Dodaj do ulubionych

Karpathos?

10.12.14, 19:05
Pojawiły się fajne ceny czarterów na Karpathos w czerwcu. Trochę kusi. Nie byłem tam jeszcze. Tylko zastanawiam się co ja tam będę przez 2 tygodnie robił? Może jednak warto?
Obserwuj wątek
    • dorasia1 Re: Karpathos? 11.12.14, 10:18
      Byliśmy tam we wrześniu tego roku. Fajnie, ale chyba faktycznie 2 tygodnie to trochę za długo...no chyba że ktoś nastawia się na kilkudniowe lenistwo (lub pływa na desce-wieje tam przecudownie).
    • 82piterek Re: Karpathos? 13.12.14, 22:20
      Krzyś, za 500 zł RT bier i się nie pytej. Jak 2 tydnie na wyspie bydzie dla Ciebie za dużo to pokombinujemy coś z Kretą Wschodnią (zupełnie inna niż zachodnia) lub Rodos albo nie nazywom się Piterekwink Myślę że nawet 7+7 byśmy coś wykombinowali z 2 miejscami noclegu.
      Pozdrawiam serdecznie
      • barbelek Re: Karpathos? 13.12.14, 23:40
        Piotr już wziąłem smile i widzę, że jest co robić na Karpathos przez 2 tygodniesmile Ja lubię zwiedzać dokładniesmile A noc spędzona w Olimpos może być najwspanialszym przeżyciem!
        • bebiakk Re: Karpathos? 14.12.14, 01:36
          Dwa tygodnie, jeśli się zakłada nieśpieszne poszwędanie się (a warto tak założyć!) oraz plażowanie, to nie jest jakiś abstrakcyjnie długi czas jak na Karpathos. Można sobie jeden dzień zaplanować dodatkowo na rejs wzdłuż wybrzeża z dwoma - trzema (już tak dokładnie nie pamiętam) przystankami na plażach a wyspa od strony morza również bardzo ciekawa.
          Zwracam uwagę, jeśli byłbyś zainteresowany takim całodziennym rejsem, że jak ja byłam (dawno, 2005 rok bodaj) to byly takie opcje z przystankiem na nieodległej maleńkiej (chyba nawet bezludnej albo z kilkoma osobami tylko) wysepce, nie pamiętam jak się nazywa - może na stronie wspominałam? Ja się co prawda na ten wariant nie załapałam ale podpowiadam bo jawił mi się ciekawie.
          I gdybym miała gdzieś poza Karpathos się wybrać (czytaj inna wyspa) to na dzień - dwa zdecydowanie na malutką Halki (Chalki), na którą trudno na całe wakacje raczej się wybrać ale na takie odwiedziny - zawsze ją polecę!

Na stronę mą Cię nie wysyłam, bo wiem, żeś już wyczytał co trzeba smile
          I już od razu prosze o magnesik bo jak tam byłam to nie kolekcjonowałam a że już sie na Karpathos nie wybieram stąd ładnie się uśmiecham smile
    • goska52 Re: Karpathos? 15.01.15, 08:01
      www.recko.name/galerie.php
      Po wybraniu Karpathos, mnóstwo wspaniałych zdjęć. Może się przydadzą w planowaniu zwiedzania.
      Już czekam na relację i perełki w rodzaju Plaza na Krecie.

pozdrowienia

Goska
    • barbelek Re: Karpathos!!! 18.01.15, 16:15
      Od dziś za 5 miesięcy o tej porze będę sobie na Karpathos siedział. Kreta to to nie jest, ale tak blisko jakośsmile Przelot+hotel+samochód na 2 tyg.= wyszło ok. 1100 Euro za 3 osoby- cenowo więc raczej dobrze. Wyspa już z google earth poznana, miejsca do zobaczenia zaznaczone smile teraz tylko czekać na czerwiec!
      • bebiakk Re: Karpathos!!! 18.01.15, 16:23
        barbelek napisał:

> Wyspa już z google earth poznana, miejsca do zobaczenia zaznaczone smile teraz tylko czekać na >czerwiec!

