-
Uczycie dzieci polskiego w domu? Chodzi mi o dzieci w wieku szkolnym - uczycie je ortografii, gramatyki, tworzenia wypowiedzi? Jak ta nauka wygląda w praktyce? Korzystacie z podręczników, z jakich korzysta się w szkołach w Polsce?
A co z wiedzą o Polsce? Uczycie dzieci historii Polski?
Jakie macie cele?
Ja chciałabym, żeby moje dzieci umiały [b]biegle czytać i poprawnie pisać[/b] po polsku i żeby miały jakieś tam mgliste pojęcie o historii Polski, ale na pewno nie w takich szczegółach, ja...
-
Drodzy forumowicze, prosze Was o rade, sytuacja u nas taka: mam w domu czteroletniego synka, ja mowie do niego zawsze po polsku, tata po niderlandzku, otoczenie to tylko jezyk niderlandzki. Syn mowi od dawna swietnie po niderlandzku, po polsku falowo; zawsze lepiej po pobytach w Pl, rozumie wszystko, ale np teraz mowi jak mu sie zechce czyli malo, a zauwazam ze sprawia mu to nawet trudnosc. Jak go prosze by mowil do mnie po polsku mowi "mamusiu ale ja nie wiem jak to po polsku". Tak jakby ...
-
Chwalę się, jeśli ktoś nie lubi to nie musi dalej czytać!
Byłam w Polsce, przez b. krótki czas, głównie biegając od urzędu do urzędu. Mimo burzliwego rozwoju języka w tym czasie (vide: wątek niżej) byłam się jednak w stanie dogadać. Ba, w jednej z restauracji spotkaliśmy pana z USA, który przyjechał "do domu". Jego dzieci i wnuki, mówią po polsku. Powiedział mi: widać pracę włożoną w naukę języka. I to był chyba największy komplement jaki usłyszałam, bo mówił to ktoś kto sam przez to prze...
-
Jakie są polskie szkoły (sobotnie itp.), do których chodzą wasze dzieci?
Jesteście z nich zadowolone? Co byście w nich zmieniły?
Z jakich podręczników korzystają?
Jacy uczniowie do nich chodzą - mówiący po polsku czy uczący się polskiego jako drugiego języka?
Czy realizują (i wypełniają) jakiś program czy tak po prostu "płyną z prądem"? :-)
Możecie mniej więcej opisać jak wygląda nauka w takich szkołach, czego tam uczą?
-
Jak myślicie - czy jest sens posyłać dziecko mieszkające za granicą, mówiące po polsku, na kurs języka polskiego - tak jak w Polsce chodzi się np. na angielski - żeby nauczyć się czytać, pisać, gramatyki, ortografii, itp. ?
-
Weszłam dzisiaj na to forum i zaczęłam przeglądać wątki. I widzę, że muszę bardziej zadbać o j. polski dla mojego synka.
Jestem jedyna w otoczeniu synka (11mcy), która posługuje się j. polskim. Cała reszta, mąż, otoczenie, TV jest w j.ang. Oczywiście do synka mówię w j.pol. ale to chyba będzie za mało.
I pomyślałam sobie, że dobrze by było kupić jakieś ciekawe, polskie, edukacyjne bajki, programy na DVD. Jakiś czas temu kupiłam synkowi polskie bajki, ale i mnie one wydają się dość beznadzie...
-
Nie lubie, nie ow do mnie po polsku. Tak oto skwitowala mame swoja moja chrzesnica.
Bardzo mi to lezy jakos na sercu, bo bym chciala zeby moja corka mowila po polsku, moze kiedys one razem tez by mogly w tym jezyku...
Czy wasze dzieci tez mialy taki okres? pewnie i tak...
chyba nie potrzebuje rady, co robic, tylko tak musze napisac, co mi lezy na sercu.
