polla.k 25.07.10, 22:33 Witam wszystkich, czy podróżując do Grecji samochodem muszę mieć kartę EKUZ - czy wystarczy moje prywatne ubezpieczenie turystyczne? Gdzieś czytałam, że na granicy z Macedonią żądają okazania karty EKUZ. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marta Re: ubezpieczenie IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.07.10, 08:11 Karta EKUZ nie jest obowiązkowa, nie rozumiem tez dlaczego ktos miałby żadac karty EKUZ na granicy z Macedonią, skoro Macedonia nie jest w UE i karta jej nie obejmuje w ogole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qmka Re: ubezpieczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.10, 08:39 obowiązkowa nie jest, ale warto mieć. Wydają od ręki. Trwa to dosłownie kilkanaście minut. Jak na nasz NFZ to byłam w szoku. Wystarczy wniosek i potwierdzenie ubezpieczenia (RMUA lub podbita książeczka). Odpowiedz Link Zgłoś
ozlem Re: ubezpieczenie 26.07.10, 09:26 Karta EKZU jest istotna dla osób z chorobami przewlekłymi, których firmy ubezpieczeniowe nie chcą ubezpieczać lub żądają za takie ubepieczenie wyższych stawek. W sytuacjach nagłych i niespodziewanych to nie ma większego znaczenia. Trzeba też pamiętać, że karta EKUZ nie pokrywa kosztów transportu medycznego do kraju - oferują to tylko ubezpieczenia prywatne. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinihtaa Re: ubezpieczenie 26.07.10, 11:51 dwa lata temu podczas wizyty u lokalnego lekarza (państwowa przychodnia) nikt od nas nie chciał EKUZ, gdy ją pokazaliśmy to oglądali z zaciekawieniem. W zeszłym roku natomiast poproszono nas o kartę w momencie wystawiania recepty. Ja zabieram i kartę i indywidualne ubezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
etapia Re: ubezpieczenie 15.11.13, 17:44 Warto wykupić ubezpieczenie turystyczne. Pomimo że zmieniła się ustawa i niby koszty leczenia w unii są refundowane to nie liczyłbym na to. Koszyki świadczeń mogą się nie pokrywać i będziemy musieli płacić ze swoich pieniędzy. Ubezpieczenie turystyczne nie jest drogie koszt wypasionego na 14 dni to ok 100 zł. Więcej można znaleźć tutaj www.etapia.pl/ubezpieczenie-turystyczne/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: ubezpieczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.13, 18:53 Won spamerze!!! Odpowiedz Link Zgłoś