Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      nerki-

nerki-

(5 wyników)
    • Witam jestem tu nowa,myślę że mi pomożecie.Od listopada 2006 jestem na dawce novothyralu 250 na dobę oto moje aktualne wyniki czy są już dobre? TSH:2,0090 ulU\ml norma(0,3500-4,9400),FT4:0,96 ng\dl norma(0,70-1,48) Przeciwciała TPO:>3000 U\ml normy nie ma podanej wynik USG tarczycy:tarczyca hypoechogenna z zaznaczonym włóknieniem-do rozważenia BAC PP:ok.V=30ml bez ewidentnych zmian ogniskowych LP:10 ml bez ...
    • Ciągle drążę ten temat. Znalazłam art., cytat: Głównym produktem tarczycy jest tyroksyna (T4) i jest to jedyne miejsce jej powstawania. Natomiast trójjodotyronina tylko w 20-40% jest syntetyzowana w gruczole. Główna produkcja zachodzi w tkankach obwodowych (przede wszystkim w wątrobie oraz nerkach) i polega na odpowiednich przemianach tyroksyny do trójjodotyroniny. Wnioskuję: jeżeli mamy problem z wątrobą lub nerkami, to wtedy przemiana tych hormonów jest utrudniona. Musimy badać ...
    • Czy to zwykła proza życia przy hashi, czy badać się gastrologicznie i nerkowo? Ostatnio mam wrażenie "odcięcia głowy" przy szyi. Twarz odczuwam jako pęczniejący balon, łydki podobnie. W pasie "opona". Co to jest u licha?
    • Selen niestety nie zawsze pomaga. Bralam go pol roku bez wyraznych zmian na dobre i musialam przstac. Niestety, poziom antycial mam nadal wysoki. Poza tym moja kasa chorych (mieszkam w Niemczech) nie chciala placic za terapie, bo uwazaja, ze jest bardzo szkodliwa. Napisali, ze ta eksperymentalna terapia ma zly wplyw na nerki i watrobe. Co o tym myslicie? Poza tym, choc biore hormony od roku, strasznie zaczely wypadac mi wlosy, doslownie kepami. Macie pomysl, co z tym zrobic?
    • www.poradnia.pl/podstrony/czytelnia/tarczyca.html Biosynteza T4 i T3 to skomplikowany i kilkuetapowy proces. Jest on uwarunkowany odpowiednim stężeniem jodu w gruczole, jego wyłapywaniem przez komórki pęcherzykowe, sprawnym działaniem układów enzymatycznych oraz obecnością specjalnego białka - tyreoglobuliny. Białko to zawiera aminokwas tyrozynę, który wchodzi w reakcję z jodem tworząc wyżej wymienione hormony. Są one następnie przechowywane w pęcherzykach pod postacią koloidu. Główn...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się