peloponez

(17 wyników)
  • Witam, planuję w tym roku pobyt na Peloponezie w miesiącach wakacyjnych. Termin jest mi obojętny i proszę o namiary na sprawdzone adresy apartamentów dla 3 osób. Za wszystkie podpowiedzi będę wdzięczny. Myślałem o okolicach Napflio, Kivieri ale to nie jest obowiązkowe. Pozdrawiam
  • Witam Mam pytanie do miłosnikow "prawdziwej" Grecji Wybieramy sie promem do Patras i dalej zastanawimy sie dokad Prosze o , wrazenia i opinie czy lepiej zostac na Peloponzie czy wybrac sie na Zakynthos ( interesuje mnie tez kwestia cenowa, perownanie cen noclegow na Zakynthos i Peloponezie, itp) Podaje maila: jfp@interai.pl Pozdrawaim Joanna ps.do czarodziejki: jesli trafisz na mojego posta, prosze napisz max. duzo o Zakynthos:)
  • wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,4812776.html mam nadzieje ze nie ma wiekszych zniszczen,
  • jeśli ktos ma ochote zapytac o cos, bardzo prosze (poki jestem na bieżco):) Pozdr. Joanna
  • Od dawna nie czytałem już o tym ciekawym małym półwyspie (około 40 km2; około 2300 mieszkańców), wchodzącym w skład Peloponezu (choć administracyjnie przynależy pod Pireus). Mowa o półwyspie Methana (Μέθανα). Wyrasta on ze wschodniej Argolidy, pomiędzy wyspami Poros i Egina.Z resztą Peloponezu łączy go tylko wąziutki przesmyk, jest to niemal wyspa. Postanowiłem poczytać sobie o nim trochę w greckim internecie.Oto garść ciekawostek: * Półwysep i jego ...
  • Giasas:-) Bardzo już wkrótce bo za niecałe 2 tygodnie chyba raczej pognam do mojego raju na całe 11 bodajże dni:-) Radość moja jest wielka - pewnie nie musiałam o tym pisać, a ograniczenia w dostępie do internetu po prostu kosmiczne (nadal i to od jakiego już czasu brak dostępu w domu wrrr) Nic to - lecę do Aten i to jest ważne, a 6 dni spędzę na Peloponezie, bo taki plan sobie ułożyłam (resztę dni muszę spędzić w Atenach). Na Peloponez plan (wstępny - powiedzmy sobie) wygląda ...
  • Potrzebuję Waszej pomocy we wstępnym zaplanowaniu wycieczki po Mani. Do dyspozycji będę miał jeden dzień, wyjazd i powrót do Githio. Obligatoryjnymi punktami są Aeropoli, Gerolimenas, Vathia (wieże) i przylądek Metapan (tutaj zapewne spacer do latarni). To, na czym mi zależy to tradycyjne budownictwo (wraz z opuszczonymi osadami) i miejsca archeologiczne. Czasu na jaskinie nie będzie (niestety) podobnie zresztą jak na zwiedzanie kaplic z różnymi freskami. Zakładam też krótki odpoczynek...
  • Witajcie wszyscy grekomaniacy! Pozdrawiamy serdecznie z Monemvasii na Peloponezie gdzie dotarliśmy po zobaczeniu Sounionu, Koryntu, Myken, teatru w Epidauros. Marasko: dzięki za maile z instrukcjami czego nie ominąć. Mistra zrobiła na nas wielkie wrażenie. Pogoda idealna na zwiedzanie: słoneczko, wiaterek, do tego mało ludzi i jakie zapachy: są zbiory pomarańczy i pachnie wszędzie nieziemsko..... Trzymajcie się cieplo Neronka/Daga i Michał
  • Widzieliscie? Na dopiero odkrylam, Grecy zrobili most nad zachodnim Peloponezem, ok 2,8 km dlugosci, piekny!!!): en.wikipedia.org/wiki/Rio-Antirio_bridge/
  • W ten weekend odwiedziłem rodzinne Puławy, gdzie czekała na mnie wspaniała niepodzianka: moja Mama, która nie tak dawno wróciła zachwycona z greckiej wyprawy (rejs od Pireusu przez Mikonos,Patmos, Efez,Rodos, Kretę, Santorini a potem jeszcze objazd części Peloponezu) przetrzymała dla mnie w lodówce (!:)) całe naręcze gałązek nazbieranych na Peloponezie: jest np.cyprys, śródziemnomorska sosna, oliwka, wonne liście krzewów czystka, szałwie...Czy wiecie jak to cały czas wspaniale p...
