Forum Zdrowie Ortodoncja
ZMIEŃ
      osad

osad

(19 wyników)
    • Jak sobie z tym radzicie? Przed założeniem aparatu, pierwszy raz ściągałam kamień (mało co, bo NIE MIAŁAM z tym problemu, tylko między jedynkami, ale przed aparatem radzili, zeby o to zadbać). Minęło pare miesięcy, i po prostu mnie trafia - ranki i wieczory spedzam na szorowaniu zebów trzema szczoteczkami, pięcioma pastami, a ten cholerny osad sprawia, że wyglądam, jakbym w zyciu zębów nie myła. Pomocy, bo oszaleję. Orto twierdzi, ze to wina aparatu, i ze tak moze byc. (aha, ...
    • hej, czy majac aparat ortodontyczny mozna usunac kamien nazeby, osad ? czy da sie wykonac ten zabieg czy tez trzeba zdjac drut, odklejac zamki ? jak to wyglada ? pozdrawiam
    • MOja corka ma aparta 5 miesięcy,ale zauważylam białe momenty pod aparatem (dolna szczęka),wygląda to na kamień a poza tym żółtawy osad w innych miejscach,czy można usunąc to tera? czy dopiero po zdjęciu aparatu? Oczywuście niedługo jest wizyta i zapytam orto ale pytam tez was.
    • czy mógłby mi ktos polecić dobrego stomatologa, który usuwa kamień i osad zadrutowanym? najlpiej by było, żeby to robił na Fundusz. moja ex dr. powiedziała, że usunie mi dopiero po zdjęciu aparatu - chyba ją z deka pogieło ;) no więc szukam innego gabinetu, ale trafiam albo na takie, które nie robią tego zadrutowanym, albo na prywatne. swoją drogą dwa razy usuwałam prywatnie - koszt 100zł - ale teraz nie mam tego aż tak dużo do usuwania, dlatego trochę mi szkoda wydać stówkę ;) poświęcę ją, a...
    • Założyłam niedawno aparat i właściwie od razu na drugi dzień po założeniu zauważyłam, że mam pożółkłe zęby a wcześniej miałam je śnieżnobiałe. Nie jest to napewno wynikiem niedostatecznej higieny jamy ustnej bo czyszczę zęby dość dokładnie po każdym posiłku. Czy ktoś z Was też coś takiego zauważył i jak z tym walczycie?
    • Napiszcie proszę jak wyglądają zęby po zdjęciu aparatu. Noszę aparat od kilku miesięcy, już po kilku dniach pomimo dużej dbałości o higienę jest na nich ciemny osad. Zastanawiam się czy po zdjęciu aparatu można to doczyścić i szkliwo będzie takie jak przed założeniem aparatu.
    • Jak w temacie. Orto powiedziała, że wodą destylowaną, którą kupię w aptece ale w aptece nie dostałam i facet mi powiedział, że mogę kupić na stacji benzynowej ale nie jestem pewna. Trochę dziwnie płukać usta wodą do akumulatorów i żelazek. Jak sądzicie?
    • Witam, postanowiłem wrzucić zdjęcia przed, po i w trakcie leczenia aparatem, może to komuś pomóc w dokonaniu wyboru czy założyć czy też nie aparat. Zdjęcia troche słabej jakości i dziwnie poukładane ale robiłem je na szybko i musiałem zmniejszyć ich rozmiar. img815.imageshack.us/i/pano1.jpg/ img826.imageshack.us/i/pano2.jpg/ img442.imageshack.us/i/pano3y.jpg/ img713.imageshack.us/i/pano4.jpg/ img833.imageshack.us/i/pano5.jpg/ img683.imageshack.us/i/pano6.jpg/ img193.imag...
