Forum Turystyka Europa Włochy
ZMIEŃ
      neapol

neapol

(118 wyników)
    • Hej, Za tydzien wybieram sie do Rzymu i planuje zrobic jednodniowy wypad do Neapolu. Pytanie do znawcow, jak najlepiej dostac sie z Rzymu do Neapolu (i powrocic)? Autobus? Pociag? Jakas alternatywa? Wynajecie auta niestety odpada. Z gory dzieki za pomoc :)
    • W drodze na Sycylię chcemy się zatrzymać na 2 dni na południu Włoch i trochę pozwiedziać okolice Neapol,Pompeje ,Sorrento . W związku z tym poszukujemy taniego i spawdzonego noclegu gdzieś w tych okolicach . Może to być kemping , pensjonat lub hotel. Co polecacie na 2 dni zwiedzania tych okolic , wiem że wszystkiego niezdołamy zobaczyć ?
    • Wszystkie połączenia, które znalazłam są przez Mediolan czy Monachium, czy możliwe że nie ma bezpośrednich lotów?
    • Wstepnie zaplanowane jest Wezuwiusz i Pompeje (niekoniecznie w jeden dzien, ale gdyby sie udalo to byloby sympatycznie). Chcemy tez przeskoczyc na jeden dzien do Gargano - sanktuaria, i objazd okolicy pod katem kolejnych wakacji. A co poza tym? Probowac jednak Neapol? (pomijajac rozne opinie - czy warto na pol dnia wskakiwac i pobieznie cos obejrzec?) Czy raczej jakies inne rzeczy w okolicy? Wyjazd wlasnym autem z dziecmi, ktore lubia podroze, a troche mniej galerie i muzea ;-), spanie gdz...
    • Cześć. W okolicach połowy lipca chciałbym kilka dni spędzić w Baia Domizia, najwygodniej byłoby polecieć samolotem, ale akurat z Katowic nie ma bezpośrednich szybkich lotów do Neapolu, są z przesiadkami i całość wychodzi nawet do kilkunastu godzin, co już nie staje się takie atrakcyjne czasowo jak na samolot. Mam możliwość lecieć WizzAirem z Pragi czeskiej do Neapolu, ale znowu do Pragi musiałbym się dostać pociągiem - a to jakieś 8h jazdy, no i potem jeszcze z dworca na lotnisko, też s...
    • Hej, Planujemy krótki wypad w okolice Neapolu. Będziemy tam 2 dni z 1 noclegiem, chcemy zobaczyć Wezuwiusza i Pompeje oraz sam Neapol. Napiszcie czy jeszcze coś jest warte zwiedzenia. Myśleliśmy o rejsie na Capri ale nie wiemy czy czasu starczy. Ile nalezy zakładać czasu na zwiedzanie Pompei i Wezuwiusza a ile na Neapol. Dodam że jedziemy z 5 letnią córką co nieco nas ogranicza. Dzięki za pomoc.
    • Witajcie, wkrótce lecę do Neapolu i będę czekać 9 godzin na autobus do Foggii, czy ktoś z was mógłby się podzielić wiedzą , gdzie i za ile zostawić bagaż i co nieco pozwiedzać w Neapolu? Właśnie : co można zobaczyć w ciągu tych 9 godzin? z góry dziękuję !
    • Poszukuję porady odnośnie komunikacji miejskiej w Neapolu. Będę w tym mieście niecały tydzień. Chciałbym możliwie tanio i wygodnie (wszystkie rodzaje komunikacji miejskiej) poruszać się po mieście i okolicy. Jakie bilety najlepiej wybrać dla kilku przejazdów? Z góry dziękuję za podpowiedzi!
    • Mam pytanie, ktory prom na Capri wybrac? i czy w ogole warto sie tam udac? bede w Neapolu w grudniu, jaka tam jest wtedy pogoda? Czy to prawda ze w Neapolu jest niebezpiczenie?
    • Jak spedzaliscie wieczory w tych miastach? Mam na mysli imprezowanie :) Jakie miejsca warto odwiedzic? czy Neapol wieczorem robi sie niebezpieczny?
