Forum Czas Wolny, Hobby Militaria
ZMIEŃ
      polska

polska

(825 wyników)
    • www.youtube.com/watch?v=ZMdLf_FPgXk&feature=related
    • Do milosnikow WOT: Dewy mowia, ze juz w tym roku w WOT pojawia sie polskie czolgi. Powstanie oddzielny watek "ogolnoeuropejski" w ktorym beda czolgi z Polski, Czechoslowacji, Wloch, Wegier i innych.
    • Niejaki Sergej Burkatowskij (SerB) - glowny gejm-dizajner World Of Tanks niedawno na forum gry powiedzial ze w plnanach na przyszlosc (raczej na 2014 rok) jest odrebny polskie "drzewo" czolgow. Jak powiedzial - jednym z glownych problemow jest niekomplet czolgow wyzszych tierow. Stad moje pytanie - jakie czolgi i dziala samobierzne (nawet moga byc najwczesniejsze fazy opracowania) byli opracowywane w POlsce w latach 40-60tych? Przede wszystkim interesuja czolgi ciezkie i dziala samobier...
    • W polskich mediach, a konkretniej w dwóch dominujących telewizyjnych stacjach informacyjnych, czyli tvn24 i Polsat News, trwa od dwóch, trzech dni jakaś absurdalna szopka propagandowa, przypominająca dosłownie gierkowską propagandę sukcesu, odnośnie pozyskania Dreamlinera (Boeing) przez PLL Lot. Intensywnością przepierki mózgów widzów przypomina to małyszomanię, kubicomanię, skok Baumgartnera czy tzw. sprawę Madzi. Naprawdę, skala pompowania tego wydarzenia jest i tak wyjątkowa jak na poziom ...
    • Ni hu hu(cytując któregoś z forumowych amerykanofobów/rusofilów), jak Polska trafi na listę krajów bandyckich, zaraz za Kimowem i Hugonouelą. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7222711,_Iranski_statek__polski_kapitan_i_setki_ton_broni_.html wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/51,80277,7222711.html?i=0
    • mam 2 pytania: 1) według regulaminów istniejące teraz polskie dywizje piechoty/zmechanizowane i pancerne... ile obsadziłyby kilometrów linii frontu ? 2) te 711 czolgow o których wspomina Misza Kazak forum.gazeta.pl/forum/w,539,142627177,142668140,Ale_jestes_glupi_.html ile z tego jest w jednostkach a ile w magazynach?
    • zainspirowany pytaniem o norymberski proces Donitza, trochę czasu spędziłem dziś w sieci szukając jak w temacie. Natrafiłem na fragmenty niemieckiego filmu dotyczącego storpedowania Laconii, ciekawe, bo dotyczące Polaków. O ile mi wiadomo, jakiś 100 Polaków pilnowało 1,5 tys włoskich jeńców na Laconii. Niemiecki film przedstawia ten epizod jak w linku niżej, polecam zwłaszcza od 21:00. Nieszczęścni włoscy jeńcy w rękach polskich sadystów, których sierżant (chyba???) wygląda jak skrzyżowani...
    • blogcenzurowany.blogspot.com/2012/01/uszykowanie-polskiej-piechoty-wedle.html#links Tutaj zaprezentowałem w skrócie uszykowanie polskiej piechoty wedle mnie, jakie są Wasze opinie?, i śmiało prezentujcie własne koncepcje...)
    • mam przed sobą Angore nr 17 z 26 kwietnia. Angora to taki tygodnik, ktory zajmuje się wyłącznie przedrukami z innych polskich czasopism. W tym oto numerze, znajduje sie m.in. przedruk z art. w Przeglądzie z 19 kwietnia, pod wszystko mówiacym tytułem "Składnica latającego złomu" autorstwa Eugeniusza Januły i Izabeli Jakubek. Wg tych autorw, francuski Rafale i europejski Eurofighter "[i]zaliczają sie do tej sameg generacji co F-22 i F-35[/i]", F-52+ to "latajęce zabytki", do których ...