    • Sporo się już mówiło na forum o piaskowaniu i z wypowiedzi wynika,że dużo osób poddaje się temu zabiegowi. Mam jednak do orto kilka pytań. Jaki wpływ ma piaskowanie na szkliwo i dziąsła? Co z aparatem? Można zabieg wykonywać mając założony aparat? Jakie są przeciwwskazania? Jak często można piaskować zęby? I ostatnie pytanie, czy każdy dentysta jest w stanie wykonać ten zabieg prawidłowo czy też wymaga on jakichś specjalnych umiejętności? Ostatnie pytanie może jest dziwne, ale moj...
    • Jak skutecznie pozbyć się żółtego nalotu na zębach... Myję zęby po każdym posiłku, dostatecznie długo, wyciorek, nici, płyn. Bardziej, dokładniej się chyba już nie da. Macie jakieś sprawdzone sposoby? Pasty?
    • i nie wiem, czy to osad, czy kamień? Też Wam tak się robi? Ja mam tak na kilku zębach. Dodam, ze codziennie nitkuję zęby, myję 2 razy dziennie szczoteczką elektryczną i kilka razy zwykłą oraz płuczę płynem do płukania jamy ustnej bez tej szkodliwej ponoć substancji (chlorheksydyny).
    • Jak wygląda dbanie o zadrutowane ząbki-pomijając mycie, nitkowanie itp-czy usuwacie z nich kamien? Jeśli tak to w jaki sposób to się robi i ile się za to płaci?
    • Panie ortodonto czy jest jakiś sposób domowy na pozbycie się ciemnego osadu z zębów po stosowaniu pasty i płynu meridol? Czy jedynie można to zrobić u stomatologa? I po cholerę produkują takie pasty?
    • mam aparat dopiero od tygodnia. dbam o niego - myje zeby przynajmniej 3 razy dziennie w tym 2 razy baardzo dokladnie , uzywam nici, specjalne koncowki do szczoteczki elektrycznej, plyn , ale pomimo tego pomiedzy niektorymi zebami widoczny jest dziwny osad... co robic? taki sam osad widac na kleju ktory wystaje spod zamkow ... wyglada to dosc kiepsko ;(
    • mam pastę do zębów Vilcacora. na opakowaniu jest napisane, że 1. likwiduje osad i kamień nazębny (o to mi głównie chodzi) 2. zapewnia skuteczna higienę jamy ustnej 3. pomaga walczyć z próchnicą, chorobami przyzębia i grzybicą jamy ustnej. jest równiez wzmianka, że jest zalecana do szczotkowania uzupełnień protetycznych i aparatów ortodontycznych. teraz moje pytanie, czy można jej bez problemu używać, nie mając problemów opisanych w punkcie 3? bardzo proszę o odpowiedź.
    • słyszałm ze aparat porcelanowy jest bardziej podatny na zanieczyszczenia tzn sklada sie z jasnych elementów i ona szybciej sie brudza i pomimo dbania o higiene to zmienia swoje zabarwienie czy to prawda ??? Bo jezeli on po jakimś czasie zmienia sie tzn żółknie to juz wole metalowy widoczny jako metal a nie żółty porcelanowy. Jednym zdaniem czy osoby posiadajace porcelanowy aparat sa zadowolnone ??? pozdr
    • Możecie napisac jak czyscicie swoje zabki. Bo ja mam „mały” problem z czyszczeniem zebow miedzy drutami. Uzywam wyciorkow Jordana ale widze ze zeby w tych miejscach lekko zszarzaly.
    • Kiedys podalas nazwy past, ktore usuwaja kamien czy tez osad. Wiem ze byla to Vilcacora. Sama jej uzywam, ale mam problem z jej kupienien. Podalas tez druga nazwe, ale zapomnialam jak to brzmialo. Jesli mozesz, to napisz mi jaka pasta tez jest dobra. Z gory dziekuje za odpowiedz.
    • Nosze aparat od dwóch miesiecy i zauwazyłam kamień na zebach.Jak czyść zeby by ten kamień się nie osadzał,boje si e ze zeby zaczna mi sie psuć.???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się