    • Proszę o poradę, gdzie najlepiej zatrzymać się na noclegi chcąc zwiedzić Neapol?
    • Kusi nas w tym roku południe Włoch. Bardziej nam pasują loty do Bari (ceny, rozkład lotów etc), ale bardzo chciałabym też zobaczyć Amalfi, Positano - ale z kolei z Bari tam jest spory kawałek. Podpowiedzcie czy warto w takim razie lecieć do Bari, potraktować tamten kawałek wybrzeża jako bazę czy jednak bazę zrobić po drugiej stronie buta? Gdzie ładniej, ciekawiej?
    • W ubiegłym roku byliśmy całą rodziną z trójką dzieci w Neapolu. Nocowaliśmy celowo na campingu w Pozzuoli (rodzinnym mieście Sofii Loren)położonym w dymiącym kraterze wygasłego wulkanu. Neapol budził w nas skrajne uczucia. Z jednej strony hałdy śmieci, niewyobrażalny bałagan architektoniczny (wiele budynków niepokończonych, wiele wygląda jakby na nie spadła bomba),idioci za kierownicą, z drugiej dzielnica hiszpańska żywcem jakby wyciągnięta z włoskich starych filmów, przepiękne ...
    • witam .wybieram sie w tym roku na zwiedzanie Rzymu i Neapolu.planuje trase na 2 dni,jeden Rzym drugi Neapol....tyle,ze zaczynaja mnie straszyc ,że w Neapolu nie jest bezpiecznie..znaczy kradna samochody i na ulicach zamęt???? raczej nie wierzę w takie historie ale moze ktoś juz był i cos mi doradzi?? za wszelkie info z góry wielkie dzięki.jeśli kogos interesuje Francja-Lazurowe to służe rada pozdro kasia
    • Mam pytanie Czy w okolicach kempingu baia dominiza (ewentualnie kolo neapolu) znajduje sie jakis aqua park Pozdrawiam
    • Witam chcę jechać do Neapolu na 3 dni i nie bardzo mogę wyszukać jakiieś tanie loty z Polski.Może jest ktoś zorientowany jak tam się dostać tanio, ewentualnie z jakąś przesiadką. Tylko że na podróż i załatwienhie spraw mam 3 dni.będę wdzięczna za pomoc.
    • Podczas wakacyjnego pobytu we Wloszech planuje 2 dni spedzic w okolicach Neapolu (1 dzien - zwiedzanie miasta, 2 dzien - wejscie na Wezuwiusz i Pompeje). Poniewaz jedziemy samochodami - mam pytanie o bezpieczenstwo: 1. Czy lepiej zostawic samochody w hotelu (mam rezerwacje w hotelu 10 km od Neapolu) i dostac sie publicznymi srodkami lokomocji do centrum NEapolu czy tez dojechac samochodami do centrum i tam zostawic samochod na jakims strzezonym parkingu? 2. Moze wiecie jak sie ...
    • czy ktoś się orientuje gdzie można zrobić najlepsze zakupy w okolicach Neapolu lub samym Neapolu, ewentualnie w Rzymie?? I drugie pytanie jeśli sie ktoś orientuje czy mogę kupić "na ulicy" np jakąś firmową rzecz dla siebie na własny użytek i przetransportować to samolotem czy jest zabronione??
    • może ma ktoś orientacje czy w ciągu jednego dnia będę w stanie przejechać z rzymu do neapolu, w neapolu co nieco zobaczyć i obejrzeć jeszcze pompeje. dodam że poruszałbym sie pociagiem.
    • Wybieram się w maju z Matką do Rzymu. Ponieważ znam Rzym, to chciałem jeszcze coś urozmaicić i zrobić jednodniowy wypad albo do Florencji, albo do Neapolu. W sumie nie jesteśmy znawcami sztuki, ale doceniamy jej piękno, z drugiej strony nie wiem, czy piękne widoki Zatoki Neapolitańskiej nie sprawią Mamie większej radości. Czy możecie mi jakoś ułatwić tę decyzję? Liczę bardzo na opinie od Osób, które odwiedziły oba te miasta. Pozdrawiam, dziękuję, Adam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się