    • logistyka.pb.pl/2416600,58965,wracamy-na-rynek-lotniczy dopiero jedna jaskólka ale i to cieszy:)))
    • Sława! www.rp.pl/artykul/382072_Zapomniani__polscy_jency__1920_roku.html Forum Słowiańskie gg 1728585
    • Ciekawe wydarzenie nie tylko dla statystyki historycznej.Polscy lotnicy wyszkoleni na pewno przez instruktorow-zborców, bombarduja zdobycznymi samolotami wrogie lotnisko we Frankfurcie nad Odra- daleko poza granicami jeszcze nie istniejącego formalnie panstwa!Tzn.wg dzisiejszych kryteriow to był terrorystyczny atak nacjonalistycznych bojówek militarnych wspieranych przez obce państwo;) wyborcza.pl/1,76498,6096580,Polska_Wielkopolska__27_12_1918.html?as=3&ias=3&startsz=x
    • Sława! wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6571782,Jak_FSB_uratowala_polskie_Migi_29.html Jak widac probowali wykiwac nie tylko POlske ale i Algierie. Kremliny sa całkowicie niewiarogodni. I jak najszybciej trzeba te spadadla zezłomowac. Tak jak to zrobili i Czesi i Niemcy Forum Słowiańskie gg 1728585
    • Na wystawie w Moskwie pokazano nowy protoyp samochodu opancerzonego "Skcorpion" z polskim silnikiem dieslowym Andoria. Igronrat chyba sie udawi ze zlosci :) twower.livejournal.com/807403.html#cutid1
    • Pzdr
    • kupiłem dzisiaj PzKpf 35 (t), model wyprodukowany przez czeską firmę CMK. Na dołączonym opisie czołgu jest również historia jego działań bojowych, a w niej następujący passus (tłumaczenie moje z angielskiego): "Jesienią 1938 czołgi LT 35 uczestniczyły w obronie Słowacji i Rusi Zakarpackiej przed atakiem węgierskim. Jednostki pancerne walczyły również przeciw polskim jednostkom Becka na północnych granicach Rusi. Wspominane walki przeciw Węgrom trwały do marca 1939". Wercje c...
    • Próbowałem dziś odszukać mój wątek o jemeńskim konflikcie. Typowy konflikt militarny, wojenny. Większość informacji o działaniach zbrojnych i konsternacja z powodu "omijania" tego konfliktu przez polskie media. Żadnych informacji stricte politycznych. Był to już drugi mój autorski wątek o tej sprawie. I co? I psychomaszynka do mielenia postów również go usunęła. Nie mogę go jakość znależć. Zaczyna mnie to frustrować. Czy psychuś mógłby mi napisać, dlaczego usuwa te wątki? Co mu w nich n...
    • "Na Wołyniu walczy w niemieckich szeregach sformowany z trudem polski batalion SS, który niedawno stacjonował pod Mińskiem" zwykłe brednie hungwejbinów postępu z Czerskiej, czy coś jest na rzeczy? słyszał kto o "polskim batalione SS"? wyborcza.pl/1,76842,6147557,Wojna_polsko_ruska_pod_bokiem_niemieckim.html?as=4&ias=5&startsz=x
    • Dzieki ostatnim zamieszkom w Warszawie można było obejrzeć sprzęt polskiej Policji. Ja się na tym nie znam. Moja szczątkowa wiedza zatrzymała się na roku 90. Mam pytania. Od kiedy policja ma takie kaski jak na zdjęciach? Czy widzieliście takie fajne plecakowe miotacze gazu? Co to jest? i od kiedy to mają? A armatki wodne - to chyba jakieś nowe zakupy? Na jakim podwoziu? Linkuję raz jeszcze film z akcji przeciw niemieckiemu lewactwu. Jak znajdę jakieś inne ciekawe filmy to też zalinku...
    • Ukazała się niedawno książka znanego specjalisty od najnowszej historii Litwy, Piotra Łossowskiego, poświęcona tym razem wyłącznie kwestii słynnego polskiego ultimatum („Ultimatum polskie do Litwy 17 marca 1938 roku”, Wwa 2010). Kupiłem książkę (a właściwie książeczkę, 170 ss, 25 zł) niemal bez przeglądania w księgarni, bo temat mnie interesuje, Łossowskiego znam jako autora, który knotów nie popełnia, a ciekaw byłem monografii tematu. Niestety, trzeba było przeglądnąć, bo dopiero...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się