Dodaj do ulubionych

placek z rabarbarem

IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.09, 23:45
witam! dwa lata temu zginął mi mój ukochany przepis na placek z
rabarbarem i od tej pory nie znalazłam żadnego podobnego przepisu.
To był placek, który miał w sobie mało ciasta, rabarbar był nim
tylko lekko powleczony. Przepis pochodzi z kalendarza z przepisami
Krajowej Agencji Wydawniczej z 1990 roku (chyba). Może ktoś
przypadkiem ma ten przepis? Żadne inne ciasto tak mojej rodzinie nie
smakuje... :(
Obserwuj wątek
    • Gość: lasuch Re: placek z rabarbarem IP: 217.17.35.* 25.05.09, 10:23
      z tego kalendarza nie mam przepisu:(
      ale znalazłem ostatnio przepis, który może zastapi zaginiony prezpis:

      stad przepis - www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciasto_z_rabarbarem
      Czas przygotowania: 60 minut
      Kaloryczność: 260 kcal
      Ilość porcji: 8
      Składniki

      * 20 dag mąki
      * 7 dag drobniutkiego cukru
      * 1/2 łyżeczki cynamonu
      * jajko
      * 12 dag masła
      * ok. 50 dag rabarbaru
      * mąka do oprószenia stolnicy
      * 3–4 łyżki cukru
      * listki mięty do przybrania
      * 1/2 l śmietany kremówki
      * 2 łyżeczki cukru

      Etapy przygotowania

      Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, zrobić dołek, wbić do niego jajko oraz
      dodać pokrojone na małe kawałki masło. Wszystko razem szybko wyrobić na kruche
      ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Rabarbar umyć,
      osuszyć i obrać. Pokroić na 2–3-cm długości kawałki.

      Ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim okrągłą formę
      oraz jej boki na wysokość około 3 cm. Całość wyłożyć rabarbarem, posypać połową
      cukru i piec przez ok. 25–30 minut w nagrzanym do temp. 180 C piekarniku. Ciasto
      zapiekać także od góry (lub nastawić termoobieg).

      Upieczone na złotobrązowo ciasto wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym cukrem.
      Przybrać listkami mięty. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z dodatkiem 2 łyżeczek
      cukru. Podawać do ciasta w osobnym naczyniu. Upieczone na złotobrązowo ciasto
      wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym cukrem. Przybrać listkami mięty.
      Śmietanę kremówkę ubić mikserem z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Podawać do ciasta
      w osobnym naczyniu.

      pyszota!
      smacznego:)

    • easz Re: placek z rabarbarem 27.05.09, 11:43
      Znalazłam niedawno w Galerii taki prosty przepis -

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79272490,79272490.html
      - zrobiłam już dwa razy. Tylko jak teraz spojarzałam, to nie wiem dlaczego, ale
      spisałam sobie 1 szklankę mąki zamiast 2. Ciasto wyszło dosyć rzadkie, ale może
      właśnie dlatego po upieczeniu wyglądało trochę tak, jak opisujesz swoje, tak
      myślę - za pierwszym razem zrobiłam w większej formie, rabarbar zatonął prawie w
      cieście, z którego zrobiła się cienka jakby warstwa dookoła. Ciasto było
      delikatne i wilgotne. W mniejszej foremce też wyszło ok, ale śmiało mogłam dać
      więcej rabarbaru; nie wychodzi kwaśne.

      Teraz się zastanawiam, czy mogę ten przepis wykorzystać też z truskawkami, albo
      z agrestem? Czy np. z truskawkami lepiej dać jednak dwie szklanki mąki?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka