-
szukam dobrych pozycji współcześńie napisanych i/lub współcześnie się dziejących
chętnie polskiego autora, Krajewski odpada - przeczytany ;)
Jakie są Wasze opinie o książce Jana Wróbla "Zbrodnia doskonała" czy o "MOrderstwie w Alei Róż"?
a może coś skandynawskiego? Larsson mi się podobał, jedak nei zachwycił...
Polećcie prosze coś...może dziejącego się w ciepłych slonecznych okolicznościach przyrody? ;)
-
W wydawnictwie zagranicznym i przez wydawnictwo, ktore danego autora i konkretna pozycje wydalo nawet dwukrotnie. Czy wydanie wersji polskojezycznej i sprzedaz poza krajem dla polskojezycznego czytelnika oraz w Polsce bylaby mozliwa a moze juz sie tak dzialo/dzieje?
-
Witam. Zawsze byłam dość sceptycznie nastawiona do współczesnej prozy polskiej, ale okazuje się, że ostatnio pojawia się w księgarniach coraz więcej ciekawych pozycji naszych rodzimych pisarzy. Blogi literackie rozpływają się m.in. nad książkami "Ostatnie fado", "Dżozef", ""Czerwony rower" czy "Niebieski autobus". Okładki coraz ładniejsze, recenzje coraz lepsze... Na co warto się skusić? ja ze swojej strony polecam Małgorzatę Wardę "Nikt nie widział, nikt nie słyszał", a ponoć jej "Środek lat...
-
Pojutrze moj znajomy jedzie do polski. Zdecydowal sie tak krotkoterminowo. Nie zdaze wiec zamowic juz ksiazek na allegro ( wraca we wtorek wiec nie zdaza dojsc ).
Co z ciekawej polskiej literatury mozna jeszcze kupic w ksiegarni ?
-
Zastanawiam się, czy stojąc przed wyborem zakupu książki zupełnie
anonimowego autora zagranicznego i krajowego debiutanta, wybierzecie
tego drugiego? Czy może sięgniecie po niego dopiero, gdy jego
książkę zrecenzuje kilka opinotwórczych dzienników?
A może debiutanci wogóle się nie sprzedają? ;)
-
Witam,
Szukam książki polskiej autorki (prawdopodobnie dwojga nazwisk) która napisała/spisała historię polskiej rodziny na przestrzeni wieków. O ile dobrze kojarzę autorka głownie skupiła się na losach kobiet; opowieść ta wydana została w co najmniej dwóch tomach (możliwe, że nawet 3). Pojawia się tam np. Syberia. Na okładce jednego z tomów było drzewo.
To wszystko, co pamiętam. Wiem, że chaos i ubogo, ale może komuś coś to powie? I mi podpowie?;)
Na pewno nie chodzi o "Cukiernię pod Amor...
-
Zwracam się do Was o groteskową poradę - zarażony bakcylem poznawania najwybitniejszych powieści nowoczesności zdarzyło mi się przeczytać dość trochę klasyki światowej literatury. Ale zupełnie ignorując dzieła Polaków, które dawno temu w czasach szkolnych uznałem za kiepskie. Wtedy poza Sienkiewiczem za godnego uwielbienia uznałem tylko Hłaske, ale na niego skusi się chyba każdy nastolatek.
Ciekawi mnie wasz subiektywny zestaw 7 twórców prozy (nie poetów ani dramatopisarzy), waszym zdaniem...
-
Witam, szukam opinii na temat książek pisanych przez polskich celebrytów - m.in Kasia Cichopek- Sexy mama, Krzysztof Ibisz- Jak dobrze wyglądać po 40, Kinga Rusin-Co z tym życiem?, Weronika Marczuk- Chce być jak agent, Grażyna Wolszczak- Jak być zawsze zdrową , piękną i bogatą. Czy ktoś z Was czytał? Jakie są wasze opinie na ten temat? Jak odbieracie tego rodzaju lekturę?
Pozdrawiam i dziękuję za jakiekolwiek opinie
-
Przepraszam ze tak mnoze watki, na zakupy mi sie zebralo :)
Z polska literatura fantastyczna stracilam stycznosc juz dawno, w okolicach
Sapkowskiego. A podobno dobre rzeczy od tamtych zamierzchlych czasow sie
pojawily....podpowiecie cos? ja sama na odleglosc bez zagladania do srodka nie
umiem wybrac :)
-
Czy ktoś może wie, gdzie sprawdzić, czy jakaś książka została przetłumaczona
na polski i wydana? Będę wdzięczna za odpowiedź.
-
Witam,
Przeglądam różne wątki i widzę, że praktycznie każdy czyta zarówno polskie jak i zagraniczne powieści.
Nie pamiętam kiedy przeczytałam powieść polskiego autora.
Nie wiem, czemu nie pociąga mnie polska literatura. Jakoś sobie ubzdurałam, że Polacy nie potrafią pisać. Oczywiście wiem, że to błąd.
Proszę więc Was byście podali mi autora/tytuł naprawdę dobrej polskiej książki. Chciałabym się przełamać, gdyż wiem że z pewnością dużo tracę.
Moje ulubione książki: "Cień wiatru"...
-
Witajcie. Mam problem ze znalezieniem informacji dotyczących polskiego
tłumaczenia wiersza Williama Blake'a "Song: How Sweet I Roamed". Nie wiem, czy
takie tłumaczenie powstało. Czy ktoś z Was zetknął się może z polską wersją?
Jeśli tak, będę wdzięczna za info, w jakiej publikacji można je znaleźć.
-
czy ktoś mi odpowie? dlaczego wplata w swoje powieści i opwiadania
wzmianki o Polsce, umieszcza drobnych bohaterów z polskim
pochodzeniem, wspomina o wydarzeniach historycznych z Polski?
właściwie każda pozycja z jego dorobku bez polskiego elemntu sie nie
obejdzie.
czytam go od niedawna ( przeczytałam jakieś 25 powieści i zbiorów
op.), nie znam jeszcze za dobrze jego biografii i byłabym wdzięczna
za udzielenie mi odpowiedzi, bo szalenie mnie to ciekawi
-
chetnie bym przeczytala jakies mocne kryminaly
o serialnych mordercach czy jakies medyczne thriller.
Polskich autorow ,dziejace sie w Polsce..
Polecicie ?dzieki
-
GŁosuję na "Bolesław Chrobry" Gołubiewa (własnie ponownie przeczytałem).
-
Proszę państwa,
wzięłam się za współczesną literaturę polską. Zachęcona ciekawymi fragmentami zamieszczonymi w necie, skompletowałam stosik do przeczytania. Nie wiedziałam, na co rzucić się wpierw, więc zaczęłam kilka naraz. M.in. "Haszyszopenki" Jarosława Maślanka, "Rzekę szaleństwa" Marka P. Wiśniewskiego, "Plac zabaw" Marka Kochana, i "Skazę" Magdaleny Tulli.
Tej ostatniej wchłonęłam na razie najmniej, pomimo, że wydaje mi się najlepiej napisana (pod względem warsztatowym). Chyba po...
-
Jakie są według was najlepsze polskie dramaty? Od Mickiewicza do Mrożka ;) Proszę o różne rekomendacje, zarówno dzieła, które absolutnie trzeba przeczytać, jak i te mniej znane perełki ;)
Zaczynając:
- Dziady Mickiewicza
- Kordian Słowackiego
- Tango Mrożka
- Ślub Gombrowicza
-
Witam i prosze o pomoc - szukam ksiazki Mccourt'a (Prochy Angeli? )Ten tytul
pokazuje sie w wersji filmowej, ale ksiazki nie moge znalezc. Czy tez moze w
Polsce nie byla wydana? Raczej watpie.
-
Wyobraźcie sobie, że macie bliskiego przyjaciela z innego kraju, wyrosłego w
innej rzeczywistości, nie czytającego po polsku, ale po angelsku już tak,