justeczka1 11.12.06, 10:38 czesc, znacie moze fajny przepis na piernik? najlepiej taki, ktory nie wymaga duuugiego ucierania... z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bajeczka04 Re: piernik help IP: 62.233.163.* 11.12.06, 11:18 "Piernik z kawą Inką" - bardzo smaczny, łatwy, szybko się go robi i zawsze się udaje: 3 jajka, szklanka cukru, szklanka miodu, szklanka zaparzonej, gorącej kawy Inki, 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki oleju, 1 torebka przyprawy do pierników, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy, bakalie (rodzynki-wcześniej namoczone, orzechy), Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, wlewać powoli rozpuszczony miód, gorącą kawę Inkę i olej. Wsypać przesianą mąkę, przyprawę do pierników i na koniec wymieszać z ubitymi na sztywno białkami oraz sodą. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Piec w 180 stopniach, ok. 50-60 minut. Ostudzony piernik polać polewą czekoladową. Ja piekę ten piernik w formie 36x25. Mixerem robi sie go bardzo szybko, ale ucierając ręką, też szybko się robi. Można go upiec tydzień przed jedzeniem (a przynajmniej trzy, cztery dni wcześniej), opakować w folię i niech dojrzewa. Co prawda zaraz po upieczeniu też jest dobry, ale jak postoi, to nabiera lepszego smaku. Mimo, że piekę też inne pierniki, bardziej pracochłonne, to lubię wracać do tego przepisu, bo robi się go łatwo, szybko i przyjemnie. Ma fajny wygląd i smak, pyszny do kawy. A,i bakalie warto oprószyć mąką, przed samym wrzuceniem do robionego ciasta, tak, aby nie opadły. Chyba upiekę ten piernik na Święta, oprócz makowca i drożdzowca z bakaliami. Powyższy przepis na piernik, pochodzi z "Pani domu" - "Ciasta świąteczne" z 2004 r. pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
justeczka1 Re: piernik help 11.12.06, 11:31 dziekuje bardzo, zaraz sprobuje zrobic. myslisz, ze mozna dodac prawdziwa kawe zamiast inki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: piernik help IP: 62.233.163.* 11.12.06, 12:44 Myślę, że możesz spróbować, ale ja robiłam dokładnie z przepisu, z kawą Inką. Może spróbuj z prawdziwą kawą, a za kilka dni z kawą Inką i porównasz smaki, a na Święta możesz upiec ten, który wyda Ci się bardziej smaczny. Swoją drogą, ciekawa jestem jak smakuje taki piernik z prawdziwa kawą. Ja rzadko piję kawę Inkę, bo wolę prawdziwą, ale piernik z Inką wychodzi aromatyczny, puszysty i naprawdę smaczny. Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: piernik help 11.12.06, 12:59 A ja ci podam przepis na piernik Tatiany Sarny-Sosno. Bardzo prosty, robi się go szybko, i zaręczam jest znakomity. Znika błyskawicznie. Przepis: Ucieramy na masę następujące składniki: pół kostki margaryny 4 całe jajka 2 szklanki cukru 4 łyżki oleju 3 łyżki śmietany Do utartej masy dodajemy: 5 i 1/2 szklanki mąki 0,5 kg podgrzanego miodu 1 szklankę podgrzanego mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Potem do masy dodajemy przyprawy wszystkie razem zmielone w młynku: 4 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki goździków ja jeszcze dodaję do tego mielenia kilka ziarenek kardamonu. dalej dodajemy: pół łyżeczki cynamonu grubo pokrojone orzechy pokrojone suszone śliwki rodzynki migdały Wszystkie wymieszane składniki wlewamy do formy i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku 1 godzinę. Można piernik polać polewą czekoladową i udekorować bakaliami. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś