Forum Zdrowie Służba zdrowia
ZMIEŃ
      organizm

organizm

(3 wyniki)
    • Fajny artykul w wyborczej nt. badan profilaktycznych: wyborcza.pl/1,75476,6421137,Pamietaj_o_badaniach__czyli_jak_uprzedzic_chorobe.html?as=3&ias=6&startsz=x Mnie tylko zastanawia, czy naprawde konieczne jest robienie wszystkich tych najrozniejszych badan, jesli czlowiek czuje sie dobrze? Oczywiscie, w przypadku niektorych chorob screening daje dobre efekty i moze sie oplacac, tak jest np. z rakiem piersi czy szyjki macicy, ale czy jest sens, zeby kazdy czlowiek robil sobie co roku dz...
    • Standardowy tekst jaki słyszy się od pacjenta dyżuru opieki całodobowej w sobotę, gdy nie ma za bardzo wskazań do wizyty i pacjent sam dobrze o tym wie, brzmi: "w sumie wiem że się jeszcze nic takiego nie dzieje, ale nie chciałem czekać BO JUTRO NIEDZIELA". Przy założeniu - a taki jest stan faktyczny - że możliwości diagnostyczno lecznicze, kompetencje i w ogóle "wszystko" (łącznie z dostępnością apteki, która jest czynna w niedzielę) są dokładnie takie same w sobotę i w niedzielę (ta...
    • Ktos poparzyl sobie wrzatkiem stope. Tydzien temu. Poparzenie, mimo iż tylko wrzątkiem było silne. POwstały duże pęcherze. Ten ktoś (czy on nie myslal?, ale moze na komentowaniu tego sie jednak nie skupiajmy) przekłuł je. Utworzyła się otwarta rana o średnicy kilku centymetrów, która się nie goi. Wdała się infekcja. Stopa jest opuchnięta. Ciągle boli. NIe można na niej stanąć. Zakażenie się nasila. Ten Ktos aby nie forsowac stopy i doprowadzic do zasuszenia sie rany, chce teraz ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się