polska

(343 wyniki)
  • jest u mnie mama, zblizaja sie jej urodziny chciala bym jej e-booka kupic na ktorym mogla by czytac po polsku. Mozecie cos polecic? Ktos sie orientuje jak to jest z kupnem ksiazek po polsku, kto to oferuje i jakie sa ceny ? z gory dziekuje
  • dostalam kindla, super sprawa, ale chcialabym poczytac po polsku, czytam w niecie i sie gubie, czytacie, sciagacie, kupujecie polskie ksiazki? jak? gdzie? ja jestem oslisko techniczne!
  • Tematem przewodnim nastepnego spotknia mojego Cooking Club bedzie wlasnie finger foods i zastanawiam sie czy jest cos "polsko-podobne" co moglabym zrobic. Macie jakies pomysly? A jak nie polskie to moze cos ciekawego mozecie zasugerowac bo ja zawsze robie bruchette i juz mi sie to znudzilo. Dzieki wielkie.
  • Inspiracja watkiem jezykowym Klaudony. Co teraz czytacie lub czytaliscie ostatnio, po polsku? Ja odnowilam znajomosc z "Madame" Libery (i znalazlam wiele szczegolow, ktore mi umknely przy pierwszym czytaniu), a teraz zabralam sie za "Przypadki inzyniera ludzkich dusz" Josefa Skvorecky'ego (no, skoro nie uzywam polskich znakow, to czeskich tez nie bede). Cegla polecona mi przez przyjaciela i nabyta jeszcze w lipcu.
  • Moje dzieci zaczely polska szkole w Passaic, wiec przy okazji moglabym robic zakupy i wpasc do fryzjera. Zupelnie jednak nie znam okolicy. W ostatni weekend zrobilam zakupy w przypadkowo znalezionym sklepie, ale nie bylam zadowolona. Czy sa osoby z tej okolicy i moga cos polecic?
  • "Poland, Mr. Schleicher said, is improving its education system most rapidly. In less than a decade, it raised the literacy skills of its 15-year-olds by the equivalent of almost a school year" Szok, bo po lekturze artukulow w GW, myslalam, ze z edukacja w PL jest zle i robi sie coraz gorzej... A tutaj caly artykul:
  • poszukuje sklepu z polska zywnoscia/produktami, ktory by oferowal sprzedaz wysylkowa. od roku mieszkam w San Diego i coraz bardziej brakuje mi polskiego jedzenia. moze ktos z was ma cos wyprobowanego? z gory dziekuje za podpowiedzi.
  • od jakiegos czas mam straszna ochote na nasze rodzime piwko. ale niestety nie mam zadnego polskiego sklepu w poblizu. czy znacie moze jakis sklep wysylkowy, ktory sprzedaje piwo? mam znajomego Irlandczyka, ktory wlasnie w ten sposob kupuje swoje ulubione piwko. szukam w internecie, ale nic nie moge znalezc. z gory dziekuje za podpowiedzi.
  • mediow? Bo ja tak, a wydaje mi sie, ze niektorym polskie jedzenie, filmy, TV, slowo pisane potrzebne sa jak powietrze do zycia. Nie zrozumcie mnie zle: ja sie z takich osob nie smieje, po prostu ich nie rozumiem. Najbardziej dziwi mnie to, gdy ktos mieszka tu latami, a nawet nie sprobuje innych potraw, niz polskie. Normalne jest przywiazanie do swoich korzeni, ale chyba nie calkowite odrzucanie tego, co kraj, ktory w koncu sie wybralo do zamieszkania ma do zaoferowania?
  • Mam mnostwo ksiazek polskich dla dzieci (grubo ponad setke) Samego Franklina chyba z 50 z serii, troche GLOBU oraz serie Potop, Lalka, Pan Tadeusz itp itd..... Troche to wszystko ciezkie, ale chce sie pozbyc. Na ebay nie ma sensu dawac. Ksiazki dla dzieci chce wyslac siostrze jesli nie bedzie mnie to kosztowac setek dolcow. USPS jest okropnie drogi. Jak najlepiej (najtaniej) wyslac ksiazki z USA do Polski? (wiem, ze zwykle polskie ksiazki ida z PL do USA :D) Jak zbyt droga ta impr...
  • A jesli tak, to gdzie? Marta
  • ja nie chodze, na parady zadne tez nie, ale przeciez polska "kultura" w USA na tym sie nie konczy i nie zaczyna, poczytajcie wypowiedzi pod wpisem w blogu amerykanska-wiocha.blog.onet.pl/2,ID223300049,index.html
  • Ciekawe jestem. Podobno niektorym Polakom tylko takie smakuje. Ja lubie potrawy roznych kuchni, a nie jedna kuchnie i nie wyobrazam sobie ograniczac sie tylko do jednej.
  • Dziekuje za odpowiedzi albo linka (ale szukalam i nie moglam znalezc odpowiedzi na moje pytania) Co do zdjecia. Co to znaczy "naturalny wyraz twarzy"? Bez usmiechu? Jesli usmiech, to tylko taki lekki bez pokazywania zebow? Czy trzeba odrecznie napisac podanie o paszport, czy mozna na komputerze i wydrukowac i gdzie sa wzory takiego podania? Wniosek trzeba zlozyc o osobiscie, ale paszport moga wyslac. Czy kontaktuja sie przed wyslaniem go? Skad wiadomo kiedy go wysla? Czasem czlow...
  • www.claritaslux.com/blog/2007/04/22/the-hardest-language-to-learn/ Bardzo ciekawy artykul zapraszam do lektury
  • W watku o "Londynczykach" ktos wspomnial o tvpolonia.com Znacie inne? Jak sie roznia cenami i oferta programow?
  • Mam okazje wyrobic sobie paszport polski. Wizyta u Konsula 1 grudnia. Czy sa jakies udogodnienia zwiazane z posiadaniem tego paszportu w Polsce i innych krajach europejskich?. pozdr
  • Ciekawa jestem Waszych doswiadczen z polskimi dentystami w Polsce i jakoscia ich uslug w porownaniu z tutejszymi dentystami. Ja mam z PL tylko zle doswiadczenia, ale to bylo w liceum. Tutaj natomiast chodzilam do dentysty ktory byl Grekiem i byl super. Niestety bylo to w Chicago. Teraz na wschodnim wybrzezu dentystka wyslala mnie do specjalisty na zrobienie leczenia kanalowego. Wydalam ok. $1,500 i niestety zab nie zostal wyleczony i dentysta mi proponuje implant. Pech chcial ...
  • znalazlam kilka w amazonie i w merlinie, ale wygladaja jakos okropnie staroswiecko, te ktore moglam obejrzec, sa wydane fatalnie, a reszta tez jakos malo zachecajaca. czy macie jakas taka, ktora moglybyscie/liscie polecic? oczywiscie na prezent chcialam i dlatego taka apetycznie wygladajaca, to jest dla kogos kto raczej gotuje bo musi niz z zamilowania, wiec nie chce dobrej ale brzydkiej.
  • n/t Z tego co sie juz zorientowalam CPA to nie jest to samo co nawet glowna ksiegowa. Zaczynam studia na CPA i mysle, ze za 3 lata wyrobie sie z wszystkimi kursami. Nie wiem jak to mamie wytlumaczyc co ja studiuje. Mama dziwi sie wielce, ze tak dlugo mi to zajmie i ze nie jest to kwestia jednego czy dwoch kursow paromiesiecznych. Tlumaczenie wymagan z kredytami chyba troche potrwa, ale to chyba zostawie na nasze rozmowy juz jak pojade. Moze ktoras w Was jest w tej branzy i pom...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się