Forum Religia Religia
ZMIEŃ
      sens

sens

(46 wyników)
    • są pewne uniwersalne prawdy zasady watości którymi człowiek powinien się kierowac. Powinien miec też sens i cel w zyciu. I nie powinny to być wartosci tylko materialne. Popatrzcie sobie na ten cały show biznes. Te gwiazdy Rocka. forsy jak lodu, słwwa uznanie a mimo to kończa tragicznie tak jak ostatnio Amy W.. jakos tam.. house a wczesniej lider Nirwany Janis Joplin Jimmi Hendrix czy Morrison i im podobni. Dlaczego oni tak skończyli jak skończyli? Bo wpadli w nałogi. a dlaczego wpadli w nał...
    • Moim zdaniem przedłużenie gatunku ludzkiego i nic ponadto. To smutne ale prawdziwe.
    • Czesto pada tu pytanie o sens zycia ateistow,ja natomiast jestem niezmiernie ciekaw jaka jest opinia strony przeciwnej na temat ich sensu istnienia.Sam jednoczesnie twierdze,ze JEDYNYM sensem istnienia KAZDEGO zwierzecia( a jest nim rowniez homo sapiens) jest przedluzenie istnienia gatunku,jednym slowem wybieram piwo i kielbache tu i teraz anizeli jakas enigmatyczna wiecznosc w blizej niesprecyzowanym raju a juz szczegolnie w obecnosci polskich katoli.
    • [b]No, kiedy?[/b] Jaki warunek musi być spełniony, aby istnienie miało sens?
    • Może to pytanie już było na forum, ale ostatnio go nie widziałam. Jeśli żyjemy tylko tu, na ziemi a po śmierci nie ma już nic to czy ma to sens? Wiem, niektórzy zaraz napiszą, że żyjemy by dążyć do szczęścia. Albo, że życie nie ma sensu i koniec. Tylko czym jest to szczęście? Czy tak naprawdę jesteśmy je w stanie osiągnąć? A jeśli nam sie nie uda to znaczy, że nasze życie było bez sensu? A jeśli założymy, że tak naprawdę istniejemy tylko po to by nasz gatunek trwał - czyli bez głębszej ...
    • Wiara to przyjęcie bez dowodu jakiegoś poglądu. Większość ludzi na świecie to wierzący i ateiści, czyli ludzie przyjmujący dany pogląd na temat boga/bogów. Religia - to zrytualizowanie wiary, przypisanie konkretnej moralności, stworzenie kasty kapłańskiej i jej hierarchii. Czy to ma jakiś sens? Czy wy, wierzący widzicie potrzebę specjalnego organizowania kultu, nie możecie tak "sami sobie"?
    • walka o przetrwanie genow To zdanie mówi wszystko o sensie życia. Takie proste rozwiązanie najtrudniejszego filozoficznego problemu. Czyżby Richard Dawkins i "Rzeka genów" opętała mnie ?? Jakaś prawda w tym jest,ale to takie stwierdzenie obdarte i okrojone,prawda?? A jaki sens życia mają osobniki, które nie zamierzają "przekazywać" dalej swoich genów? pl.youtube.com/watch?v=209ArurxVG4
    • wierzycie że jak powiecie "Boże dopomóż żeby np.operacja się udała, żebym zdał,żeby to nie był nowotwór,żeby dziadek nie umarł itp." i doklepiecie z 5 zdrowasiek to życzenie się spełni?
    • dekalog był dobry kiedyś,gdy nie było sądów.Teraz "nie zabijaj", "nie kradnij"-to nie są przykazania tylko wykroczenia karane przez sąd za które się idzie do więzienia!!! a co z tajemnicą spowiedzi gdy przyjdzie ktoś i powie "księdzu na ucho" że zabił?
    • Jaki jest sens życia ateisty? Ludzie wierzący w reinkarnację starają się doskonalić, dobrze przeżyć życie, żeby w następnym wcieleniu nie być jakąś larwą. Chrześcijanie wierzą w życie wieczne "jednorazowej" duszy. Za dobre, zgodne z przykazaniami życie pójdą do nieba. Wyznawców Islamu też czeka nagroda w raju. A co z ateistami?
    • Człowiek racjonalnie myślący musi postawić sobie pytanie, po co istnieje Kościół. Nie trudno ulec pokusie, by dojść do wniosku, że z jego nauk mogą wynikać pewne pozytywne zjawiska regulujące stosunki międzyludzkie. Okazuje się jednak, że w określonych sferach działalność moralizatorska Kościoła jest zupełnie nieefektywna w relacji do nakładów, jakie łoży na niego obywatel poprzez podatki i świadczenia bezpośrednie. Przypomnijmy, że państwo zatrudnia 31625 katechetów, dofinansowuje lub finans...
    • Chrystianizm wskazuje na Chrystusa, na zbawczy walor Jego cierpień i śmierci. A co widzi w cierpieniu ateizm ??? Czy to przypadek, że wraz z postępującą degrengoladą, przejawiającą się w ateizacji, nasila się trend proeutanazyjny???
    • Zastanawiam się gdzie jest Boża sprawiedliwość ? O co mi chodzi... Zakładamy że po śmierci jest piekło,czyściec albo niebo, człowiek żyje mniej więcej 75 lat, przez ten czas może popełnić wiele błędów,grzechów za które może spędzić wieczność w piekle - i gdzie ta sprawiedliwość 75 lat nie równa się wieczności, ludzie popełniają błędy. Albo jeśli mamy tylko jedno życie to dlaczego jedni żyją w kochających rodzinach a drudzy w patologicznych? Tamci żyją miło i spokojnie a inni w biedzie,...
    • W wariancie, gdy Boga nie ma, wiara pozwala mieć nadzieję tym, którzy jej potrzebują, którzy potrzebują coś na kształt znieczulenia od bólu życia mającego nieuchronny koniec. W wariancie z Bogiem zapewniającym człowiekowi wieczne szczęśliwe życie po śmierci, wiara nie ma sensu, istniejący Bóg nie miałby najmniejszego powodu ukrywać przed nami miłą prawdę.
    • Witam Jestem nastolatką, a dokładniej gimnazjalistką - wiary katolickiej. Ostatnio przeżywam intensywny rozwój psychiczny - często zastanawiam się nad sensem życia, przyszłością, itp. Dlatego już od dłuższego czasu poszukuję odpowiedzi na to pytanie - czym jest religia? Co mi to właściwie daje? Bądźmy szczerzy, ostatnio dosyć się 'opuściłam' w mojej religii. Rzadko chodzę do Kościoła, a jeśli już chodzę, to wcale nie skupiam się na Mszy św., bo nie potrafię. Odbębniam comiesięczną spo...
    • Flacha i kielbacha...czy mozna bardziej precyzyjnie okreslic ich podejscie do zycia?
    • Moje posty, znajdują oparcie w [b]"Wiarygodnych świadectwach Nauki Wszechmogącego Ojca"[/b], którą oznajmił Syn Ojca, a która to Nauka, jest ponad religijnym, ponad politycznym, nieskończenie racjonalnym, uniwersalnym wzorcem organizacji sprawiedliwej, międzyludzkiej współpracy w każdym społeczeństwie. Z podanych wyżej cech "Wiarygodnych świadectw Nauki Ojca(Boga)" wynika, że nie mogą być, i nie są tymi świadectwami, ani Biblia, ani Cztery Ewangelie, ponieważ znajdują się w nich niepolicza...
    • ... jest coś nie tak. Jakby mój duch czuł obrzydzenie ! ! ! ! !. - Tak mówi chłopiec, (ja wiem ok 11-13 lat) jeden z bohaterów tego szokującego dokumentu: vod.pl/oboz-jezusa,79971,w.html#play Film długi, ale jak nie macie czasu zobaczcie chociaż kawałek od 47:46.... SZOK!!! Hodowla chrześcijańskich ekstremistów....
    • wody jest raz za duzo , innym razem za malo . Bog katolikow stworzyl czlowieka ,a nie przewidzial ile on potrzebuje wody z nieba ... Katolicy wystawiaja swiete relikwie ,gdy sa za duze opady deszczu , lub sie modla , bija w dzwony , gdy jest susza , - daja do zrozumienia swemu bogu,ze on jest ... nieobliczalny :o .
    • Tak a propos sprawy p. Kopacz. Czy człowiek sam załatwia swoje sprawy z Bogiem, czy konieczny jest pośrednik, który wie, czego Bóg chce? Czy o tym, co jest grzechem, decyduje człowiek w swoim sumieniu, czy określają to osoby zbliżone do Boga, które rozstrzygają nie według sumienia, a według przepisów biurokratycznych, ustalanych (i zmienianych) przez strukturę korporacyjną? Czy jeśli widzę, że ktoś popełnia grzech (np. Jarosław Kaczyński kłamie - łamiąc 8-me przykazanie), powinie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się