-
Czołem:)
Wystep mistrza Polski - Śląska Wrocław - w eliminacjach piłkarskiej Ligi Europejskiej daje dużo do myslenia. A raczej potwierdza totalną klape polskiego futbolu. Futbolu, który wyrżnał nosem o dno.
Ale po kolei...
Wrócławski Sląsk, jako mistrz kraju, wystartował w eliminacjach Ligi Mistrzów sezonu 2012/2013.
W trzeciej rundzie trafił na szwedzki Helsinborgs. Wynik dwumeczu przedtawia się nastepująco:
01.08.2012 Śląsk 0 : 3 Helsingborgs
08.08.2012 Helsingborgs 3 : ...
-
Robiłem ostatnio porządki w zbiorach prasowych. I znalazłem archiwalny numer tygodnika "Uważam Rze" (ech, łezka w oku się kręci za starą ekipą, sprzed "upaństwowienia" tygodnika). A w nim felieton autorstwa Pana Waldemara Łysiaka pt. "Koko zbuko". Tekst z lipca 2012 roku, traktujący m.in o piłkarskim turnieju Euro 2012.
Jak pamietacie, przed Euro 2012 w polskiej piłce panowała łapanka na piłkarzy zagranicznych, o polskich, mniejszych lub wiekszych, korzeniach.
Opisując kla...
-
W szkole prowadzonej przez mniejszość niemiecką czwórka uczniów nie figuruje w dzienniku. Bo rodzice nie chcą zadeklarować, że ich pociechy będą się uczyły niemieckiego jako języka mniejszości
Dzieci nie są więc wyczytywane podczas sprawdzania obecności, nie mogą kandydować do trójek klasowych, a rodzice nie mają prawa głosu na zebraniach rodzicielskich. - Nasze dzieci są dyskryminowane - mówią nam ich rodzice.
opole.gazeta.pl/opole/1,35086,12487875,Na_Opolszczyznie_Niemcy_w_swojej_szko...
-
[video]https://www.youtube.com/watch?v=26-JNXtepQM;;26-JNXtepQM;;http://i.ytimg.com/vi/26-JNXtepQM/default.jpg;;Oj, Maluśki, Maluśki....Damian Holecki i Górale[/video]
Podtrzymujmy tradycję, także za granicą na obczyźnie. Kochajmy Polskę i Jej tradycję. Kochajmy Polskę.
-
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11796422,Tomaszewski__Interes_PiS_wymaga__bym_byl_populistyczny_.html
- Dzisiaj to ja się już nie wstydzę, ja się brzydzę koszulki polskiej reprezentacji - mówi w rozmowie z RMF FM poseł PiS Jan Tomaszewski.
-
"polskiej" bo tak naprawde polskiej to nigdy nie bylo.
A plany byly tak wielkie....:S
wyborcza.biz/biznes/1,100896,13171487,Polski_przemysl_motoryzacyjny_cofnal_sie_o_szesc_lat.html
-
Ruiny zamczysk. Wielu marzy o ich zwiedzaniu, penetracji, zgłębianiu tajemnic.
I tu kilka bardzo ładnych zdjęć "zamkowatych gruzowisk":
poznajpolske.onet.pl/gallery/polska-najpiekniejsze-ruiny-zamkow,298.html
W Ogrodzieńcu byłem wiele razy. W zamku Olsztyńskim też. Kilka lat temu rozbiłem namiot tuż przy widocznej na zdjęciu wieży. Skończyło sie kiepsko, bo w nocy przywędrowało urwanie chmury i potworna burza. Namiot wraz ze mną popłynął w dół zobcza.:)
Pozdro
Krzysztof
-
Tygodnik "Polityka" pisze o polskim oszołomstwie. Zdaniem dziennikarzy oszołomstwo przenika do głównego polskiego nurtu i przestaje przynosić wstyd. Mało tego. Niektórzy z oszołomów są dumni ze swojej postawy. Zdaniem publicysty Tomasza Terlikowskiego termin oszołom został oswojony, tak samo jak ciemnogród, moher, katol czy leming. Dziennikarze tygodnika przedstawili poczet dumnych polskich oszołomów. Oto oni.
wiadomosci.dziennik.pl/polityka/galeria/412681,1,poczet-dumnych-oszolomow-polski...
-
Od kilku dni mamy aferę bo baba babie wypomniała że nażarła się nie tym co trzeba. Szczęście że ta druga nażarła się hormonami a nie kapustą, bo i klimat by się wokół niej zagęścił.
Zwykle jak baby się pokłóciły, to w pobliżu był chłop, który dał jednej po mordzie i drugiej, rozwiązując w ten sposób problem. W tym przypadku sprawa sie komplikuje, bo jedna z twarzą boksera, druga tez jakaś taka....że robi się dziwno i straszno niczym w Sexmisji, gdzie baba chłopa bije.
I tak sobie o pierdoła...
-
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7892530,Sankowski__Bzdura_jest__ze_odbiorcy_nie_chca_sluchac.html
Jestem za projektem zwiększającym ilość polskiej muzyki w radiach -
mówił na antenie TOK FM Robert Sankowski z Gazety Wyborczej. -
Przepisy, które mieliśmy do tej pory, były martwe. Te wcześniejsze
33 proc., które miało wspomagać polską muzykę było grane w nocy. Im
bardziej komercyjne radio, tym bardziej uciekało się do takich
przekrętów.
-
Już wiele lat temu mądrzy ludzie zauważyli, że Polska jest papugą narodów, a
nie mesjaszem. Powszechne myślenie, że "diler" to ktoś lepszy niż "kupiec", a
"lizing" to coś innego niż "dzierżawa", utwierdza mnie w przekonaniu, że moje
narastające trudności z utożsamianiem się z mym własnym Narodem nie są,
bynajmniej, bezpodstawne.
Oto typy redakcji "Metra":
www.emetro.pl/emetro/1,88815,8181002,Znajdz_z__Metrem__najpiekniejszy_polski_anglicyzm.html
- raportuje - perełka z komunikat...
-
Upokarzanie i wyzysk, czyli Filipinki w polskim obozie pracy
Prosiłam, żeby przestali traktować nas jak niewolników, ponieważ jesteśmy
pracownikami. Odpowiedział: jesteście niewolnikami – wspomina Naomi Navarro,
Filipinka, która przyjechała pracować do Polski. W podobnej sytuacji znalazło
się 27 jej rodaczek. W Polsce miały zakontraktowaną dobrą pracę. Zaciągnęły
więc pożyczki na podróż i przyjechały z Filipin do Parczewa. Nie
przypuszczały, że trafią do obozu pracy. Sprawę wyśw...
-
Mogłoby się wydawać, że wśród dań fastfoodowych rządzą hot dogi, hamburgery i kebaby. Okazuje się, że za naszą zachodnią granicą króluje currywurst – kiełbaska z sosem curry.
facet.interia.pl/kuchnia/news-pruska-kielbasa-na-polskim-stole,nId,767367
-
Legenda stawia sprawę prosto: była kolej, a według przejeżdżających pociągów regulowano zegarki. Teraz kolejowe życie jest dużo bardziej skomplikowane: kolejowych spółek są dziesiątki, pociągi jeżdżą "różnie", a rozkład stał się literaturą piękną. Zobacz, kto rządzi w tym świecie.
www.tvn24.pl/-1,1686346,0,1,kto-rzadzi-na-polskiej-kolei,wiadomosc.html
www.tvn24.pl/-1,1686339,0,1,prezesi-pkp-bez-premii-za-chaos-na-torach,wiadomosc.html
www.tvn24.pl/-1,1686349,0,1,minister-przeprasza-za-k...
-
Instytut Włókiennictwa w Łodzi skanuje ciała Polaków, żeby stworzyć nowe
tabele rozmiarów dla przemysłu odzieżowego.
Rozmiarówka, z której obecnie korzystają projektanci ubrań, pochodzi sprzed 25
lat. - A przez te lata trochę się zmieniliśmy - mówi Lidia Napieralska z
Instytutu Włókiennictwa. - Dorośli są bardziej otyli, a młodzi szczuplejsi.
Coraz więcej osób narzeka, że nie mogą znaleźć ubrania pasującego do ich sylwetki.
Ma to zmienić nowa tabela rozmiarów ludzkiego ciała opr...
-
Ilekroć pada twoje nazwisko, zaraz pojawiają się pytania, czy masz
coś wspólnego z naszym krajem?
Tak, mój ojciec jest Polakiem z pochodzenia, a wśród miast, które
pojawiają się w jego opowieściach rodzinnych, znajdują się Jasło i
Krosno. Wiele z nim rozmawiałem na temat Polski, jednak osobiście
nie czuję w sobie nic z Polaka. Wiem natomiast, że to co gram, jest
bardzo w waszym kraju cenione.
miasta.gazeta.pl/warszawa/1,98239,6568025,Jan_Garbarek_w_Archikatedrze.html
Matka Po...
-
Nie było wielokilometrowej samotnej odysei kajakowej na wyspę Pam, ani pionowej, mrożącej krew w żyłach ściany. Jest za to literackie oszustwo, internetowe śledztwo, książka w areszcie i największy skandal w historii polskiej wspinaczki. Znani podróżnicy i eksplorerzy - David Kaszlikowski i Eliza Kubarska - w ciągu kilku miesięcy z Mount Everestu alpinistycznej popularności spadli na dno. Stracili wiarygodność i uznanie a na koniec odebrano im "Jedynkę" - najbardziej prestiżową nagrodę dla po...
-
Zaczęło się 10 sierpnia od antysemickich haseł i symboli faszystowskich wymalowanych na synagodze w Orli. Potem w Białymstoku nieznani sprawcy włamali się do Centrum Kultury Muzułmańskiej, zdewastowali parter budynku i próbowali go podpalić. Dzień później w gminie Puńsk odkryto 28 zniszczonych tablic z polskimi i litewskimi nazwami miejscowości oraz dwa zniszczone pomniki z litewskimi napisami.
Oblany zieloną farbą obelisk, symbole swastyk oraz hasła "Nie przepraszam za Jedwabne" i "Byli ł...
-
"MARYLA RODOWICZ: Mówią, że nasze płyty są smutne lub nudne, że przegrywają z
muzyką zachodnią. Polski rynek muzyczny jest zaśmiecony. Obok rzeczy fajnych
lecą g... za przeproszeniem, anglojęzyczna sieczka.
Jest ustawa zobowiązująca radia do nadawania polskiej muzyki, więc tę normę
wyrabiają w nocy, ponieważ prawo daje taką możliwość. A może w ogóle zróbmy
urzędowym językiem angielski, bo polski jest szeleszczący i trudny do
nauczenia. Mój syn Jędrek chodził w Warszawie do amerykańsk...
-
Jak obcokrajowcy radzą sobie z naszym rodzimym językiem:
"Zagranicznym biznesmenom uczącym się polskiego największą trudność
sprawiają... liczebniki. Najgorsze z nich to trzydzieści,
czterdzieści.
Bezlitosna jest też oczywiście polska flora w postaci trzciny, nie
wspominając o faunie, czyli chrząszczach i dżdżownicach. Jeśli dodać
do tego podobieństwo wejść i wyjść czy papieru i papierosów, to nie
należy się dziwić, że tworzą oni nowe polskie powiedzenia.
Mathi...