Ale jakos ja usprawiedliwiam ta mala istotke. Mama miesza, przedszkole gora, wiec latwiej po niemiecku. Jasne. Ma 3 lata i 3 mies.
Do ...
-
Witam panie lingwistki i nie tylko. Mam pytanie- moze ktos mi pomoze, albo chociaz pocieszy. Moj syn za miesiac skonczy 6 lat. Mieszkamy za granica (gdzie sie zreszta urodzil) i wiekszosc czasu mowi po angielsku - to jego pierwszy jezyk w tym momencie. Po polsku mowi bardzo niechlujnie - s zamiast sz, c zamiast cz itp. O pieknym polskim r moge zapomniec. Co robic zeby go nauczyc poprawnej wymowy? Staram sie poprawiac, ale musialabym to robic z co drugim slowem - praktycznie niemozliwe do wyko...
-
..zgloscie sie prosze bo chce taka zalozyc w stuttgarcie i szukam troche inspiracji.
akurat sa u nas dziewczyny z polski na wymianie, opowiadaja o swoich grupach w pl i motywuja, motywuja, motywuja..
do naszej niemieckiej grupy zabawowej jest kolejka, moja coreczka moze dostanie sie w maju - ale to inna para kaloszy. chetnie zalozylabym grupe polska, ktora moglaby sie w przyszlosci przeksztalcic w szkolke ("niedzielna" :P).
-
Witam!
Na pewno byly juz podobne watki, wiec z gory przepraszam za powtorke. Pomimo tego bylabym bardzo wdzieczna, gdyby mi ktos odpowiedzial albo chociaz podal linki do wczesniejszych postow.
Mieszkam w Niemczech, moj maz jest Niemcem. W domu rozmawiamy po niemiecku. Nasz synek za kilke dni skonczy 4 latka. Rozmawiam z nim w 90% po polsku. Oprocz mnie nie ma zadnego kontaktu z polskim, jedynie czasem z babcia przez skypa. Do Polski jezdzimy okolo 2 -3 razy w roku.
Misiu nie chce mowi...
-
wlasnie dostalam zielone swiatlo i organizuje w eltern-kind-zentrum polska grupe dla dzieci 0-3 lat z rodzicami lub opiekunami, bardzo mile widziane rowniez babcie i dziadkowie
grupa bedzie sie spotykac w czwartki o 10.00, zaczynamy ok. 15 marca lub od kwietnia, zalezy od ilosci chetnych
po informacje prosze sie zglaszac do mnie na priva lykka1@gazeta.pl
-
czasem malej wlaczamy jakis krotki programik na baby tv . tam glownie wlasnie spiewaja albo ucza cyferek , kolorow czy nazw przedmiotow
no i sie bym chciala zapytac. Tlumaczyc jej wszytsko na polski czy das sobie spokoj a cyferki kolory czy przedmioty nazywac po swojemu w swoim czasie.?
Czy wystarcza zwykle komentarze: o zobacz slimak znalazl pilke. ta pilka jest w paski ?
-
Jako ze planujemy powrot do Polski za jakies 5 lat nasze dzieci otrzymaly
polskie imiona i takie tez figuruja w ich akcie urodzenia. Niedlugo ida do
zlobka i tu pojawia sie pewien problem bo imiona te moga byc troche trudne do
wymowienia dla Anglikow. Nie mowiac juz o ich pisowni. Zastanawiam sie wiec
czy lepiej dla potrzeb zlobka czy tez nawet moze ogolnie dla potrzeb
funkcjonowania w angielskiej spolecznosci ( playgroups etc) nie zaczac uzywac
angielskich odpowiednikow ich imion. Ty...
-
Mieszkam pod Paryzem, rzut beretem od polskiego przedszkola, szkoly, ksiegarni itd itp. Moja mala ma dopiero roczek, ale marzylam o tym, ze pojdzie tu do polskiego sobotniego przedszkola, potem do sobotniej szkoly, ze bedzie chodzic na polska katecheze, i ze w polskim kosciele bedzie grac w jaselkach... A tymczasem mojego meza przenosza w pracy na sam koniec Francji, do Bretanii, a tam nie ma ani polskiej szkoly, ani nic. Jestem zalamana ta wiadomoscia. Zastanawiam sie nawet czy by sie nie os...
