Dodaj do ulubionych

chutney z rabarbaru

07.06.09, 18:58
Ma ktoś pzrepis? Jeśli tak to bardzo poproszę, póki jest sezon.
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: chutney z rabarbaru 07.06.09, 19:05
      Sprawdzonego nie posiadam
      Google wypluły :
      www.google.com/search?hl=en&rls=com.microsoft:en-US&ei=NPMrSoPMGIKw-
      QaByaT0CA&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=chutney+rhubarb&spe
      ll=1
      • kocia_noga Re: chutney z rabarbaru 07.06.09, 20:07

Dzięki, zrobię jeden z guglowskich.
        • pani.serwusowa Re: chutney z rabarbaru 07.06.09, 20:34
          Mam zamiar robic w nadchodzacym tygodniu jeden z tych dwoch przepisow:

Sweet and sour rhubarb chutney
          25g/1oz butter
          2 sticks rhubarb, roughly chopped
          ½ orange, juice only
          2 tsp red wine vinegar
          ½ tsp ground ginger
          1 tsp soft brown sugar
          pinch salt

Melt the butter in a saucepan until bubbling. Add all of the other rhubarb chutney ingredients, stir and cook on a medium heat for 8-10 minutes, or until the rhubarb has softened and the sauce is thickened.

Rhubarb chutney
          ½ onion, sliced
          1 tbsp butter
          2 rhubarb stalks, chopped
          85ml/3fl oz red wine
          splash red wine vinegar
          2 tbsp brown sugar
          pinch chilli flakes

Fry the onion in the butter until softened. Add the rhubarb and cook for a further minute. Pour in the red wine and the vinegar, the brown sugar and chilli flakes and cook down for ten minutes or until rich and syrupy.

To sa jakies wersje ekspresowe do serwowania ' na juz', ale mam zamiar zrobic wiecej i zapasteryzowac w sloikach. Byc moze skusze sie na obie wersje, zobacze jak bedzie z czasem.
          • jacek1f radzę dodac do rabarbaru coś: najlepiej pewnie 07.06.09, 20:53
            jabłka, ja tak robię. Bo sam rabarbar jest jednak za kwasny, ocet go podkr.ęca, i żeby zrownoważyc trzeba dać za dużo IMO cukru.

Jabłko = w swzonie najwłaściwsze, albo mango małe - miło pomaga.
            • pani.serwusowa Re: radzę dodac do rabarbaru coś: najlepiej pewni 07.06.09, 21:00
              Dzieki za rade.
              • kocia_noga Re: radzę dodac do rabarbaru coś: najlepiej pewni 07.06.09, 21:37

Nie mam octu z czerwonego wina, białe wytrawne spróbuję dać.
                • jacek1f to i dodaj sok z 2 cytryn.n/t 07.06.09, 22:26
                  • kocia_noga Re: to i dodaj sok z 2 cytryn.n/t 08.06.09, 08:36

Do kwaśnego rabarbaru? Perche?
                    • jacek1f wydaje sie ze do chutneyu - zeby 08.06.09, 08:54
                      mial ten kontrast zawsze trzeba nuty kwasu octopodobnej - to jego istota, wiec bez octu jakiegokolwiek to nie bedzie to. ALbo pomarancze, albo cytryny jakos tam zastepuja ocet, kwaśny smak wiśni czy rabarbaru to nie to...
                      ?
                      • kocia_noga Re: wydaje sie ze do chutneyu - zeby 08.06.09, 08:59
                        A, ok, dzięki.
                        • kocia_noga Re: wydaje sie ze do chutneyu - zeby 09.06.09, 21:46
                          Zrobiłam obydwa wg pzrepisu pani serwusowej. Pyyycha! I ten z sokiem
                          pomarańczowym i ten z cebulą.
                          Na próbę wzięłam tylko 1kg rabarbaru, ale dokupię jeszcze ze dwa
                          kilo, bo warto.
                          Nie dawałam octu bo nie miałam, tylko czerwone wino domowej roboty i
                          sok z limonki.
                          I tak pyyyyycha.
                          • pani.serwusowa Re: wydaje sie ze do chutneyu - zeby 09.06.09, 21:59
                            No to mnie zachecilas. :)
                            • jacek1f super, fajnie:-) pamietaj, ze sezon sie rozpoczyna 09.06.09, 22:06
                              i jak beda morele, brzoskświnie i czereśnie i wiśnie.. to juzkup troszkę octu winnego, bo szkoda soku z limonek zawsze dodawać:-)
                              • nieskorzanka Re: super, fajnie:-) pamietaj, ze sezon sie rozpo 10.06.09, 09:03
                                Raz robiłam, pamiętam, ze dodawałam cebulę, rodzynki, trochę koncentratu
                                pomidorowego, jabłka.
                                • kocia_noga Re: super, fajnie:-) pamietaj, ze sezon sie rozpo 10.06.09, 09:16
                                  Te przepisy od Serwusowej zawierają masło. Zawekowałam z 5
                                  słoiczków, ale mam wątpliwości, czy się z tym masłem długo będą
                                  trzymać. W związku z tym myślę, że może zrobiłabym bez masła,
                                  zawekowała, a potem poddusiła z masłem przed podaniem, bo te
                                  czatneje sa raczej na ciepło. Albo wekowała dłużej.
                                  Jak zrobić? Takie sosy pakuję w słoiczki po koncentracie, ok 120 ml.
                                  • pani.serwusowa Re: super, fajnie:-) pamietaj, ze sezon sie rozpo 10.06.09, 10:03
                                    Bo to sa chutheye do zrobienia na szybko i biezaco - stad male
                                    ilosci skladnikow i maslo. Ja chce robic taki prawdziwy, co to
                                    dojrzewa w sloiku 3 miesiace. Wtedy masla sie nie daje, tylko ocet i
                                    cukier i w nim gotuje sie warzywa i owoce z przyprawami.
                                    • kocia_noga Re: super, fajnie:-) pamietaj, ze sezon sie rozpo 10.06.09, 14:47
                                      pani.serwusowa napisała:

> Bo to sa chutheye do zrobienia na szybko i biezaco - stad male
                                      > ilosci skladnikow i maslo. Ja chce robic taki prawdziwy, co to
                                      > dojrzewa w sloiku 3 miesiace. Wtedy masla sie nie daje, tylko ocet
                                      i
                                      > cukier i w nim gotuje sie warzywa i owoce z przyprawami.

Wiem, ale te co podlinkowałaś są bardzo smakowite i żal by mi było z
                                      nich zrezygnować.Więc może zrobię wszystko wg przepisu tylko bez
                                      masła, a potem dodam przed podaniem.
                                      • pani.serwusowa Re: super, fajnie:-) pamietaj, ze sezon sie rozpo 10.06.09, 14:58
                                        Ale po co, Kocia Nogo? :) Chutney bez masla, pozostawiony w sloiku
                                        co najmniej 6-8 tygodni smakuje rewelacyjnie. Naprawde nie ma
                                        potrzeby dodawania masla. Odnosze niejasne wrazenie, ze Ty te
                                        chutneye podgrzewasz. (?) Takie do zrobienia na juz i podania na
                                        cieplo np. do miesa sa dobre na masle (lekko cieple). IMHO najlepsze
                                        sa takie na zimno do mies i serow, ktore dojrzewaly w sloiku.
                                        Przepisy podalam orientacyjnie, zeby bylo wiadomo co do rabarbaru
                                        pasuje, ale robic mam zamiar tradycyjna metoda - czyli gotowac ponad
                                        godzine z octem, cukrem i przyprawami, potem do sloikow i czekac
                                        cieprliwie. :)
                                        • pani.serwusowa Przypomnialo mi sie, ze... 10.06.09, 15:01
                                          mam tez w domu przepis z TIMESa, ktory chyba troszeczke zmienie
                                          (przyprawy). I to jest przepis na taki tradycyjny dojrzewajacy
                                          chutney. Zrobie w tym tygodniu, wrzuce do GP i podlinkuje tutaj.
                                          • pani.serwusowa Re: Przypomnialo mi sie, ze... 14.06.09, 16:33
                                            Tutaj przepis, z ktorego ostatecznie skorzystalam:
                                            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,96612341.html
            • mhr-cs Re: radzę dodac do rabarbaru coś: najlepiej pewni 10.06.09, 15:14
              jacek1f napisał:

> jabłka, ja tak robię. Bo sam rabarbar jest jednak za kwasny, ocet
              go podkr.ęca
              > , i żeby zrownoważyc trzeba dać za dużo IMO cukru.
              >
              > Jabłko = w swzonie najwłaściwsze, albo mango małe - miło pomaga.

na ten mam taki przepis,
              1kg rabarbaru
              400g cukru
              500ml octu owocowego
              5 zabkow czosnku
              4 sliwki (zalane w ingwie)
              1 lyzeczka ingwy
              1 lyzeczka chili
              przepis odpisany,gdzies
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka