Forum Auto-Moto Automobil
ZMIEŃ
    (15 wyników)
    • to jest tak normalne i oczywiste że ja, homosovieticus nie potrafię wierzyć że tak można. cytat z forum onetu: "Rejestracja samochodu w Wielkiej Brytanii - pare ciekawostek W Wielkiej Brytanii jak kupuje sie od kogos samochod to sprzedajacy wpisuje nowego wlasciciela (imie nazwisko i adres) do logbook'u, odrywa odcinek kontrolny dla nowego kupujacego i wysyla dowod rejestracyjny formatu A4 do DVLA - ktora jest jakby urzedem komunikacji, ale wszystko (prawie wszystko) robi sie poczta ...
    • Wczoraj po uzupełnieniu danych udałem się do Urzędu M. St. Warszawy...... celem dokonania rejestrascji serka podlaskiego. Trafiliśmu znowu na panią na stanowisku nr 5 z widocznymi objawami PZN. Jak wreszcie raczyła przyjąć nas przed swoje oblicze zaczęła się polka pt.: "Nieuzupełniona w Białymstoku Książka Pojazdu..." I straszenie odpowiedzialnością za składanie fałszywych zeznań podpisanie o zgodzie na przesłanie książki do Białegostoku celem uzupełnienia danych (notabene dane właściciela by...
    • dzisiaj mialem przygode na drodze p.t. powrot do polskiej rzeczywistosci stalem na swiatlach. nagle z tylu objechal mnie stojacy za mna woz i ustawil sie obok. pas dla skrecajacych w prawo. oczywiscie szykowal sie do sprintu i "sprytnego" zwyciestwa, o ktorym opowie kolegom. przyspieszylem dynamicznie choc nie jakos inaczej niz zwykle. po prostu nie widzialem powodu, dla ktorego mialbym specjalnie zwolnic start, zeby przepuszczac lamiacego przepisy cwaniaka. mily pan, poniewa...
    • czy ktoś z Was ma doświadczenia i oglądał swoje zdjęcia z fotoradarów? czy policja jest w stanie odczytać numer rejestracyjny z naklejki na szybie? bo zrobili mi zdjęcie na gierkówce, a akurat zdjąłem rejestrację bo podkładkę pod tablicę miałem połamaną i nie chciałem zgubić blachy ... odczytają i dojdą do właściciele? czy nie dojdą? pzdr, j
    • Witam! Jako że niedługo wybieram się do usa i mam zamiar zostać tam 2-3 miesiące zastanawiam się nad procedurą zakupu auta tamże. Mój plan jest taki - kupić samochód, pojeździć nim przez czas pobytu a na koniec przywieźć go do Polski. Wiem że dwóch forumowiczów przerabiało ten temat - zastanawiam się jaka jest opłacalność tego manewru. Z tego co się dowiedziałem to cło 10%, akcyza 3,1% (<2.0) i vat 19% (jeżeli auto przypływa do germanii). Do tego transport - jakieś 1000$ i oczywiś...
    • .......świateł to pikuś to się myli. Chodzi w zasadzie o koszt takowej. Dostały mi się do przerobienia świeżo sprowadzone 2 szt. Toyoty Rav 4 2009 i jak się okazało kupienie lamp przednich w wersji europejskiej to spore wyzwanie ale ja nie o tym. Na pozór lampy są takie same bo i samochody są takie same ale myk polega na tym, ze montując i tak nietanie lampy przednie okazuje się jeszcze, że owe lampy mają nieco inny kształt a w związku z tym nie pasuje zderzak, powstają bardzo nieestety...
    • Wiem, że było ale cosik mi ciężko znaleźć. Generalnie - kolega chce kupić auto na niemieckich blachach już sprowadzone. Jakie koszty musi ponieść? wersja B - jedzie do Niemiec i tam kupuje - jakie koszty musi ponieść? Oczywiście nie pytam tu o cenę auta, dojazd i hotel :)
    • Dzis mialem przyjemnosc jechac za panem w srebrnym Punto I rej. KRAF 694, ktory na odcinku 3km ANI RAZU nie uzyl kierunkowskazu. Jezdnia jednokierunkowa miala 3 pasy ruchu, wiec szerokie pole do popisu - co pan skrupulatnie udowadnial wyczyniajac taniec z pasami, wlacznie z jazda dwoma pasami na raz (chyba bardzo niezdecydowany...). Do tego dodam ze gdy droga sie poluznila, przekroczyl 120km/h. Z tylu brak jednego stopu i oswietlenia tablicy rejestracyjnej. Skad zatem - jezeli on...
