Forum Turystyka Europa Grecja i Cypr
ZMIEŃ
      macedonia

macedonia

(36 wyników)
    • Coś mi się obiło o uszy że aby przejechać Macedonię trzeba mieć jakieś ubezpieczenie na ich kraj,czy ktoś może to wytłumaczyć dokładniej o co chodzi.
    • Jaką walute lepiej miec aby nie płacić po dziwny kursach Czy da się płacić kartą
    • za dwa tygodnie wybieram się z zoną samochodem na Chalkidiki, po drodze zamierzamy zwiedzić trochu Macedonii i przenocować w Ohrydzie. Był ktoś w tych okolicach, można znależć nocleg bez rezerwacji, ewentualnie jak się mają sprawy z campingami nad jeziorem ohrydzkim. Pozdrawiam
    • Witam, Nietypowe pytanko. Zamierzam jechac autem do Grecji przez wlasnie Serbie i Macedonie. Granice Serbii i Macedonii zamierzamy przekroczyc w nocy. Czy czynne beda jakies kantory na granicy? Pozdrowka, Tomek
    • Czy do Macedonii sa wizy??Na stronie MSZ jest,że były tymczasowo zawieszone do 31.12.2005.Chcę jechać na weekend majowy-czy coś wiecie??
    • Siemka, Przeglądałem forum ale mało znalazłem o przejeździe przez Macedonię samochodem a ponieważ jadę tamtedy w tym roku to zastanawiam się jakie tam są drogi i czy droga jest prosta, czy jest bezpiecznie. Będe jachał przez Macedonię w nocy (wyjeżdżam z domu nad ranem) więc troszkę sie obawiam. Jak na granicy ? Proszę o info. Pozdro.
    • Cześć, mam pytanie do tych, którzy w ostatnich latach jechali samochodem do Grecji przez Macedonię, a znają też trasę przez Bułgarię. Czy warto kupować wizę - czy w ten sposób można skrócić czas podróży, no i jak długi jest czas oczekiwania na granicach? Dzięki, pozdrawiam Ania
    • Wiem,że temat się pewnie pojawiał,ale nigdzie nie przeczytałem konkretnej odpowiedzi,a tym bardziej z tych wakacji... Jadę na Chalkidiki (koniec sierpnia)... Chodzi mi o korzystanie z kart kredytowych, podczas opłat za autostradę (SERBIA),i za paliwo (SERBIA,MACEDONIA). Czy ktoś kto jechał w tym roku,korzystał swobodnie,czy też może towarzyszyły temu jakies sensacje.Bardzo chciałbym uniknąć kupowania tych wszystkich walut,a przelicznik w euro( szczególnie SERBIA)dosyć niekor...
    • Planuję przejechać te kraje 13 lipca, tj. wyjazd z Szegedu 13 lipca 2.00 rano. Ponieważ nie jesteśmy teraz przyjaciółmi Serbów poszukuję większego towarzystwa do jazdy samochodem. Z Polski wyjeżdżam w sobotę nad ranem i będę nocował niedaleko granicy węgiersko- serbskiej. Z doświadczenia (jeżdżę tą trasą co roku od 5 lat) wiem, że proponowana godzina wyjazdu z granicy węgierskiej daje możliwość dojechania do Grecji po połódniu. ep_lukasik@op.pl
    • Proszę o pomoc którą drogę wybrać do Grecji przez Macedonię czy może przez BG,ile kosztuje przez Macedonię i czy bezpiecznie .
    • Witam wszystkich, w tym roku wybieramy się do Grecji pierwszy raz. Będziemy jechać na Peloponez samochodami - i tu moje pytanie, czy może mi ktoś polecić nocleg w Grecji niedaleko granicy z Macedonią? - chętnie również zwiedzimy coś w okolicy). Pozdrawiam, K.
    • już od dłuższego czasu próbuję się dowiedzieć jak jest z wizami w Macedonii w tym roku.Czy nikt nic nie wie ???? PODKREŚLAM - W TYM ROKU!!! bo jak było w 2002 to wiem, ale od tego roku (dokładnie od listopada 2002)miały obowiązywać wizy przejazdowe dla polaków. SĄ? PO ILE? GDZIE JE DOSTAĆ? NA GRANICY czy W AMBASADZIE? ....
    • Dzisiejszy telefon ze skarpy spowodowal ze chce sie otworzyc szampana. Republika Macedonii zniosla wizy dla Polakow, jakie sa oplaty graniczne i procedury jeszcze nie wiadomo. bede wiedzial do trzech dni. W kazdym razie koniec z czekaniem godzinami na granicy bułgarskiej w syfie upale i wśród łapówkarskich służb. koniec z telepaniem się po bezdrożach i koleinach. (mam nadzieje ze informacja jest prawdziwa)
    • Mam pytanko czy na pewno nie ma juz wizy do macedomii??? czy jest np. opłata graniczna???? bo juz nie jestem pewna....
    • przeczytałem ostatnio, że znacznie wzrosły ceny przejazdów przez Serbię i Macedonię: Macedonia: 30 Euro za wizę Serbia: 50 Euro za przepustkę (już nie 6 Euro !!!!) Jak dodamy koszt paliwa, łapówek i innych dziwnych opłat /np. mycie kół w Macedonii/ to wychodzi całkiem okrągła sumka. TO SĄ POTWORNE KOSZTY - prom chyba wyjdzie w podobnej cenie. Co wy na to ?????
    • Może dziwne pytanie, ale czy ktoś ostatnio korzystał z sklepu wolnocłowego w Macedoni na granicy z Grecją? Znajomi pracujący w Grecji opowiadali, ze ktoś im woził z tego sklepu tanie "niezbędniki" (papierosy i inne). Pozdrawiam
    • cześć, wybieramy się do Grecji na przełomie czerwca/lipca. wyjazd z Wrocka 23.06. pierwszy punkt zwiedzania Meteora, później Lefkada i Peloponez... mam pytanie jak kształtowały się ceny za przejazd autostradami w Serbii i Macedonii (nie mogę znaleźć mniej więcej aktualnych cen), bo wcześniejsze państwa mam obczajone. po powrocie chętnie służę pomocą, tym którzy będą chcieli powtórzyć Naszą wyprawę. pozdrawiam
    • Witam, czy może jest ktoś, kto podzieli się tegorocznymi informacjami o trasie, kosztach dojazdu do Grecji, najlepiej na Peloponez. Wyruszamy za 2 tygodnie, więc wszelkie wskazówki mile widziane. Ile szacunkowo przeznaczyć na koszt dojazdu - paliwo+opłaty drogowe? Ruszamy z Wielkopolski. pozdrawiam
    • ile trzeba mieć ich waluty albo euro? co sie bardziej opłaca? jakie są dokładne koszty przejazdu tranzytowego przez te kraje? z góry dzieki
    • Witam wszystkich, czy podróżując do Grecji samochodem muszę mieć kartę EKUZ - czy wystarczy moje prywatne ubezpieczenie turystyczne? Gdzieś czytałam, że na granicy z Macedonią żądają okazania karty EKUZ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się