polska

(681 wyników)
  • hej mam pytanko,licemu skonczylem kilka lat temu, chcialbym sam przygotowac sie do matury z polskiego, chce przygotowac sie najlepiej jak jest to mozliwe. Czy wystarczy kazda epoke od antyku przerobic...czyli? wszystkie wiersze,utwory,lektury znac, watki, chrakterystyke postaci utworow itd i cechy danej epoki?? czy to wystarczy?czy wymagane jest cos wiecej?
  • Moim tematem prezentacji maturalnej jest "Obraz społeczeństwa polskiego w różnych epokach literackich". Zastanawiam się nad wyborem lektur. Myślę o: Dziady cz. III, Granica, Lalka. Co wy na to? Jakie lektury wybralibyście?
  • cały czas zastanawiam się co zrobić, by zdać jak najlepiej rozszerzony polski?? Bardzo mi załeży, gdyż na UŚ jest brany przede wszystkim pod uwagę. Z polskiego byłam zawsze dobra ale niestety jestem w szkole na podstawie, a od nauczycielki nie moge się dowiedzieć co mogę robić ponad program...Lektury czytam...ale co poza tym?? Może Wy mi pomożecie:) Ps. Myślicie, że pójście na korki to będzie dobre rozwiązanie? pozdr.
  • Ja juz zdawałam w czwartek, wiec moge wam powiedziec jak było z doswiadczenia mojego i ludzi z ktorymi zdawałam tego dnia. Ogolnie to nie uczcie sie na pamiec. Lepiej jest odbierane jak normalnie na luzie bedziecie opowiadac o swoim temacie. Ja mowiłam bez zadnych zbednych formułek typu "szanowna komisjo..." które mozna znalezc w biuletynie maturalnym na stronie cke. Nie patrzcie na to, jak powiedziałam o tym mojej polonistce to sie prawie turlała ze smiechu. Powiedzcie na poczatku dzie...
  • hej mam do Was pytanie w sprawe matury ustnej z polskiego z zatem 1. Czy ilosc punktow zdobyta na tym egzaminie bedzie brana pod uwage przy rekrutacji na studia?? 2. Wiecie moze czy jezeli ktos jedt niezadowolony ze swojego wyniku moze go poprawic np w przyszłym roku??i czy wtedy bedzie egzaminowany przez te samą komisję co wczesniej??... za wszelkie informacje dziekuje:)pozdr
  • Pisaliscie rozszerzony polski? Piszcie na jaki kierunek byl wam potrzebny i jak wam poszlo:)
  • witam was!Mam do was pytanie, ale błagam o szybkąodpowiedz. Mam wrażenie, że nie zdam polskiego. Co w takiej sytuacji? Mogę pisać poprawkę, np. w czerwcu czy w sierpniu? ( a właśnie, wie ktoś kiedy?), czy muszę pisać w następnym roku? Za odpowiedź z góry dziękuję
  • Mam jedno pytanie. Otóż, które matury (ponadprogramowe) obowiązują na maturze rozszerzonej z j. polskiego? Bardzo proszę o odpowiedzi ;)
  • ostatnio myslałem nad polskim rozszerzonym, jednak bardzo go sie obawiam. Z polskiego mam przeciętnie trojki (strasznie po.. nauczycielka). Teraz na próbnej zdawałem podstawę. Ale sam już nie wiem... Gdy liczyłem przeliczniki z uniwerku, to i tak mi więcej da 50% z rozszerzenia niż 70% z podstawy, ale teraz już sam nie wiem czy to jest możliwe abym wyciągnął te 50% na rozszerzeniu... Co byście doradzili? Może ktoś z was miał podobne rozterki? Czy te rozszerzenie jest trudne? Myślicie ż...
  • Drodzy byli maturzyści zwracam się do was z pytaniem. Jakie repetytoria polecalibyście do matury z polskiego i wos-u? Co sądzicie o repetytorium z wos-u wydawnictwa operon? Pomóżcie tegorocznej maturzystce.
  • wszyscy boja sie prezentacji ale to jakos moze pojdzie ;) z tego co wiem to za sama prezentacje sie nie zdaje tylko wiekszosc punktow uzyskuje sie za rozmowe z egzaminatorami i wlasnie tego dotyczy moje pytanie: jakiego typu pytania oni zadaja? czego dotycza? no oczywiscie tematu ale jesli ja mam motyw domu rodzinnego w lieraturze to czego moge sie spodziewac??? pomocy w sumie sama robilam prace ale nie jestm obcykana bo mi na tym nie zalezy ogolnie na polskim mi nie zalezy wiec na co p...
  • Napisałam na deklaracji polski podstawowy i teraz żałuję. Co prawda na studia (italianistyka na UW)wymagany jest podstawowy albo rozszwrzony ale przy dziesięciu osobach na miejsce podstawa pewnie nie wystarczy. Jak myślicie,lepiej zdać dobrze podstawę czy baardzo przeciętnie rozszerzenie?
  • Mam do Was takie pytanie. Jeśli wogóle nie przyjdę na maturę ustną z polskiego to ona będzie automatycznie nie zdana tak? Wtedy przysługuje mi poprawka w sierpniu czy nie ? Zakładając,że wszystko inne zdam,a nie stawię się i nie zdam jednej części... Proszę o odpowiedź...
  • brawo. brawo. to ja bym chciał poprawić maturę od tak np: jutro. Skoro wyższe szczeble mogą popełniać tak wysokie błędy to czemu ja nie mogę?
  • tak z ciekawości pytam :) teraz na rozszerzeniu jest już tylko wypracowanie?
  • czy matura z polskiego faktycznie poszła tak rewelacyjnie? Pytam bo fiksuje jak widze, że wszyscy mają po 80%. Jeżeli faktycznie tak jest, to progi wzrosną na filologie, np. polską :o.
  • Wiem, że jest już temat "Przed jutrzejszym polskim", ale tam w większości ludzie się chwalą, ile punktów dostali, a to mnie stresuje, więc postanowiłam wyżalić się tutaj. Strasznie się boję ustnej matury z polskiego. Nie wyobrażam sobie, że wchodzę i mówię przez 15 minut, a potem odpowiadam na pytania. Jestem niesmiałą osobą i wystąpienia publiczne są dla mnie katorgą, a to jest matura, czyli raz w życiu, mam jedną szansę, pół godziny itd... I strasznie się z tym czuję. Fakt, ni...
  • Witam, I pytam: jak kurdęę, zdać maturę rozszerzoną z polskiego na dużą ilość punktów? :P Tak, tak, wiem "uczyć się". Pozwólcie, że bardziej skonkretyzuje moje zapytanie: W jaki sposób? Chciałabym się już zabrać do nauki ale nie bardzo wiem od czego zacząć, na co zwrócić większą uwagę. jednym słowem: byli maturzyści: prosimy o rady! :-)
  • Amnestia maturalna obowiązuje na j.polski pisemny? Bo różne są interpretacje tej amnesti.
  • Witam Chcialem sie dowiedziec czy na ustnej z polskiego musze rozpoczac prezentacje od przedstawienia komisji tematu, ktory wybralem, czy moge od razu przejsc do wstepu prezentacji (de facto komisja powinna znac wczesniej moj temat)? Jeszcze jedno: czy moja teczka zostanie otwarta po moim wejsciu do sali, czy komisja zapozna sie z jej zawartoscia jeszcze zanim wejde do srodka? Odnosnie ustnej z angielskiego: czy w czasie trwania egzaminu bede mogl zerkac do tresci scenek czy m...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się