  • Witajcie, wiem, wiem że to nietypowe pytanie i powinnam napisać do każdego z osobna... pomyślałam jednak, że więcej osób przeczyta tutaj i może da znać na maila grecja-ellada@gazeta.pl :)) Bardzo prosze jeśli macie jakieś adresiki hoteli dajcie znać. dxuksm w internecie wraz z koleżanką, która będzie zwiedzać ten fragment Grecji na własną rękę już od 31.08 I albo my nie potrafimy znaleść tanich chatek (pokoju dla 1 os) albo jakaś drożyzna zapanowała. Miejscowość, w której szukam ...
  • pytanko od znajomego, ktory ma zamiar wybrac sie tam z przyczepa campingowa na 3 tygodnie w sierpniu juz!!!! Jak z poruszaniem sie po tamtejszych drogach takim zaprzegiem? Jak wyglada baza noclegowa dla w/w zestawu? ;-) Jakies urokliwe skaliste fragmenty wybrzeza? Co mozecie polecic? Wszystkie wskazowki, namiary mile widziane. pa. bacha
  • Pierwszy nius - z południa: Giasas! Nadaje z autostrady Ateny - Korynt. Minełam kanał - ze starej drogi widok był lepszy ale i tak pięknie. Jade w kierunku Trypoli i teraz przede mna Akrokorynt - z tej strony wyglada jak Monemvasia- co mnie zaskoczyło, choc tu juz kiedys byłam. Oooo, drugie 2 e ode mnie chca! Wokół ślicznie, zielono i słonecznie. Cudownie ciepło - 21 stopni w cieniu. filakia z Hellady - ide sfootografowac kamienie, a co!-- Jest taki kraj na południu, gdzie wysp...
  • Witam wszystkich serdecznie ;-) Juz prawie zdecydowalam sie na pobyt w Kardamili (pn Mani), niedaleko Stoupy, a tu dostalam jeszcze oferte z Aghios Nikolaos (20 km na poludnie). No i zaczelam kombinowac, i juz sama nie wiem, moze w ogole gdzie indziej trzeba jechac? Tutaj nastawilam sie na zwiedzenie Misttry, Monemwazji, Githio, Epidauros (w drodze na lotnisko), Pirgos Dirou. Jesli ktos zna te miejscowosci (Kardamili, Ag,Nikolaos) - bardzo prosze o krotka relacje. Dziekuje!
  • Jak podało przed chwilą TVN24 - Peloponez, po letnich pożarach, został zalany przez fale powodziowe... www.tvn24.pl/12691,1528927,0,1,wiadomosc.html
  • Wiecie co? A tak sobie siedzę i tak sobie dumam, że takie piękne i prawie w ogóle nieznane, mam rację? Widziałam ich trochę na Peloponezie, widziałam całkiem sporo w Tesalii i w Epirze, widziałam ich też sporo na wyspach różnych i różnistych, ale tak naprawdę dochodzę do wniosku, że nie znam gór w Grecji lądowej... Ech, tak sobie tylko dumam i dumam, że przejeżdżałam kiedyś przez Arahovą, że Pilion w sumie nie na końcu świata, że Lamia i okolice podobnie..... I tak sobie myśl...
  • Witam wszystkich. Ponieważ wielu z was zna Grecję jak własna kieszeń, proszę o radę. Wybieramy się na 10 dni do Grecji (koniec lipca), zakupiliśmy bilety w tanich liniach; Kraków-Ateny, Saloniki-Kraków i chcielibyśmy spędzic ten czas jak najintensywniej dysponując niewielkim budżetem. To będzie nasz pierwsza grecka wycieczka, w dodatku zupełnie na własną rękę. W planach mamy na początku kilka dni w Atenach, na Peloponezie, a potem zmierzamy w kierunku Salonik. Jakie miejsca są warte zob...
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się