Forum Regionalne Śląskie Sosnowiec
ZMIEŃ
      region

region

(21 wyników)
    • prosta sprawa - był basen, jest basen...
    • szkoda że na tym placu nie zainwestowała jakaś firma produkcyjna dająca dużo miejsc pracy jak np. Johnson control w Siemianowicach śl. Moze jeszcze ktoś się taki zjawi miejsca jeszcze jest dużo
    • Przypadkiem natknąłem się na taką oto pozycję, region.czest.pl/puls.php?show=dystrybucja której zasięg obrazuje mapka: region.czest.pl/images/mapa.jpg Ciekawe, nieprawdaż? Paru apologetom separatyzmu zagłębiowskiej i śląskiej sprawy taki bieg z pewnością się podoba. Gdzieś pisano o takim mini województwie częstochowskim, bo jak wiemy Czewa ma kompleks powiatu:) Co sądzicie o wspólnym regionie z Czewą, lepsza niż Kraków i Kielce to alternatywa, czy może zostać z K-cami i d...
    • Ostatnio widziałem na mieście osobę w całkiem spoko koszulce Zagłębia Dąbrowskiego. Nie znalazłem w sklepie kibica więc przekopałem pół internetu i znalazłem coś takiego: koszulker.pl/product_info.php?products_id=320 Nie wiem czy to jakaś większa akcja? Czy to inicjatywa kibiców? Ale projekt całkiem fajny. Widział tę koszulkę jeszcze ktoś z Was w "realu"?
    • Europarlamentarzysta prof. A. Gierek dał znać o swym istnieniu. "Zatroskany" o Zagłębie - region, z którego został wybrany - coś tam sprokurował. Dziwne, że wcześniej, gdy zasiadał w naszym sejmie i zasiadł już w ławach PE, jakoś żadnych inicjatyw na rzecz swego regionu wyborczego nie podjął, przynajmniej takich, o których byłoby coś słychać. Czyżby reaktywacja syna popularnego jeszcze w Zagłębiu byłego I sekretarza KC wiązała się ze zbliżającymi się wyborami do Parlamentu Europejskieg...
    • Są tylko dwie uczciwe możliwości. Nazwa odnosząca się do obu regionów, lub nazwa neutralna nie nawiązująca ani do Śląska, ani do Zagłębia. Inaczej to będzie wielkie sku...syństwo !!! Czy tak to trudno zrozumieć tej pseudoelicie politycznej ? To ich działania i ich decyzje generują podziały i antagonizmy, a nie mówienie o różnicach, które powinno być atutem tego parszywego województwa.
    • Ciekawi mnie jakeie realne efekty będą z utworzenia nie tak dawno Subregionu Załębiowskiego. Czy będzie to tylko kolejny dokument na którym gromadzić się będzie tylko kurz? nie śmiej się ze mnie bo słoma wcale mi z butów nie wystaje
    • U nas na Slasku wiekszosc ludzi zgadza sie, ze obecne woj. tzw. slaskie jest sztucznie skleconym zlepkiem wschodniej czesci Gornego Slaska i Malopolski (w tym Kongresowki i Galicji), ziem historycznie i etnicznie niemajacych ze soba prawie nic wspolnego. W wyniku likwidacji woj. tzw. slaskiego powstanie region Gorny Slask w historycznych granicach: republika.pl/silesia1/oig.html republika.pl/silesia1/gornyslask.html Czy mozna liczyc w tej sprawie na pomoc Zaglebiakow? Pyrsk...
    • Wynocha hanysie!!! POpaprańcom którzy legitymizuja jego pobyt w Zagłębiu powinno sie golic głowy!
    • OWzSZDiZM zamierza zmienić i praktycznie już zmieniła sposób działania. Nie będzie już więcej awanturnictwa, "kopania" Ślązaków, za to więcej uwagi zostanie poświęcone Zagłębiu Dąbrowskiemu. Co wy na to?
    • "Sami młodzi z takim wielkim marzeniem... - wspomina Kowalik." --> "Kamil Kowalik (26 lat) odszedł z CTV i wydziału promocji Czeladzi, bo został radnym opozycji." :) podobnie zresztą rozpadło się FdZD, tak zwani młodzi bezinteresowni, skromne społeczniaki :D
    • AKADEMIA SPORTU NA BĘDZIŃSKIEJ "DOROTCE" Gmina Będzina przystąpiła do wprowadzania zmian w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego terenu położonego w dzielnicy Grodziec obejmującego północno - wschodnie zbocza Góry Doroty. Obszar ten przeznaczony będzie pod budowę Centrum Sportowo - Rekreacyjnego oraz obiektów kulturalnych i turystycznych. Władze miasta zabiegają obecnie w Śląskim Urzędzie Wojewódzkim o zgodę na rozpoczęcie realizacji inwestycji. Jeśli uda się ją uzysk...
    • Wydarzenia: Zagłębie mówi stanowczo NIE! Wysłano dnia 16-03-2005 o godz. 23:34:41 przez PiotrDudala Staramy się od dawna na stronach www.sosnowiec.info budować naszą małą ojczyzną poprzez kształtowanie świadomości mieszkańca Sosnowca, Będzina, Dąbrowy Górniczej, Czeladzi, Zawiercia, (a nawet Olkusza czy Kluczy) słowem Zagłębiaka, mieszkańca Zagłębia Dąbrowskiego. Od pewnego czasu mamy za sojuszników władze samorządowe. To dobrze. Rządowe plany są jednak całkiem inne....
    • A jak wygląda ludowy strój zagłebiaków? Czy jest taki?
    • Przedstawiciele 16 miast województwa śląskiego jednogłośnie wyrazili wczoraj wolę powołania do życia Wspólnoty Miast Aglomeracji Katowickiej. ( www.sosnowiec.naszemiasto.pl/wydarzenia/497532.html ) źródło: Dziennik Zachodni. Ciekawe jak to się skończy.........
    • Zagłębie Dąbrowskie to region posiadający własną tożsamość, własną tradycję i kulturę.
    • antyrasistowskie Zagłębie Dąbrowskie ! ! ! ! !
    • czytałem ostatnio w Rzczyposplitej, że praktycznie żadne miasto z Zagłębia nie znalazło się w rankignu 21 polskich miast pod względem wysokości wydatków na promocję. I chociaż Sosnowiec jest w 20-tce największych miast polskich pod względem liczby mieszkańców, to niestety nie inwestuje w promocję:( Na liście znalazły się takie miasta jak Jelenia Góra, Zielona Góra czy Malbork, a Łódz planuje nawet wynajęcie specjalnej firmy do przygotowania kampanii promocyjnej. W artykule ...
    • Witam. Bardzo jestem ciekawy czy macie jakieś ciekawe pomysły, których realizacja wpłynełyby w mniejszym lub większym stopniu na rozwój Sosnowca. Oczywiście pomysły mogą być bardzo różne (bardzo ambitne i trochę mniej). Takimi poważnymi to np. budowa DTŚ-ki, stadionu. Mniej poważnymi to np. monitoring dzielnic Sosnowca, remont jakieś tam drogi. Wydaje mi się że ciekawiej będzie jeżeli pomysły zostaną poparte jakimiś argumentami wyjaśniającymi w jaki sposób pomysł może pomóc w rozwoju m...
    • Czy Sosnowiec leży w rejonie śląskim? Chyba tak! Tak twierdzi Prezydent Sosnowca Górski, słyszałem to dzisiaj na własne uszy! powiedział to na Sesji poświęconej tożsamości Zagłębia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się