polska

(556 wyników)
  • Chciałabym koleżance Angielce podarować fajną lekką kobiecą beletrystykę polskiej autorki/autora w tłumaczeniu angielskim. Problem jest taki, że sama czytam tylko fantastykę i nie mam pojęcia co byłoby dobre. Możecie coś polecić?
  • bo ja tak :)
  • moja corka jest obecnie w 8 klasie, chcialaby jako jeden z dodatkowych przedmiotow na egz. GCSE zdawac j.polski, ale nie chodzi do sobotniej szkoly polskiej. Czy jest taka mozliwosc zeby sie sama przygotowywala a jesli tak , to z jakich materialow i kiedy moze przystapic do egzaminu? Wczoraj chwilke pogadala ze swoja opiekunka roku i ta jej powiedziala, ze musi skonfrontowac to ze swoja nauczycielka polskiego, ale ona jej nie ma. To nie ma innej mozliwosci jak tylko przez polska szkole? Podpo...
  • Pewnie nieraz juz tu było na temat i pewnie będzie jeszcze nie raz dopóki ludzie są tacy jacy są. A konkretnie to jestem zszokowana komentarzami, jakie ukazały się pod zdjęciem dzieci jednej z mam, która brała udział w naszym konkursie (ostatecznie wycofała się). Wycofała się z konkursu bo nie mogla znieść komentarzy na temat koloru skóry jej dzieci i jej osoby. Oczywiście osoby, które dopuściły się tego typu komentarzy zostały zablokowane i zgloszone do Facebooka. Ale czy to wystarczy? Ca...
  • www.libratus.edu.pl/zapisy2013/?utm_source=gazeta&utm_campaign=baner&utm_target=London Dziewczyny co sadzicie o tym projekcie?? Slyszalyscie juz o tym?
  • w zwiazku z tym ze do szkoly moich synow dolaczylo ostatnio sporo polskich dzieci, szkola chce przyblizyc dzieciom temat Polski i nauczycielka moich chlopcow w reception poprosila mnie o przyjscie i opowiedzenie dzieciakom o Polsce. Wiem ze juz bylo kilka watkow ale glownie o jedzeniu. Na pewno zrobie jakich poczestunek: paluszki, chrupki, pierogi etc ale co jeszcze poza jedzeniem? opowiem o swietach, moze przeczytam ksiazeczke pl-ang.... macie jeszcze jakies pomysly?
  • Podpowiedzcie mi prosze jakies programy edukacyjne, bajki po polsku! Moje dziecie ma prawie 3 lata(tatus tutejszy) i ostatnimi czasy bardzo pogorszyl sie mlodemu jezyk polski.. Lubi ogladac cbbc i myslalam, zeby mu pranie mozgu zrobic i wlaczyc zamiast tego programu cos polskiego. Oczywiscie gadam do niego, czytam itd.. Dzieki, bede wdzieczna za sugestie!
  • Moj trzylatek bardzo lubi ksiazki, ostatnio na tapecie jest dr Seuss I Julia Donaldson po angielsku. Po polsku grzegorz kasdepke, Seria o kurczakach luzakach, wiersze tuwima I wszystko co o samochodach. Chce zamowic mu ksiazki po polsku na swieta. Co polecicie? Co wasze dzieci lubia?
  • www.physioroom.com/product/PhysioRoom.com_NEW_Air_Stability_Wobble_Balance_Rehab_Cushion_35cm/3184/39222.html Jak sie taka poducha nazywa po polsku? Czego szukac na allegro czy w polskich sklepach?
  • Albumy po angielsku I po polsku: Warszawa, Kazimierz Dolny, Lodzkie Witraze. Radio Zet Ksiazka dobrych tekstow 60 wydarzen z historii Polski - dla dzieci ok 8-10 lat mniej wiecej Dvd W pustynii I w puszczy nowa wersja Dvd Alicja w krainie czarow Disney cartoon po polsku Komiks ksiazka dla dzieci ok 5-8 lat Ksiazki dla chlopcow wiek 10-14, Anthony Horowitz, Darren Shan Sporo innych ksiazek, kryminaly Ruth Rendell Do odebrania z SW16 tylko osobiscie, tylko w nastepne 2 weeke...
  • czy jesli urodze dziecko-dziewczynke i pojde je zarejestrowac do urzedu a ma ono miec nazwisko z typowo polskimi literami po moim partnerze (jako ze ja mam inne nazwisko bo nie jestesmy malzenstwem)i np. chce by nazywala sie "Anna Świerczyńska" to czy jest to mozliwe w uk? czy tez oni to dziecko zarejestruja jako " Anna Swierczynski" ???
  • Przez kilka godzin w tygodniu jestem wolontariuszką w jednej z organizacji charytatywnej, w mojej grupie (15 osób) przeważają Anglicy, jest jeszcze jedna Australijka i Węgier. W przyszłym tygodniu mamy w planach małą imprezkę z okazji zdobycia poważnego sponsora. Umówiliśmy się, że nie będziemy zamawiać cateringu, każdy przyniesie coś ze sobą. Ma to być na zimno (brak warunków). Jako że większość osób zadeklarowała że przyniesie przekąski na słono, chcę zrobić jakieś dobre, polskie ciasto (al...
  • Hej jestem mamą 9 letniej dziewczynki, od kilku lat mieszkamy w Szkocji. Odkąd moja córka poszła do szkoły sukcesywnie woli mówić po angielsku bardziej, niż po polsku. Obecnie jesteśmy na wakacjach w Polsce, córka po woli z dziadkami rozgaduje się. Czy możecie polecić mi jakieś fajne polskie książki, które pomogą mi nauczyć córkę ładnie mówić po polsku i zachęcą ją do tego. Oboje z mężem mówimy w domu po polsku, ale córka i tak wybiera częściej angielski, a nie polski.
  • Dowiedzilam sie wlasnie,ze mozna zdawac rowniez z polskiego. Slyszala ktoras z was moze cos na ten temat?
  • Wszystkie polskie szkoly sobotnie wygladaja na bardzo religijne i pewnie wiekszosc taka wlasnie jest. Tylko na stronie internetowej jednej z nich znalazlam informacje ze istnieje mozliwosc alternatywnych zajec w tym czasie. Macie moze jakies doswiadczenia w tym temacie? Czy w szkolach waszych dzieci sa takie zajecia, ile osob na nie uczestsza?
  • macie jakis pomysł jak mogę przelać środki z polskiej karty kredytowej (mbank) na swoje angielskie konto? mam na niej jakies 400 funtów które bardzo by mi sie teraz przydaly, ale nie mam juz mozliwosci wyplat gotowkowych (jest limit), zostala mi tylko opcja zaplacenia za cos ta karta. Musze zaplacic za cos w sklepie, ktory nie przyjmuje platnosci kartami z zagranicy. jak to rozwiazac? czy jesli zaloze sobie drugie konto na ebayu (polskie) i "kupię" coś od siebie to bede mogla zaplacic ta kart...
  • Pilnie poszukuję kierowcy z polskim prawem jazdy który przebywa tutaj tj. w Londynie turystycznie. Proszę o kontakt na maila: westlondon@gazeta.pl
  • W szkole u mojego syna jest International Food Testing z okazji olimpiady - no wszystko teraz jest z okazji olimpiady :) Mam przygotować coś polskiego ale nie będzie warunków, żeby to jedzenie podgrzać. Co tu wymyślić, żeby dzieciakom smakowało i było polskie? Podpowiedzcie mi coś proszę.
  • Nietypowo, bo zwykle narzekania sie tu czyta na niekompetentnych angielskich GP, a ja chcialam ponarzekac na polskich pacjentow. Bylam dzis pierwszy raz w prywatnej klinice, ktora postanowila "przy okazji" obslugiwac polskich pacjentow i zglosili sie do mnie z propozycja wspolpracy. Zapisane byly 4 osoby, dwie zadzwonily i odwolaly tuz przed, a trzecia nie raczyla odezwac sie w ogole i po prostu nie przyszla. Recepcja dzwonila wczoraj do wszystkich, wszyscy potwierdzili wizyty. Nie ogarni...
  • no i troche sie zalamalam:(zeby nie bylo nie jestem jakas tam anty polka,ale dzisiaj chcialo mi sie plakac, na pierwszym spotkaniu rodzicow dowiedzialam sie,ze wraz z moja corka bedzie jeszcze 7 polskich dzieci.Szkola w bardzo dobrym regionie,mala,katolicka,ofsted tez dobry,rok temu bylo tylko jedno polskie dziecko a teraz?!moja corka od dwoch lat chodzi do przedszkola wiec angielski jest jej pierwszym jezykiem,lecz w domu rozmawaiamy tylko po polsku i teraz mam obawy aby ten jej angielski ni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się