postawy

(8 wyników)
  • Właśnie wróciłam z wakacji nad morzem i załamka. Moja 13 letnia córka, dotąd zdrowo się rozwijająca strasznie się garbi. Nie wiem jak mogłam tego wcześniej nie zauważyć, ale jakoś mi to umknęło, to znaczy widziałam, ale nie wydawało mi sie to takie poważne. Dopiero jak się rozebrała na plaży i przyjrzałam jej się lepiej okazało się, że ma fatalną postawę. Umówiłam nas do ortopedy, ale wizytę mamy wyznaczoną dopiero na koniec września. Pomyślałam o kupieniu jej na razie pajączka. Ktos ...
  • byłam dzisiaj z córką na bilansie 4-latka i niestety pani doktor potwierdziła moje obawy, że córka ma wadę postawy (tzw. okrągłe plecy). zaleciła zajęcia korekcyjne i konsultacje u ortopedy. zajęcia są 3 x w tygodniu po 1 h, co oznacza, że trzy dni w tygodniu będą wyglądały tak, że o 16-tej odbieram młodą i potem jadę z nią na zajęcia, powrót do domu koło 19-tej. czy ktoś z was na takie zajęcia chodził/chodzi? boję się, że to będzie dla niej trochę zbyt męczące i w efekcie nie b...
  • Witam! mam ogromna prosbe , napiszcie czy wiecie cos na temat "atosu" albo "uchyniecia" ze to tak nazwe, czesto sie slyszy takie stwierdzenie zwlaszcza od osob straszych. Ostatnio znajoma mojej mamy stwredzila ze moja 4 miesieczna corka jest "uchynieta", wiem ze oznacza to ze jest tak jakby skrzywiona, i ja rozumiem to tak ze jedna strone ciala ma dluzsza od drugiej. Pocwiczyla z moja corka troche i kazala wiazac jej husteczke na piersiach zeby naciagala to skrzywienie. minal juz...
  • Witam, Potrzebuje porady... Mój 4,5 miesięczny synek przekrzywia główkę w jeną stronę jak jest w pozycji pionowej lub leży na pleckach. Jest dzieckiem ruchliwym i obraca głowę w różne strony w zależności skąd pochodzi dźwięk czy coś innego go zainteresuje. Ale kiedy patrzy na wprost to jego główka jest przechylona zawsze na lewo. Nie wiem, czy powinno mnie to niepokoić. Czy powinnam w jakiś sposób korygować układanie głowy czy jest to normalne w tym wieku. Nie wiem w jaki sposób mogę ...
  • Niedawno bylam z moim synkiem (16 mcy) na wizycie kontrolnej u ortopedy. Wszystko ok z jego nozkami i chodem. Tylko pani doktor wydaje mi sie dziwna, a na pewno jej poglady. Otoz dzieci powinny caly dzien od rana do wieczora chodzic w butach z wysoka cholewka, mocno zawiazanych i z jak najtwardsza podeszwa. Uwaza ona ze stopa powinna byc mocno przez but trzymana, a dzieki twardej podeszwie pracuje ona podobnie jak w chodakach. Bron Boze miekkie kapcie, chodzenie na bosaka! Nie polemizow...
  • Moja córcia (14 miesięcy) często jak siedzi ma zaokrąglone plecki, przy tym wydaje mi się, że kręgi jakoś bardzo jej "wystają", czy ktoś spotkał się ze skrzywieniem kręgosłupa u takich maluchów? Wiem, że i tak muszę się wybrać na konsultację do lekarza, ale chciałabym przeczytać coś o Waszych doświadczeniach... bo nigdzie nic na ten temat nie mogę znaleźć, z góry dzięki, pozdrawiam, Aga
  • Może ktoś się spotkał z czymś podobnym . Córeczce pojawia się na brzuszku wybrzuszenie w kształcie pręgi biegnącej od mostka w dół brzucha. Robi się to jak napina mięśnie brzucha , przy próbach podnoszenia z plecków. W innej pozycji tego nie widać. To taki jakby długi pionowy "pagórek" na brzuszku. Ma to od zawsze,teraz ma 14 mies. Co to może być?
  • drogie mamy czy naprawdę nie mozna sadzać dziecka które potrafi godzinami siedzić bez podparcia tylko dlatego że samo nie umie usiaść. moja mała siedzi dobrze od około 6 miesiąca, a teraz ma 8. nie umie jeszcze sama usiąść, ale podobno dziecku nalepiej usiąść z pozycji raczkowania a ona jeszcze nie raczkuje. tylko jak jej podam ręce to sie ich chwyta i podnosi z leżenia do siedzenia, ale ja jej nie podnoszę.jak to z tym jest? mi sie wydawało ze ok, ze sama z czasem nauczy sie si...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się