Forum Regionalne Lubelskie Zamość
ZMIEŃ
      region

region

(20 wyników)
    • Wybieramy się z kibicami, ciupagami...hehe i co Wy na to? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=24224936&a=26989466
    • W 2002r. PKB na mieszkańca wahał się od 32% średniej UE25 w Lubelskiem w Polsce do 315% w Inner London (Wewnętrzny lub Centralny Londyn) w Wielkiej Brytanii. Te informacje na temat PKB na mieszkańca w 2002r. w 254 regionach NUTS-2 UE25, który jest wyrażony parytetem siły nabywczej, pochodzą a prowizorycznych danych opublikowanych przez Eurostat 25 stycznia br. % średniego PKB UE w 2002 roku najlepsza 10 tka: Inner London (UK) - 315 Bruxelles-Capitale (BE) - 234 Luxemb...
    • ...jest to jeden z mniej istotnych, są ważniejsze! powodów żeby w trudnych chwilach wyrazić poparcie dla nowego Ordynariusza Warszawy Arcybiskup Stanisław Wielgus urodził się w Wierzchowiskach k/ Janowa Lubelskiego czyli naszych okolicach . Uzyskał tytuł profesora zwyczajnego na KULu , którego w latach dziewięćdziesiątych był rektorem , dzięki niemu w znacznej mierze prowadzone były prace nad rozbudową lubelskiego Uniwersytetu , wzrosła także znacznie liczba studentów . Arcybiskup ma w...
    • A oto i ona www.quand.com.pl/witamy.htm Ciekawe jest tam to, ze fajna impreza sie szykuje oto jej adres www.quand.com.pl/oferty2004/twier.htm
    • witam, Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Zamojszczyzny zbiera informacje na temat lokalnych inicjatyw i projektów (ukończonych i realizowanych) w małych miejscowościach i na wsiach z woj. lubelskiego. Umieszczenie informacji o swoich działaniach w Atlasie jest dla Państwa okazją do reklamy, promocji i pozyskania nowych współpracowników. Dla innych organizacji i instytucji działających na obszarach wiejskich Atlas będzie ważnym źródłem wiedzy, które ułatwi kontakty i pracę nad no...
    • Coś co bardzo mnie zabolało, tak pokazana zamojszczyzna: newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=10449 Z wieloma faktami sie nie zgadzam, wiele sytuacji jest bardzo nierzetelnie nagiętych, koloryzowanych. Aż tak tragicznie u nas nie jest! Wspaniała reklama dla naszego miasta i regionu. Aż mnie coś trafia...
    • Bedąc dzisiaj na Żolibożu , podjechałem kilka kilometrów na północ i wstąpiłem do Akademii Wychowania Fizycznego przy ulicy Marymonckiej , gdzie rozpoczęły sie targi turystyczne. Na pocżatku skierowałem swoje kroki na salę , gdzie prezentowana była głównie oferta agroturystyczna . NA stoisku krytym strzechą bez wiekszego trudu odnalazłem wieś lubelską . Okazało sie ,że 80 % prezentowanej oferty to Zamojszczyna!! - to było miłe zaskoczenie , najciekawsze foldery pochodziły ze Zwi...
    • Dzisiaj mija 61 rocznica bitwy pod Zaborecznem i w związku z tym chciałbym uczcić to wydarzenie pisząc kilka słów na ten temat! Pozwolę sobie wspomnieć w tym miejscu słowa mojego dziadka , który często opowiadał o tej bitwie... mówił, że w ciężkich walkach zginęło kilkudziesięciu Niemców. Partyzanci odpowiedzieli zbrojnie na przeprowadzane przez Niemców pacyfikacje wsi w gminie Krynice, w których zamordowanych zostało ponad 200 osób a planowane były kolejne niemieckie akcje. ...
    • Poszukalam i mam : Piotrków Tryb. - prawie 4.900 listow a wydaje mi sie ze to tez bylo wojewodzkie miastoi Jelenia Gora ponad 4800 . ale to daleko na drugim koncu polski. Ale mozna Ich gonic mimo ze daleko sa! no nię?
    • Jak pisałem odpowiadam na post obserwatora. Nie sądzę żeby działało tu na forum Towarzystwo Wzajemnej Adoracji. Jak juz pewnie zauważyłeś jest dużo nowych osób w tym kobiet. Teraz nie napisałbym takiego postu bo już nie mamy jednego rodzynka tylko wiele. Cieszy mnie to bardzo. W tamtym czasie gamma była jedyna, która czynnie uczestniczyła w rozmowach. Jak napisali inni również gammie hołubili. Przez pewien czas pisały ze 4 osoby. Ile sie przyglądało tego nie wiem. Lecz na tym fo...
    • pobudka, do raportu w dwuszeregu zbiorka! meldowac o wekendowych wyprawach do zamoscia i na roztocze! co tam w renesansowych murach i kniejach piszczy?
    • pierwsze skojarzenie ze słowem p r o w i n c j a - ... zamość.... zamość umiera./........................................................
    • ...B , D. Jedyna przyzwoita droga do tego zapomnianego miasta prowadzi z Warszawy przez Lublin , od strony Krakowa nie wiem jakby się nie kierować - trzeba przynajmniej krótki odcinek przejechać drogą gminną ,a nawet gruntową. Najbliższa autostrada bedzie może za kilkanaście lat w odległości ok. 200 km. !Dojazd koleją jest bardzo utrudniony, zarówno z pólnocy jak z zachodu. Zdarzało mi się ,że gdy rozmawiałem z ludźmi... na hasło Zamość nie potrafili umiejscowić miasta na mapie...
    • dla niezorientowanych: wczoraj w watku "Zamość i Roztocze - turystyczne perełki" wymienialismy informacje na temat miejsc wystepowania suslow perelkowanych w okolicach Zamoscia, na prosbe Tytusa ktory ma ochote sie wybrac na "bezkrwawe lowy" Tytus! jak tam przygotowania? kiedy na te susly smigasz? mam nadzieje ze nie beda jeszcze chrapac jak susly i jakiegos uda ci sie dojrzec! czekamy na relacje w wyprawy. A jak sie maja niedzwiedzie z zamojskim zoo? czy juz zapadly w sen? J...
    • ktoś ma stosowne info jakie środki miasto pozyskało na rozwój miasta? ed
    • Wojewodą lubelskim został polityk PiSu Wojciech Żukowski , który ostatnio mieszkał i pracował w Tomaszowie Lubelskim a kilka lat wcześniej w Delegaturze Kuratorium w Zamościu! , myśle ,że może to byc szansa dla naszego regionu :-) , co tym myślicie? , abstrahując od miejsca zajmowanego na scenie politycznej , nie chodzi mi o żadne wywoływanie sporów a jedynie na dostrzeżenie naszej szansy...?
    • Witam po przerwie, jako człowiek z innego regionu Polski w Zamościu niezwykłe wydały mi sie nazwiska. Przyznam, że są dość nietypowe, bo wokół mnie jakos nie takich nazwisk nie spotykam. Spisałem je z okolic katedry, w wiekszości były to nekrologi (w jednym miejscu tyle dziwnych nazwisk i prawie 90% wcześniej nie spotykana! Żadnych Nowaków, Kowalskich, Krajewskich). Poczytałem jeszcze okoliczne tabliczki z nazwiskami właścicieli sklepów lub prawników, trochę z nich spisałem. Nie...
    • Chciałem moi drodzy rozpocząć wątek na temat wejścia Polski , w tym Zamościa do Unii E. Jestem za - a są różne powody , żeby zająć takie stanowisko. Fakt bedzie to jeden z najbiedniejszych reginów w Unii - ale lepiej byc tym biedniejszym w Unii niż bogatszym poza nią Dziś przedstawiam jeden konkretny argument za: - Wielu Zamościan i ludzi z okolic jeździ pracować w Niemczech Holandii, Anglii, Włoszech i innych krajach na czarno w większości. Już za rok kto bedzie chciał bedzie móg...
    • Ciekawych linkó o Roztoczu Zamościu i bazie noclegowej. Mam pytania o takie strony od internatów i mam im podać linki. Może macie coś ciekawego ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się