No i mapa też juz kupiona, prawda?
        Szczególowa taka, bo Terrain smile
        • barbelek Re: Karpathos!!! 18.01.15, 18:48
          A tak, tak, Bebiaczek kupiła w Atenach smile, tylko nie dotarła jeszcze sad
    • wojcieszek86 Re: Karpathos? 08.02.15, 11:58
      witam,
      zastanawiam się jak wypożyczyć auto ( zazwyczaj załatwiamy ten temat na miejscu, u lokalnych przedsiębiorców, dla których ryska bądź też guma złapana na szutrach nie stanowiła problemu - oczywiście koło wymieniliśmy wówczas we własnym zakresie wink

Tutaj chyba pierwszy raz dane nam się będzie zmierzyć z wynajmem autka na lotnisku. Chyba zdecydujemy się na Suzuki Jimmy, żeby nie było problemów z oponami smile ale cena robi swoje - ponad 400 euro za tydzień uncertain
      Czy ktoś może orientuje się jak wygląda wynajem w Pigadii ? czy ceny mogą być niższe ?

Pozdrawiam !

W
      • barbelek Re: Karpathos? 08.02.15, 12:12
        Wkleję Ci fragment maila, jaki dostałem od wypożyczalni (samochód mam zarezerwowany na 2 tyg. zdecydowałem się na Fiata Pandę, bez żadnej przedpłaty, z pełnym ubezpieczeniem, bez wkładu własnego, koszt 380E ) :
        WITH A FIAT PANDA YOU CAN DRIVE TO DIAFANI, OLYMPOS, AVLONA.( IN GENERAL IN ALL ASPHALD ROADS).
        FUEL TANK IS 40 LITTERS AND WITH THIS YOU CAN DRIVE 3 TIMES ALL THE ISLAND. FUEL STATIONS ARE NEAR PIGADIA AND ARE 3.
        • wojcieszek86 Re: Karpathos? 10.02.15, 09:23
          dzięki serdeczne smile
          czy mogę prosić o namiary na tą wypożyczalnie ?
          • barbelek Re: Karpathos? 10.02.15, 11:28
            Wyślę Ci wieczorem na gazetowego maila.
            • barbelek Do Wojcieszek 10.02.15, 16:04
              Niestety z adresu gazetowego wraca Mail Delivery Subsystem smile wyślij coś do mnie na barbelek1atgmail.com to odpiszę
    • wojcieszek86 Re: Karpathos? 18.02.15, 18:00
      jednak zdecydowaliśmy się również na Fiata Pandę 2015 r - co istotne smile 190 euro za tydzień, dzięki za cynk wink
    • barbelek Karpathos! 16.06.15, 16:08
      No to się zaczyna: jutro o tej porze będę na Karpathos. Jak wrócę to postaram się coś skrobnąć.
      • mielin Re: Karpathos! 18.06.15, 09:16
        Czekam z niecierpliwością na relacjęsmile! Jedziemy na 2 tyg. w II połowie lipca (Juhuu!!!). Jakbyś mógł to poproszę także o szczegóły dla NIEzmotoryzowanych.
        • wojcieszek86 Re: Karpathos! 26.06.15, 09:13
          Wróciłem smile ehhh....byliśmy siedem dni - wypocząłem jak w 10, może to przez dystanse pomiędzy punktami docelowymi. Było bardzo fajnie smile praktycznie bez Brytyjczyków i Rosjan. Ceny w sklepach +10 % względem innych większych wysp. Jedzenie w knajpach jakościowo całkiem niezłe, w Pigadii jest pare tawern - my upodobalisy sobie Elea smile Jeżeli ktoś schiałby chapnąć grillowaną ośmiornicę - może mieć problem. Jedyne tego typu miejsce jest w Finiki, niestety również u tych rybaków zjedliśmy gumę. Jeżeli chodzi o transport publiczny to widziałem jedynie busy w Pigadii w zajezdni. Po drodze zbyt wielu nie mijaliśmy. Jeżeli chodzi o plaże najlepsze moim zdaniem w Lefkos ( na niektórych dośc mocno wieje ). w razie pytań służe pomocą
    • barbelek Re: Karpathos? 05.07.15, 19:43
      No i wróciliśmy. Karpathos jest piękna, zjawiskowa, wietrzna jak cholera. Kawałek serca mi zabrała, ale... Kreta miłością moją pozostała nadal.
      Zaskoczeń było kilka: prawie przez cały pobyt wiało, i to wiało na całej wyspie: i od wschodniej i zachodniej strony (nie wiem jak to możliwe, ale wiało i tam i tam). Im wyżej tym mocniej. Raz w nocy mocno padało. Bywało pochmurnie, ale było ciepło. Wieczory czasami rześkie.
      CUUUDOWNI ludzie. Przesympatyczni, gościnni, uśmiechnięci, choć w związku z kryzysem w Grecji zmartwieni, a im bliżej do referendum coraz bardziej bojący się co będzie dalej. Jedzenie przepyszne, kilka odkryć kulinarnych (choćby papoudsakia, czy przesmaczna duszona jagnięcina czy kozina). Taverny do polecenia: w Arkasie- tania i smaczna Taka Taka Mam i całkiem niezła I Kriti, w Finiki Dimitros Fishermen, w drodze do Lefkos: Under The Tree i troszkę dalej Pine Tree, w Menetes przesmaczna trudna do znalezienia Manolis. No i największe odkrycie na Karpathos: w środku wyspy, w górach tuż pod Kali Limni (najwyższa góra) kilka chałup o ogólnej nazwie Lastos. Kto ma trochę słabsze nerwy nie powinien się zapuszczać ze względu na drogę- po półce skalnej- widoki nie do opowiedzenia. A w lastos jedyna tawerna Kali Kardia (Dobre Serce)- nazwa zupełnie adekwatna do miejsca. Właściciel Thanasis i jego pracownica Maria. Tam ostało się jeszcze prawdzie Karpathos. A jakie jedzenie, a jakie raki, a jaka atmosfera!!! Thanasis robi codziennie dwie- trzy potrawy. Oczywiście tzatziki, sałatka, fawa itp startery dostępne zawsze. Ale stifado, jagnięcina duszona, karczochy (fonetycznie "arkiczok) duszone- wyśmienite. No i raki prosto z bimbrownika. Polecam każdemu.
      Przejechałem ok. 1100km. Chyba wszystkie asfalty i trochę szutrów. Jak dla mnie rozczarowałem się Olimpos- cepelia, ładna, ale nieprawdziwa. Natomiast Mesochori, Menetes, Othos, Volada, Aperi, Spoa śliczne, zadbane, autentyczne. Tylko trzeba zejść z głównej drogi i zapuścić się w uliczki wąskie i patrzeć i chłonąć.
      Jak się ogarnę skrobnę coś jeszcze. Jak są pytania- z radością odpowiem.
      • goska52 Re: Karpathos? 12.07.15, 19:09
        Może uda mi się tam wybrać w przyszłym roku, to się zgłoszę po praktyczne porady. Jak na razie parę celów kulinarnych i nie tylko jest. Jak by Ci się udało spisać trochę wrażeń to będzie miło.
        Ja właśnie wróciłam z Bułgarii, cóż obowiązki rodzinne, ale we wrześniu Chios.

pozdrowienia

Gośka
        • barbelek Re: Karpathos? 12.07.15, 22:00
          O z Chios jest Maria do Thanasisa. Może mógłbym się czegoś od niej dowiedzieć co Ciebie ew. ciekawi?
          • pszczoleczka16 Re: Karpathos? 03.08.15, 07:38
            Witaj Krzysiu!
            Ja,ja, jestem bardzo,bardzo zainteresowana wszelakimi informacjami o Karpathossmile.Czytam i oglądam w Internecie każdą informację o tej pięknej wyspie,ale relacja Grekomaniaka + zdjąteczka...mmm...bezcennesmile.Jesli będzie mi jeszcze kiedys dane pojechać do Grecji,to Karpathos ,,przywołuje mnie,, niesamowiciesmile.Pytam więc grzecznie:czy Karpathos i ja doczekamy się od Barbelka wspomnień choćby w połowie tak ciekawych i slicznie ilustrowanych,jak Kreta? Zapodałes w kilkunastu zdaniach super interesujący temat i myslisz,że to wystarczy?Bardzo,bardzo proszę o więcejsmile
            Pozdrawiam słonecznie
            Maja
            P.S. W tym roku-podobnie jak Goska52-Chios we wrzesniusmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka