-
Hej
Czy są tu mamy z Londynu?
Jestem zakochana w tym mieście - może są to powierzchowne zachwyty bo nigdy tam nie mieszkałam - jedynie odwiedzałam kilkanaście razy.
Że żyje się drogo mam świadomość, ale jak jest z innymi aspektami. Jak wychowuje się tam dzieci? - (moje mają 6 i 8 lat), jak ze szkołami - interesują mnie wyłącznie państwowe - da się znaleźć dobre? Jakie dzielnice ewentualnie brać pod uwagę - przyjazne dzieciom, bezpieczne, zielone, takie w których sporo się dzieje i niekonie...
-
Witam,
jadę po raz pierwszy do Londynu na dwa dni. Lecę do Luton.
Nieśmiało proszę o pomoc ;-)
Prawdopodobnie będę mieszkała w hotelu niedaleko dworca kolejowego East Croydon.
Jak najtaniej dojechać do hotelu z centrum Londynu ?
Przylatuję koło południa - wylot następnego dnia wieczorem.
Na zwiedzenia planuję poświęcić cały pierwszy dzień plus drugi dzień do popołudnia.
Jaki bilet mam kupić, żeby bez kłopotu jeżdzić po Londynie ( strefa 1 i 2 )?
Jest szansa na jeden bilet na który...
-
Dobre Kobiety, nie wiecie moze czy Konsulat - biuro paszportowe, jest czynne w przyszly poniedzialek - 27.05, kiedy to jest Bank Holiday w UK? Na ich stronie nic nie znalazlam o tym , probowalam dzwonic ale tam sie dodzwonic to chyba cud, nikt nie odbieral albo bylo zajete albo sie rozlaczalo...
Musimy odebrac paszporty wiec nie trzeba sie umawiac, ale nie jestesmy z Londynu i to cala wyprawa dla nas, wiec w Bank Holiday by nam odpowiadalo, inaczej bede musiala brac dzien wolny w pracy na to...
-
Witam.. Potrzebuje porady, wiadomości, sugestii ... MIeszkam z mężem i dwoma córkami 6 lat i 1 rok w Londynie. Planujemy przeprowadzić się. Chcemy zamieszkac pod Londynem. Nie mamy konkretnych planów gdzie. Moze któraś z Was napisałaby gdzie mieszka jej sie dobrze? Chodzi nam o spokojna, bezpieczną okolicę, z dobrą szkoła (fajnie gdyby była katolicka :) ) . Bardzo proszę o poradę, z góry b b dziękuję i pozdrawiam .
-
W naszej okolicy bedzie w niedziele z samego rana. M wyjechal, sama z dziecmi i nie wiem, czy zrywac sie o swicie i jechac znimi? Zastanawiam sie, czy bedzie duzo ludzi, nie moge stac przy drodze godzine wczesniej, zeby zajacmiejsca 'z widokiem' bo dzieci nie wytrzymaja .... Hmm... a wy?
-
czy któraś może wie jak takowe znaleźć,chodzi mi o ciuchy używane w dobrym stanie lub nowe na wagę lub kontenery/tiry,mojego chłopa ciotka ma lumpeks w Pl i od kilku lat zamawia takie ciuchy od Polaków którzy takie ciuchy ściągają do Polski, niestety jest dużo drożej niż jakby ciotka sama kupiła i transport opłaciła.
Ciotka poprosiła aby poszukać tutaj na miejscu jakiś hurtowni ale ja niestety w temacie blada więc jeśli któraś wiedziała by co i jak proszę o kontakt tutaj lub na priva.
Dzięki
-
witam, mam ogromną prośbę do osób mieszkających w Londynie.
Mam do załatwienia sprawę w centrum, przylecę na lotnisko w Stansed, wykupilam easy-bus, który podwiezie mnie na Baker street. Będę musiała się pojawić w dwóch miejscach : okolilca Regent Street oraz Westfield i potem oczywiście spowrotem do Baker Stret. Czy ktoś może mi pomóc jakim transportem najlepiej sie wybrać w te dwa miejsca ? czy metro czy autobusem (będę miała czas od 14 do 22), oraz ewentualnie jakie bilety kupić, czy cał...
-
Zastanawiamy sie nad zmiana miejsca zamieszkania. W Londynie mieszkalismy 9 lat. Teraz mamy dwojke dzieci i pomalu zauwazam wady mieszkania w tak duzym miescie.
Pomijajac juz wady i zalety Londynu, to co myslicie o Oxford?
Mam tam znajomych, bylismy tam i bardzo nam sie spodobalo. Ale ladne miasto to pewnie nie powod do zmiany dotychczasowego zycia...
Czy ktos z Was tam mieszka? Jak wyglada takie codzienne zycie?
-
Znalazłam tylko jeden wątek sprzed kilku lat o salonach fryzjerskich, w którym polecano Anthonego Bella z zachodniego Londynu.
Znacie, macie sprawdzonych fryzjerów? Ja jestem z Docklands, wiec wschód Londynu, ale do dobrego fryzjera dojade bez problemu.
