Forum Zdrowie Służba zdrowia
ZMIEŃ
      mity

mity

(8 wyników)
    • Raz jeszcze okazuje się, że brak pieniędzy, odmawianie zapłaty za należne świadczenia czy rzekome niedofinansowanie systemu SZ to mit, pryskający w konfrontacji z działaniami opartymi na racjonalnych zasadach. wyborcza.pl/1,76842,7231893,Szpital_nie_na_nasze_zdrowie.html "(...)Rok temu Centrum otworzyło przy szpitalu hotel. Mieli nocować tam pacjenci, którzy przyjeżdżają spoza Bydgoszczy na radioterapię.(...)W Centrum rocznie podawanych jest radioterapii 3,5 tys. pacjentów. Doba na oddzi...
    • Na temat opieki zdrowotnej pokutuja w tzw spoleczenstwie mity. To powoduje nieporozumienia miedzy np. pacjentami i lekarzami. Oto krotka lista co istotniejszych i bardzo falszywych mitow: 1. Byc lekarzem to powolanie. 2. Opieka zdrowotna jest prawem kazdego czlowieka/obywatela. 3. Zycie ludzkie jest bezcenne. Dlatego jest obowiazkiem kazdego zawsze czynic wszystko, co w jego mocy, by czlowieka przy zyciu utrzymac. 4. Ustawowo gwarantowane prawa pacjenta przynosza korzysc nie tylko p...
    • Zastanawiam się skąd wśród buractwa wziął się mit o lekarzach ze wschodu którzy wręcz koczują na granicy aby tylko się dostać do Polski aby leczyć jaśniepaństwo pacjentów i to jeszcze za połowę stawki lekarza polskiego.....
    • W kwietniowym, 4 numerze gazety "Panaceum" wydawanej przez OIL w Łodzi ukazał się artykuł Grzegorza Jasińskiego z NIL. Mówi o systemach ochrony zdrowia w nowych państwach UE. Podaje trochę statystyki. Ilu lekarzy przypada na 100 tys. mieszkańców? Czechy - 350, Słowacja - 320, Węgry - 320, Litwa - 390, Łotwa 290. Polska - 220!. Stare państwa UE - 380. Ile pielęgniarek przypada na 100 tys. mieszkańców? Czechy - 970. Słowacja - 700. Węgry - 850. Litwa - 770. Łotwa - 510. Polska - 520...
    • na jednym z forów przeczytałem wpis: "Należy tytułować ich per Panie doktorze, mimo iż przeważnie do czynienia mamy ze zwykłym lekarzem medycyny (czytaj konowałem)." podobnych wpisów jest mnóstwo wszędzie, a już przodują w tym Państwo Ratownicy. W ratownictwie (dawniej pogotowiu) jest tak, że na ogól jest się na "ty", ale niektórzy lekarze tego nie tolerują i oczekują zwyczajowego "panie doktorze", a Państwa Ratowników niezwykle boli że "doktora" życzy sobie "tylko lekarz". Podobne ...
    • www.ptm-d.com/bialyeksport.htm
    • Nawiązując do Loraphenusowego wątku o powołaniu nasunęły mi się znów uwagi które już tu kiedyś umieściłem.O dziwo , wciąż aktualne. Polski "lekarz publiczny" winien , zdaniem większości ludu , pracować bez wytchnienia , nie przejmując się swoim wynagrodzeniem (bo wszak wielu pacjentów zarabia jeszcze mniej), swoje ambicje ograniczając do przyodziewku lada jakiego i prostych posiłków.Nie trzeba dodawać , że nie jest wskazane zakładanie rodziny z uwagi na wynikające z tego a dociąg...
    • j.w.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się