-
Witam
Odnosnie wielojezycznosci mam pewien dylemat, rozmawiam z corcia po polsku, moj maz przez dluzszy czas twierdzil uparcie ze bedzie do niej tez mowil po polsku, bo jej jezyki sie pomieszaja, w koncu zaczal rozmawiac z Mala po angielsku (skonczyl sie mu zasob slow w j.polskim) Z racji tego ze maz praktycznie caly dzien spedza w pracy i widzi sie z Mala tylko 2-3 godz dziennie zaczelam do niej tez mowic po ang. Czasmi mowie po polsku czasmi po angielsku- i tutaj zaczyna sie problem ponie...
-
Witam,
kiedyś byłam au pair w Irlandii i "moje" dzieciaczki uwielbiały serię "Little Miss" i "Mr. Man". Krótkie i zabawne historyjki, w sam raz dla 2-4 latków. Teraz chciałabym je kupić dla mojej pociechy.
[b]Czy ta seria ukazała się też w jęz. polskim?[/b] Jeśli tak, jaki ma tytuł i gdzie można dostać te książeczki?
Poniżej zdjęcie serii, żeby zilustrować o jakie książeczki mi chodzi :)
[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ij/ag/svwo/FBvRcaociG9yV5S5oB.jpg[/img]
-
kurcze..no nie ma co ukrywac, ze 8 godzin dziennie ma niemiecki.. wzlobku.. w
domu rozmawiam z nim po polsku..ale np odpowiada ja..nein.. du ach, ab,
auf..idt... tak sie zastanawiam..
alternatywa do auf, jest otworz...jezu..:) no to on wioli auf :)))
-
Na razie pytanie jest czysto teoretyczne, bo nawet w ciazy jeszcze nie jestem, ale tak sie ostatnio zastanawialam czy bede uczyc moje dzieci polskiego. Zawsze mnie dziwilo dlaczego ludzie nie ucza swoich dzieci ich jezyka i ogolnie zgadzam sie, ze jak najbardziej uczyc, ale w mojej konkretnej sytuacji naprawde sie zastanawiam czy warto. Moj maz jest Meksykaninem, mieszkamy w USA, w Polsce mam tylko mame i wlasciwie zadnej innej rodziny, znajomi tez sie w ogromnej wiekszosci gdzies po swiecie ...
-
Przegladnelam watki na ten temat, ale nie znalazlam tego co mnie interesuje.
Tak jak pisalam w watku o wakacjach, nasze plany to nauka pisania po polsku.
Poczatek juz zrobiony, i tu zaczely sie problemy.
A wlasciwie jeden. Starsza pociecha dobrze sobie radzi z pisaniem prostych
slow, czy zdan (nawet ze sluchu) ale:
mimo iz dobrze czyta po polsku,to jest jakas interferencja ( czy tak to sie
fachowo nazywa?) tzn. w momencie jak slyszy "sz" to pisze to tak, jak pisaloby
sie po angiel...
-
Witam,
Taki nietypowy (moze) problem mi przyszedl do glowy... Czytalam
wczoraj mojej corce przed zasnieciem "Julka i Julke" A.Schmidt. To
jest tlumaczenie holenderskiego hitu "Jip en Janneke". Mloda ma
dopiero 1,5 roku, ale od poczatku Jipa i Janneke lubila o wiele
bardziej niz jakies kolorowe bajki (w tej ksiazce wszytskie
ilustracje sa bialo-czarne). Dlatego wpadlam na pomysl, ze malz jej
bedzie to czytal po tubylczemu, ja po polsku no i super.
Niemniej jednak teraz widz...