12.05.08, 10:28
Co mozna zrobic z rabarbaru - oprocz ciasta i kompotu? jakis dzem,
powidla itp? Pzdr Dorota
Obserwuj wątek
    • dominikjandomin Re: rabarbar 12.05.08, 12:42
      dorota.alex napisała:

      > Co mozna zrobic z rabarbaru - oprocz ciasta i kompotu? jakis dzem,
      > powidla itp? Pzdr Dorota

      Na konfitury masz już przepis u Cwierczakiewiczowej.

      W odmianie "ciast" zrób chrupkę rabarbarową na gorąco, na deser.
    • momas Re: rabarbar 12.05.08, 13:18
      Krem:
      KREM Z RABARBARU
      1/2 kg rabarbaru, 3/4 szkl. cukru, 1/2 laski wanilii, 3 łyżki
      żelatyny,
      2 białka, 10 dag posiekanych orzechów

      Nie obrany, ale starannie umyty i pokrojony rabarbar rozgotować,
      podlewając 3-4 łyżkami wody i dodając cukier oraz wanilie. Do
      gorącej marmolady dodać zmiękczoną w niewielkiej ilości zimnej wody
      żelatynę, wymieszać, tak aby żelatyną rozpuściła się. Gdy mus trochę
      przestygnie, dodać sztywno ubita pianę z białek, część posiekanych
      orzechów, lekko wymieszać, wyłożyć do kompotierek, pozostawić do
      stężenia. Podając posypać orzechami.


      chłodnik:
      CHŁODNIK Z RABARBAREM
      30 dag rabarbaru, 1 pęczek młodej botwinki, 2 szklanki
      odtłuszczonego rosołu z cielęciny, drobiu lub z kostki bulionowej, 4
      jajka, 5 cebulek dymek ze szczypiorem, 3 łyżki posiekanego koperku,
      ¾ szklanki śmietany 18-proc., świeżo zmielony pieprz, sól

      Rabarbar oczyścić z włókien, umyć, pokroić na małe kawałki i gotować
      15 min w
      2 szklankach lekko posolonej wody. Botwinkę oczyścić, opłukać,
      drobno pokroić, zalać rosołem i gotować 15 min. Dymkę oczyścić, umyć
      i drobno pokroić razem ze szczypiorem. Ugotowaną botwinkę połączyć z
      rabarbarem, dodać śmietanę, dymkę, koperek. Ostudzić, wymieszać,
      przyprawić solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić,
      obrać, pokroić na cząstki, włożyć do talerzy i zalać chłodnikiem.
      CHŁODNIK PODLASKI
      2 - 3 buraczki,
      10 - 15 dkg rabarbaru,
      3 jaja,
      1 ogórek kiszony,
      koperek,
      0.5 szkl. śmietany,
      sól,
      pieprz.
      Pokrajać parę łodyg rabarbarowych i gotować w 1 l wody ok. 0.5 h, po
      czym wodę odcedzić do wazy i dodać do niej kilka ugotowanych i
      drobno posiekanych czerwonych buraczków, pokrajany w kostkę duży
      kwaszony ogórek, 3 pokrajane jaja ugotowane na twardo, parę łyżek
      kwaśnej śmietany, siekanego koperku, soli, pieprzu do smaku.
      Postawić na lodzie i wydać dopiero, gdy będzie zimny.


      (przepisy z różnych źródeł, nie wyłączając stron internetowych)
    • roseanne Re: rabarbar 12.05.08, 22:08
      wlasnie zrobilam
      powidelko z rabarbaru i truskawek
      2 peczki rabarbaru, umyte i pkrojone w plasterki
      3 szklanki cukru, rozgotowac
      dodac 4 szklanki pocwiartkowane truskawki
      zagotowac, przestudzic
      podgotowac nastepnego dnia pol godziny
      wlac do sloikow

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka