Forum Z archiwum Zwierzęta
ZMIEŃ
      ruja

ruja

(68 wyników)
    • Mam dwie kotki, obie mają dwumiesięczne młode. tydzień temu koło jednej kręcił się rudy kocur. Uciekała, a nawet go podrapała. Po dwóch dniach odczepił się. Teraz już drugi dzień ten sam kocur chodzi za drugą kotką. Ona też ucieka., choć jakby nie aż tak zdecydowanie. Generalnie jest "inaczej" niż przy poprzedniej rui. Przed pierwszą ciążą kocice nie uciekały, wręcz ganiały za chłopami, mnie nie ignorowały, no i chłopów było więcej, a teraz drugi kocur przychodzi, rozejrzy się i idzie. Więc m...
    • Witam! Moja kotka właśnie ma pierwszą rujkę. Chiałam spytac ile fizjologicznie może trwać ruja? I czy po ustąpieniu objawów rui kotka będzie już niepłodna? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Dopadło nas, kicia ma pierwszą ruję i życie w domu stało się koszmarem. Macie jakieś rady, jak to przetrwać? Drapać ją czy nie drapać? Nastawia się ,ale nie wiem, czy jak się ją drapie to się jej bardziej nie rozbudza? Przestała jeść, cały dzień się drze w niebogłosy, dziś znalazłam kupę w łóżku! To się jej nigdy nie zdarzało! Lekarz powiedział, że muszę to przetrwać i dopiero potem sterylizować, ale taka pierwsza ruja może trwać tygodniami, konczyć się i wracać... Co robić? Mac...
    • hej mam problem, moja kotka miala zapalenie ropomaciczne, usuneli jej tam wszytko, czyli wysterylizowali, no i siedzi teraz w szwach, tylko problem jest taki ze zachowuje sie jakby miala ruje. tyle sie naczytalam o weterynarzach konowalach, ze boje sie ze moze cos schrzanili. czy to jest normalne by zachowywala sie jak w rui po operacji ?
    • Witam, chciałabym się dowiedzieć czy istnieje jakiś sposób na ulżenie kotce podczas rui ( oprócz oczywistego). Moja kotka ma 17 miesięcy, nie jest wysterylizowana. Nigdy nie wychodzi na dwór, więc nie ma styczności z innymi kotami. Od kilku dni ma ruję ( trzecią w jej życiu, poprzednia przebiegła u niej bardzo spokojnie), czytałam, że dla kotki to bardzo trudny okres, odczuwa wtedy duży dyskomfort. Niestety nie mogę dopuścić do niej kota, ponieważ nie miałabym co zrobić z małymi. Bardzo...
    • RUJA(11)

Mam kotke.Jest jeszcze malutka. Moje mieszkanie jest małe (1 pokój) i kot nie ma możliwości wychodzenia na dwór. Obawiam sie rui kotki. Jak wtedy kot sie zachowuje? Jest bardzo głośna? Da się to wytrzymać? Może jest na to jakiś sposób?Prosze, podzielcie się swoim doświadczeniem. Chcę dla swojego kota jak najlepiej.
    • miałczy, piszczy i nie zachowuje sie zbyt normalnie, jak to kotka ktora ma ruje... juz prawie swieta. nie chce zeby przy wigilii mi sie tak darla! slyszeliscie o jakis sposobach zeby to zlagodzic? (z reszta, ktory kot ma w grudniu ruje??!!!) czytalam ze mozna podac jedna tabletke antykoncepcyjna (nawet moja) i przejdzie, ale jakos nie jestem przekonana, moze juz ktos z was to praktykowal? czekam na komentarze, bede wdzieczna za pomoc! :(
    • mamy koteczke, która ma obecnie 8 miesiecy i właśnie dostała pierwszą rujke. Ale co to za ruja!!!koszmar!!!wycie nieludzkie, a tym bardziej nie zwierzęce, wrzaski, krzyki, najlepiej tam, gdzie jest największe echo:)Męczy się juz tak czwarty dzień.Nie chcemy dawać jej zastrzyków hormonalnych, bo będzie sterylizowana, tak jak nasza starsza kotka, ale ...no właśnie, czy są jakieś metody, żeby złagodzić ruję?Ona tak szaleje,ze nawet w nocy nie śpi i boje się, ze w końcu coś jej się st...
    • No właśnie?? Nasza ma 7,5 miesięca, a chcemy ją wysterylizować. No więc kiedy??
    • W maju weterynarz dał zastrzyk mojej rocznej kotce, kazał przyjść po następny pół roku póżniej, a ona dwa dni temu dostała ruję. Może ktoś mi wytłumaczy jak to możliwe.
    • Moja kotka wciąż karmi choć coraz rzadziej(kotki mają 7 tydzien. Za jaki czas kotka może dostać ruję/czy jak karmi jest to mozliwe?
    • Moja półroczna kotka miała już chyba ok sześciu rujek. średnio ma je co dwa tygodnie, przynajmniej ostatnią dostała 30 kwietnia (trwała ok 5 dni) a kolejną 15 maja (trwała 3 dni). Szkoda mi ją sterylizować w tak młodym wieku. Ale szkoda żeby się tak w kółko męczyła. Jest dość drobna w porównaniu z siostrą (ta miala ruję dopiero raz). Jak mogą zaszkodzić takie częste ruje kotce? czy sterylizacja jest konieczna? podawanie hormonów nie wchodzi w grę. Dzieki za pomoc aga
    • kotka po sterylce już dobre pół roku co najmniej. już drugi tydzień zachowuje się jakby miała ruję. co prawda jest w domu też kocur, ale jest po kastracji. powinno im już chyba przejść?? są razem już koło miesiąca, kotka wcześniej nie była u nas długo (z tydzień, dwa). iśc od weta...? to ogromny stres dla niej, a dopiero co zaczęła się normalnie zachowywać.... help :(
    • Moja kotka chyba ma ruję miałczy bez przerwy przeraźliwe a wręcz płacze, straciła ochotę na zabawę, ciągle się tarza i mało śpi a w związku z tym my też. Nie wiem co mam robić wszyscy jesteśmy już tym zmęczeni a trwa to już 4 dzień. Jak długo trwa ruja u kota i czy są spsoby na zmiejszenie jej "uciążliwości" za wyjątkiem kocura oczywiście;)
    • Jestem kompletnie niedoświadczona i zielona w kwestii kotów, bo Saga to nasz pierwszy kotek. Od wczoraj zaczęła się tarzać -- myślę, że to ruja, chociaż jeszcze nie miauczy przesadnie. Co teraz robić, żeby się kota nie męczyła? Czy lecieć do weterynarza po tabletki hormonalne (można podawać, gdy ruja już się zaczęła?) Czy czekać do poniedziałku i sterylizować? Można przeprowadzić sterylizację podczas rui? Szkoda mi biedaczki... :( Jak jej najlepiej teraz pomóc? Saga ma 7,5 mies...
    • Moja 6 i pol miesieczna kotka ostatnio zaczela czesciej pomiaukiwac. Dzieje sie to uwaga: po jej wyjsciu z kuwety. Tak jakby chciala wszystkim oznajmic co wlasnie zrobila:)) Nie jest to bardzo uciazliwe, wlasciwie wogole. Zastanawiam sie tylko, czy to juz sa objawy ruji, jakies poczatki? Czasem pomiaukuje tak sobie bez wyraznej przyczyny, ale zwykle nie trwa to dlugo. Nie stala sie tez ostatnio jakas szczegolnie przymilna, raczej nie jest typem przylepy. Wariuje tyle co zawsze:) ...
    • Witam.Opiekuję się kotką na podwórku.Chciałabym ją wysterylizować i udałam się w tym celu zasięgnąć informacji w darmowym punkcie sterylizacji.Lekarz mnie zszokował,gdyż poinformował mnie,że kotce będą usunięte tylko jajniki,nie będzie mogła zajść w ciążę,ale będzie dalej przechodzić ruje!!!! czy tak jest wszędzie,czy takie są procedury?Bardzo proszę o informacje w tej sprawie.Dodam,iż w domu mam dwie kotki wysterylizowane u weterynarza normalnie tzn z usuniętą macicą i nie wyobraż...
    • Witam wszystkich kociarzy, Wiem, że ten temat był juz poruszany wielokrotnie, ale niech tam. Moja kocica ma już rok i wydaje mi się, że jeszcze nie miała rui. Z Waszych opisów sądząc to nie powinnam była tego przegapić :). A tu żadnych krzyków po nocach, ani innych tego typu "atrakcji". Czy to możliwe, że Frytka przechodziła "TO" bezobjawowo? Myślałam o sterylizacji, mimo, że jest kotkiem tylko i wyłącznie domowym, właśnie ze względu na uciążliwości (zarówno dla nas jak i dla ...
    • Witajcie, moja kicia skończyła 10 m-cy i nadal nie dostrzegam w jej zachowaniu oznak "dojrzewania"... Czy to normalne? Pozdrawiam Ala

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się