    • Z dniem pierwszego maja bieżącego roku Polska zostanie członkiem wspólnoty europejskiej, w której obrót pomiędzy krajami członkowskimi odbywa się na zasadzie obrotu wewnętrznego. Sprowadzanie samochodów do Polski z krajów członkowskich Unii We wspólnocie europejskich istnieje zakaz stosowania w przepływie towarów pomiędzy państwami członkowskimi ceł i innych opłat wywierających ten sam skutek co cła. W krajach Unii obowiązuje swobodny przepływ towarów. Dotyczy to także samochodów osobow...
    • prosze mnie uddatetowac. Cos niecos slyszalem o jakichs chorych pomyslach-planach wprowadzenia drakonskiej oplaty za rejestracje starego auta (pierwsza w Pl). Ale tu na AutoMoto ktos twierdzi, ze takie cos mialoby byc dla KAZDEJ nowej rejestracji w Pl. "planowane wprowadzenie opłat rejestracyjnych od przyszłego roku, od pojemności silnika pow. 2 litrów (ja miałęm 3l) - 4500 PLN + zwyżka 500 PLN za wiek ponad 8 lat. WIęc wartość mojej Camry od przyszłego roku zleciałaby o prawie...
    • Coś się zmieniło w urzędach. Kiedy 4 lata temu rejestrowałem Lanosa, trzeba było o 22 dzień wczesniej stać do 2 w nocy żeby zająć sobie miejsce w "kolejce społecznej", nastepnie przyjśc o 5.30 kiedy "odczytywali listę" i koło 14 była szansa na zarejestrowanie auta. A dzisiaj? 20 minut zajęło zgłoszenie sprzedaży samochodu i rejestracja nowego (od wejścia do wyjścia z budynku). Ba, nawet nie trzeba kserować faktur i umów dla urzedu - robią to sami urzednicy. I nawet można z nimi chwile luźno ...
    • ...na marna pocieche - nie tylko polskiego. Ale najpierw nasze ministerstwo finansow: www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=5611 Za rejestracje samochodu starszego niz 8-letni trzeba bedzie placic dodatkowa oplate w kwocie 500zl. Wszystko cacy, tylko jestem pewien, ze ktos, kto kupuje 9-letni samochod, nie czyni tego bo taki ma kaprys ani nie robi tego zlosliwie... Cos mi sie widzi, ze teraz (o ile ustawa przejdzie) zaczna naplywac do Polski wraki aut w wieku do 8 lat - czyli takie ...
    • Dzisiaj w Bytomiu około 09:30 jechałem za Oplem Omegą II kombi 2.0 16 V srebrną o rejestracji SY 3**** z ładnym napisem pod rejestrację "Automobil Forum". Tak mnie trochę ciekawi, a tak naprawdę to bardzo mnie ciekawi czy to ktoś z tego forum ?
    • Czytam sobie właśnie politykę. jest napisane jak najlepiej dojechać do Słowenii. Że niby przez Cieszyn. Może i W-wy tak. Ale już np. Z Wrocławia, Poznania, Szczecina, Zielonej Góry, Gorzowa itd niekoniecznie :( NIe mam nic przeciwko. Ja tam wiem, jak się jedzie do Słowenii. Ale można by napisać "Z warszawy najlepiej dojechać". Tymczasem coraz więcej dziennikarzy zakłada że oczywiste jest że pisza o warszawie. to samo tu na forum też czasami.
    • Samochód sprowadzany do Polski z Niemiec, rejestrowany czasowo, jeździ na tablicach, na których 6 cyfr wskazuje na datę końca ważności rejestracji i oczywiście ubezpieczenia. Jeśli nie uda się go zarejestrować przed końcem ważności rejestracji i ubezpieczenia, to na pewno jeździć tym już nie można. Bardzo często spotykam "przeterminowane" tablice na jeżdżących czasami dość niebezpiecznie samochodach i zastanawiam się czy nasza policja jest ślepa? Na tacy ma podanego osobnika,któr...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się