07.02.11, 14:54
Mój shih tzu (5 m-cy) nie ma przycinanych własów, ani zakokardkowanych, w związku z tym opadaja na oczy , są długie nie wbijaja się w oko. weterynarz powiedział, że pieskowi to nie przeszkadza i dobrze widzi, ale spotkałem się z opinią, że albo przystrzyc, albo kokardka (osłonić oczy) - proszę o Wasze opinie. Pozdrawiam Marek
Obserwuj wątek
    • an3czka2 Re: Oczy 07.02.11, 15:10
      Marek włóż sobie włosy do oczu i sam zobaczysz:). Powinno się wiązać kitkę, starczy gumka dobrej jakości, i oczywiście wiązać z wyczuciem, aby nie naciągnąć powiek pieska. Drugi sposób to obcięcie nad oczkami, najlepiej jak zrobi to fachowiec pierwszy raz. Tu część z nas obcina, a część wiąże kitkę, wedle uznania:). Moja ma trójkącik między oczkami wycięty, a reszta związana gumką. Pozdrawiam Ania
    • agatek28 Re: Oczy 07.02.11, 15:10
      Przyznam , że mój miał obcinane..ale na dłuższą metę odradzam...i sama też mu nie przycinam bo jak zrobi się tak raz to wtedy gdy odrastają włoski to oczka bardziej łzawią...tak wynika z mojej obserwacji dlatego teraz nie obcinam. Piszesz, że twój ma długie włoski ..to radzę spiąć małą frotową gumeczką bądz też jakąś spineczką a przodu...wtedy piesio lepiej widzi no i my ( ich właściciele) też widzimy ich śliczne, duże oczęta;) Pozdrawiam.
    • kocik74 Re: Oczy 07.02.11, 19:03
      Cześć Marek! Nasz Czaruś nie miał wcale obciętych przy oczkach tylko podpinane najpierw spinką a jak podrosły to doszła gumka lub frotka. Najlepiej odczekać ten trudny okres kiedy włoski rosną i przemęczyć się jakoś. Teraz jest spoko mio tego że piesio powinien już iść do gromera bo cały jest zarośnięty jak rower w trawie :))) Rano pierwsze czynności jakie wykonuje Czarosław to budzenie pani i zmuszenie na wszelkie sposoby aby zrobiła mu kitkę i zapięła spineczkę. Potem idzie do lustra i ogląda się "jak wyglądam? - Ładnie?"
      • markdulos Re: Oczy 07.02.11, 21:29
        Dziękuję za porady. Zasatanawia mnie tylko wypowiedź weterynarza, odradzał obcinanie i kitki, bo lepiej wg. niego jak psu rosną naturalnie i osłaniają oczy (są długie i nie drażnią oczu) . Ale dzięki Pozdrawiam
      • shih-an Re: Oczy 07.02.11, 21:41
        Ja jakoś sobie nie wyobrażam, jak pies może dobrze widzieć, kiedy ma oczy zasłonięte!
        Dobrze Ci radzę (zresztą jak wszyscy właściciele shih-tzaków), związuj włosy w kucyk lub obetnij grzywkę.

Shih-tzu mają dość duże, wypukłe oczy i krótką kufę. Sprawia to, że gałki oczne są bardzo narażone na urazy. Jeśli dodać do tego ograniczoną widoczność, tylko patrzeć, jak zaczną się problemy.
        A może i już są, tylko przez włosy nie zauważyłeś ;)
        Sprawdź dokładnie czy rogówka nie jest uszkodzona. Pies Ci tego nie powie, ale sprawia mu to duży ból.

A na przyszłość (i to jest apel do wszystkich posiadaczy shih-tzu), na prawdę - nie słuchajcie tak ślepo swoich weterynarzy. Wiem, że nie chcą źle, ale nie zawsze do końca zdają sobie sprawę z problemów dotyczących konkretnych ras.
        Kierujcie się też własnym rozumem i intuicją!
        Absolutnie nie namawiam do lekceważenia ich zaleceń dotyczących zdrowia, ale w takiej sprawie jak ta, chyba wystarczyło pomyśleć :)

Pozdrawiam,
        Ania
        • shih-an Re: Oczy 07.02.11, 21:47
          Przepraszam za błąd (zauważyłam, że coraz częściej mi się on zdarza ;)).
          Oczywiście "naprawdę", nie "na prawdę" :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka