "na Litwę", "na Łotwę" - inaczej brzmi to chyba trochę dziwnie i pokracznie...
        • mapmuh Re: Islandia 07.06.03, 15:11
          rewolucjonista napisał:

> Nie wieżę,
          Lepiej: "na wieżę"
          przy całym szacunku dla pani wiedzy... Przecież nikt nie mówi, że je
          > dzie "do Słowacji", "do Litwy", "do Łotwy"... mówi się "na Słowację", "na Litwę
          > ", "na Łotwę" - inaczej brzmi to chyba trochę dziwnie i pokracznie...
          To, że "nikt tak nie mówi" jest słabym argumentem. Powołam się na argumentację Ja22nka z innego wątku o podobieństwie polskiego innych języków słowiańskich (wchodniosłowiańskich). Po rosyjsku można mówić
          ????? ?? ???????.
          ????? ? ???????.
          Ale tylko druga wersja jest akceptowana przez ukraińskich patriotów - i słusznie.
          • mapmuh Re: Islandia 07.06.03, 15:13
            Coś pokręciłem w kodowaniu, dlatego transliteruję:
            Jexat' na Ukrainu.
            Jexat' w Ukrainu.
            • irre Re: Islandia 07.06.03, 15:53
              JEDZIE SIĘ "DO" LITWY I ŁOTWY, A NIE "NA"
              • rewolucjonista Re: Islandia 15.07.03, 23:07
                nadal będę się upierał, że nie mówi się iż jest poprawnie powiedzieć "byłem w Litwie"... niebardzo mam gdzie to sprawdzić...
          • ja22ek Re: Islandia 09.06.03, 08:50
            No, moim zamiarem nie jest rozciąganie podobieństw między językami aż tak
            daleko. Wprawdzie uważam, że do naszych tradycji językowych obcy nic nie mają,
            jednak, jak nam udowadnia Ala, język spełnia także funkcje estetyczne. Jeśli ze
            względów estetycznych Cyganów przezwaliśmy Romami, to możemy również
            propagować "do Litwy" i "do Ukrainy" w imię dobrosąsiedzkich stosunków.
            • mindo Re: Islandia 09.06.03, 11:42
              Oczywiście, że "do Islandii".
              Jeszcze nie słyszałem żeby ktos mówił, że jedzie na Wielką Brytanię, tylko "do
              Wielkiej Brytanii", a to przeciez też jest wyspa, jeśli już bierzemy pojęcia z
              geografii i chcemy być konsekwentni.
              • sze Re: Islandia 09.06.03, 18:42
                > jeśli już bierzemy pojęcia z geografii i chcemy być konsekwentni.

Konsekwencja to logika. A co ma logika do języka?
              • rewolucjonista Re: Islandia 15.07.03, 23:14
                Wg mnie poprawnie jest:
                -"do Wielkiej Brytanii" (jeśli chodzi o kraj, ale można powiedzieć "na" jeśli ktoś ma na myśli wyspę)
                -"na Islandię" (nieważne czy chodzi o kraj czy wyspę)
                -"na Maltę" (j.w., bo śmiesznie brzmi "fantastyczne wakacje w Malcie")
                -"do Australii" (może to kontynent, ale też wyspa; czy ktoś gdzieś kiedyś powiedział, że był "na Austalii"???)

przykłady braku konsekwencji można mnożyć... Problem polega chyba właśnie w tym, że język bywa nielogiczny i jest bardziej uzależniony od tradycji. :)
                • jacklosi Re: Islandia 18.07.03, 14:52
                  Vide wątek Chorwacja. Rzecz ma mnóstwo wyjątków, a przede wszystkim na pewno
                  jest zmienna historycznie. Do Węgier pewnie jeszcze długo nie będziemy jeździć,
                  ale do Mołdawii, czemu nie. A jak Wołoszczyzna uzyska niepodległość, to może i
                  do Wołoszczyzny.
                  A rozróżnienie "do Islandii państwa" i "na Islandię wyspę" jest wysoce
                  nienaturalne, zgadzam się tu z Rewolucjonistą. Nie sposób jechać do Islandii,
                  nie jadąc (a raczej płynąc lub lecąc) na Islandię. A co ze Sri Lanką?
                  • jacklosi Re: Islandia 18.07.03, 14:53
                    A taka np. Irlandia zachowuje się jak Wielka Brytania, a nie jak Islandia.
                    Howgh, paranoja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka