postawy

(10 wyników)
  • Mika i Zuzia się różnią (ale odkrywcze, no nie ;) No więc Mika jest bardziej zdecydowana, lubi - niestety - zwracać na siebie uwagę w negatywny sposób, lubi bawić się siłowo, włazić na starszą, ciągnąć, szarpać, nawet bić. Niby w zabawie, niekoniecznie jako "zemsta" w stylu "bo ona mi zrobiła to czy to no i ja ją uderzyłam". Ostatnio już przestałam reagować, bo ileż razy dziennie można być Rodzicielskim Sądem Najwyższym poza tym chcę, żeby uczyły radzić sobie same w takich sytuacjach....
  • Zacznę może trochę jakby się wydawało - nie na temat. Zapisałam dziecko na zajęcia taneczne w przedszkolu. Po pierwszych zajęciach dowiedziałam się, że ćwiczyli Makarenę. Nie byłam zachwycona. Po kolejnych kilku też się dowiedziałam że ćwiczyli Makarenę,ale jakoś nie chciałam za bardzo iść do dyrekcji porozmawiać w tej sprawie, bo wtedy "toczyłam walkę" z paniami wychowawczyniami grupy mojego syna o codzienne spacery i nie chciałam wypaść na taką, która ma za wiele zastrzeżeń (wiem, że ...
  • Byłam dzis świadkiem bardzo interesującej rozmowy dwóch starszych pań w autobusie. Jedna opowiadała drugiej, ze na wsi gdzie mieszka, jest jakis okropny mąż i ojciec, ktory terroryzował całą rodzine, narobił dlugów i przepił, po czym ciężko sie rozchowował. Synowie odmowili pomocy, natomiast córka powiedziała, ze przecież trudno człowieka zostawić samego w tej sytuacji i bardzo sumiennie i troskliwie zaopiekowała się ojcem, karmiła, leczyła, tak, ze jest prawie zdrowy. Cały czas obraża córkę,...
  • No właśnie. Czy zwracacie jakąś uwagę na postawę dziecka w czasie wieczornej modlitwy. Z jednej strony chciałabym aby nauczył się, że postawą ciała można wyrażać szacunek, uwielbienie..., ale też nie będę zmuszać niespełna 4 latka do trwania w modlitwie w jednej pozycji np. klęczącej. Sama też przecież modlę się siedząc w kucki na podłodze lub przy stole, czytając pismo. Ale czasem jak moje dziecko roznosi, to skacze po łóżku i jednocześnie dziękuje Bogu za zakończony dzień ;-) Cz...
  • Ostatnio modlę się na leżąco.I się zastanawiam czy moge tak sie modlić?
  • No wlasnie jako chrzescijanka powinnam pomagac innym ludziom, byc dla nich dobra. Ale wlasnie ostatnio mialam sytuacje, ktora mnie przerosla i zadalam sobie pytanie, do ktorego momentu powinnismy pomagac. Czy powinnismy to robic wbrew wlasnym przekonaniom? Mam w swoim otoczeniu czlowieka, ktory siada za kierownica po kilku glebszych. Dla mnie jest to niedopuszczalne i nie ma na to zadnego usprawiedliwienia. No takie mam zasady i koniec. Moje argumenty zbywal zawsze stwierdzenie...
  • Jak rozumiecie szacunek? Czy postawa szacunku zaklada, ze jest ktos, kto jest autorytetem, i ktos, kto temu autorytetowi sie podporzadkowuje (a wiec zaklada hierarchie), czy tez moze to byc relacja partnerska? Czym szacunek np. w malzenstwie, rozni sie od milosci?
  • Czytam teraz list do Galatów i wczoraj wieczorem na modlitwie przeczytałam: "W czynieniu dobrze nie ustawajmy, bo gdy pora nadejdzie, będziemy zbierać plony, o ile w pracy nie ustaniemy. A zatem, dopóki mamy czas, czyńmy dobrze wszystkim, a zwłaszcza naszym braciom w wierze" (list św.Pawła do Galatów 6,9-10) Tak sobie pomyślałam, ze może przyda nam się trochę Słowa :-))
  • Wyszła nowa książka Romy Ligockiej. Kupić jej sobie nie mogłam, ale znalazłam osobę, która mi pożyczyła. I znowu jestem oczarowana tym jej malowaniem słowem, tym zasobem uczuć. Ale nie o tym chciałam napisać. "Uważam, że podział ludzi na pesymistów i optymistów jest głupi i sztywny. To są pojęcia absolutnie do niczego nie przystające, a więc i bezwartościowe. Ten sam człowiek bywa w pewnych okolicznościach optymistą - w innych wręcz przeciwnie. Zależy to od jego doświadczeń, ur...
  • Był niedawno wątek o modlitwie, ale - mi chodzi o to co Biblia określa jako ‘mocowanie z Bogiem’. Czy to tylko dla Patriarchów albo Wybrańców będących ‘blisko Boga’? Bo przecież czasami chodzi o coś naprawdę ważnego... Czy mam prawo? Od kilku dni spieram się z Bogiem, tak na serio. Tydzień temu było mi bardzo trudno i czułam potrzebę ‘prowadzenia sporu’. Czułam, że w tej sytuacji (pewnie się domyślacie – chodziło o moją ciążę) ‘tylk...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się