Potrzebuje dobrego ciecia, bo moje wlosy sa dosc niesforne, do ramion, ani proste ani krecone. Nie mam czasu na ich ukladanie, wiec korci mnie zeby je solidnie skrocic, ale zapuszczalam je przez kilka lat, wiec mi troche szkoda. Do tego nosz...
-
witam,byc moze jest juz takie wątek
mieszkam od miesiąca w Londynie z rodzina i chciałabym chociaż korespondencyjnie miec kontakt z dziewczynami z Warszawy i nie tylko
czasem trzeba cos podac na kraju a któraś mama akurat sie wybiera???;-)
jeśsli jesteście zainteresowane to czekam na wpisy pozdrawiam
P.S. jak długo dzieci sie klimatyzują w nowym miejscu?
moja 6 latka słabo to znosi...
-
Wiem, wiem ze to juz bylo ale tamten watek jest dosyc stary i moze cos sie zmienilo.
Nie chce isc do GP i potem czekac niewiadomo ile na wizyte u 'niewiadomo' kogo, wole isc prywatnie i nie czekac.
Wiec moze ktos mi poleci dobrego lekarza, nie musi byc z polski i najlepiej zeby byl gdzies w poludniowo-wschodnim Londynie (chociaz to nie jest warunek konieczny, moge dojechac)
z gory dziekuje
-
1) Ile placicie swoim pomocom, nianiom za opieke nad dziecmi? Mam dwoje dzieci, 1 i 4 lata. Czasami chcialabym zostawic je z kims wieczorem, zeby moc wyjsc gdzies z tata. Ile placicie takiej osobie za godzine?
2) Jaka stawke maja Wasze childminder za odebranie dziecka ze szkoly i zajecie sie nim przez 3 godziny?
Dzieki!
-
zeby mi kiecke slubna (nietypowa, krotka, bez kol i gorsetu za toz koronki ;) uszyla. Znacie kogos? Polecacie? Nie musi byc Polka , narodowosc nie gra roli , jedynie kreatywnosc ;) i umiejetnosci.
-
Dziewczyny podpowiedzcie cos fajnego, gdzie z dziecmi 3 latka i roczek mozna pojechac nie daleko od Londynu? My mieszkamy w Essex, ale na granicy z Londynem, nie mamy samochodu i bedziemy jechac pociagiem, najlepiej nie wiecej niz 2 godziny.
Szukam na necie, ale moze macie jakies fajne, sprawdzone miejsca.
Pozdrawiam:)
-
czy ktoras z forumowiczek zna godnego polecenia psychoterapeute w Londynie? najlepiej z NHS (zeby byl darmowy) a jeszcze lepiej zeby mozna sie bylo komunikowac w jez. polskim?
-
Za ok. 2 tygodnie wybieramy się z dzieciakami do Londynu.Przy okazji załatwienia kiku spraw, chcieliśmy zwiedzić miasto. Co warto zobaczyć, no i żeby nie tylko dla Starych było ciekawie.:)
Aaa i gdzie są drogi płatne? Nie chcę mandatu zabulić.:)
-
Czy zna ktos moze dobrego end. w Lodnynie?? Za jakis czas sie pzreprowadzam do Londynu i bede musiala czesto korzystac z uslug wlansie endokrynologa. Czy ktos z Was moglby mi kogos polecic? Bede bardzo wdzieczna!!!
Pozdrawiam!
-
dziewczyny jak wy to wszystko znosicie, moi londynscy znajomi uciekaja z rodzinami z miasta... do nas na spokojne leniwe wybrzeze... z tego co widze w bbc to juz naprawde niewesolo sie robi, niebezpiecznie... chwala bogu za spokoja angielska wioche , a tak czasem na nude tu narzekalam...za nic bym sie do londynu nie przeniosla mimo wszelkich udogodnien, koncertow itp... kocham moja cicha wioche...nudna i przewidywalna..
-
Bo ja po 2 dniach zaledwie chce do domu, na wies, na powietrze i przestrzen, do cichych nocy bez tego nieustannego buczenia w tle.
A przeciez podoba mi sie Londyn, mam tu swoje ulubione miejsca, nic nas nie goni, czas mamy, tracamy sie tu i tam, nie musimy nigdzie byc "na wczoraj"...
Mimo wszystko - gdybym miala tu mieszkac i pracowac, to dziekuje, ale nie.
To gorace, duszne i smierdzace stuletnim kurzem metro, te tlumy pedzace na oslep przed siebie, litosci.
Naprawde podziwiam wszystkich...
-
Wybieramy się ze ślubnym na 3 (no, 2 i pół) dni do Londynu. Mieszkać będziemy w hoteliku niedaleko British Museum. Przylatujemy w środę około południa, pociąg którym naszą Angielską podróż będziemy kontynuować mamy w piątek o 21.30. Więc czasu nie za dużo - plan jest taki, że chcemy zobaczyć Victoria&Albert Museum, British Museum i może jeszcze Science Museum (wiem, mało czasu, ale może chociaż po łebkach się uda, w V&A i British Museum mamy wybrane ekspozycje które chcemy zobaczyć - ale może...