Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      sens

sens

(36 wyników)
    • Kiedy bylam dzieckiem rodzice tlumaczyli mi, ze warto czytac ksiazki bo rozwijaja wyobraznie. Teraz jestem po 30-tce i zauwazam, ze czytanie ksiazek to tylko rozrywka dla rozrywki i to bardzo osobista, bo bo tylo my w niej uczestniczymy (no chyba, ze czytamy literature branzowa, specjalistyczna bo to sie moze w pracy przydac). Juz od wielu lat nie rozmawialam z nikim na temat przeczytanej ksiazki a obracam sie wokol ludzi wyksztalconych. Juz predzej ostatnio obejrzany film stanie sie przedm...
    • Witam wszystkich. Rozmyslam juz nad prezentami swiatecznymi. Bliska mi osoba ostatnio coraz czesciej rozmysla o sprawach, jak w temacie... Moze polecicie jakies madre ksiazki traktujace o tym, niekoniecznie w sposob bezposredni, czym jest lub moze byc sens zycia, co w nim najwazniejsze, a czym przejmowac sie nie nalezy. Prof. Kolakowski "zaliczony", wiec Jego omijamy. Wyczytalam gdzies, ze ciekawa pozycja moze byc np. Martin Eden J.London'a. Co myslicie? Acha, eliminujemy, o ile...
    • witam jestem tu nowy, a problem mam nielada. Od jakiegoś czasu zapisuję sobie tzw. olśnienia na temat własny i ogólnie ludzki. czy to przy okazji oglądania filmu, czytania książki, czy wzięte z życia. nazwałem to zbieraniem materiału na książkę. Niejeden zaufany człowiek mi powiedział, że dostrzegam to co niewielu widzi, dlatego taki postawiłem sobie cel, napisanie książki. Mam już 80 stron tego materiału i problem, jaki nadać temu wszystkiemu sens i spowodować, że powsta...
    • Sama forma czy coś jeszcze? Czy w obecnych czasach ma znaczenie przesłanie książki?
    • Czy czytając książkę nie macie wrażenia, że tracicie czas. Zagłębiając sie w opisy, bądź rozważania autora na temat jakiejś osoby, historii, czy zdarzenia przenosicie się w świat marzeń, zamiast w tym czasie cieszyć się życiem własnym (realnym). Po za tym, wyobrażjąc sobie opisywane sytuacje i tak ograniczamy się do tego co juz przeżyliśmy. Nie rozwijamy się. Gdy staramy sobie zobrazować pisane słowo wykorzystujemy tylko te obrazy, które były są częścia naszej pamięci.
    • cos lekko psychologicznego, napawającego optymizmem może coś zachaczającego o buddyzm. kilka swoich typów z merlina mam już, ale moze kogos z Was zachwycila jakaś optymistyczna książka w archiwum forumowym za bardzo nie znalazlo mi nic w odpowiedzi na 'sens zycia'etc a, bo to sie tak na prezent dla smutaska ma nadawać.. dzieki
    • reptar napisał: >>> Kiedyś w "Wiedzy i Życiu" (rok 1990) drukowano w odcinkach >>>Krótki kurs szybkiego czytania (autor: Zdzisław Szkutnik). >>>Wiele mi to nie pomogło, ale przynajmniej potrafię zdiagnozować, >>>dlaczego tak wolno czytam. Oto stosowny fragment: >>>(...). Jeśli zatem uda się przełamać tę "barierę foniczną", >>>a więc przestanie kojarzyć znaczenie słowa z jego brzmieniem, >>>a oprze się na post...
    • Jaki sens ma według was DROGA w literaturze, jaką funkcję pełni PODRÓŻ, jakie książki można zaliczyć do utworów DROGI? Czy "podróże Gulivera" to książka o drodze? pomocy! X.
    • Michaela Coxa. Jeśli ktoś zna i lubi stare powieści Wilkie'go Collinsa ("Kobieta w bieli"), to jest to coś dla niego. Uchylanie po kawałeczku rąbka tajemnicy. Dziewiętnastowieczny Londyn w oparach żółtorudej mgły, "te panie", szkoła z tradycjami, sielska stara rezydencja. Krzywda i zemsta. Zaczyna się od zabójstwa w ciemnym zaułku, a potem jest coraz mroczniej. Jeszcze nie skończyłam, bo baaardzo grube, ale siłą się odrywam, a dawno tak nie miałam. I znakomity przekład Anny Bart...
    • Witam wszystkich, którzy to czytają i wogóle czytają! Mam pytanie właśnie do was: czy nie macie wrażenia, że powieść - jako forma, w swej klasycznej postaci jest już na wyczerpaniu? Że tak właściwie wszystko już było? A kolejne książki są już tylko powtarzaniem tego, co właściwie już zostało powiedziane? Na dodatek w ten sam sposób? Wiem, że to zdecydowane uogólnienie, ale chcę poznać wasze zdanie na ten temat. Chcę zaznaczyć, że są to pytania które, gdzieś tam plątały mi się po ...
    • Od momentu, w którym Weiser "odbierał" procesję na Boże Ciało coś mi zaczeło świtać. Potem było przeminienie, ostatnia wieczerza, wreszcie śmierć, zmartwychwstanie i ponowne odejście w tunelu śmierci na Srebrzysku. Niesamowicie przejmuje mnie ostatnia scena, gdy dorosły już bohater siedzi w lisopadowy, deszczowy dzień koło nasypu i z rozpaczą patrzy w czarną czeluść tunelu, którą kiedyś przemierzył z Weiserem... Podzieliłem się moją hipotezą, ze znajomymi, którzy tę książkę czytali, ale...
    • Taką popełnił pisarz(?), naukowiec(??),psychoterapeuta(??????)Czesław Dziekanowski. Nosi to tytuł "Projektantka intymności" . Szok!
    • Przebrnąłem tylko przez 4 pierwsze opowiadania "Bezpowrotnie utraconej leworęczności". Doszedłem do wniosku, że to strata czasu. Czy też uważacie, że to grafomania?
    • Chyba każdy już słyszał o tym, że niebawem w kinach ukaże się "". Pierwszy raz, gdy zapoznałem się z książką (słuchałem sobie ) pomyślałem, że niemalże niemożliwe będzie stworzenie filmu opartego na tej "dresiarskiej powieści". ... szczerze, to nadal mi się tak wydaje. Przecież praktycznie w całej książce Silny rozmawia z samym sobą - nie wiem jak reżyser sobie z tym poradził, ale ze wstępnych recenzji wydawać by się mogło, że faktycznie nieźle mu to poszło, bo wiele osób już chwali prod...
    • Przeczytałam 2 książki Murakamiego i o ile pierwsza (Przygoda z owcą) wydałam mi się w miarę ciekawa (szzcególnie ze względu na jej maksymalnie abstrakcyjną i zaskakującą treść), to Norwegian Wood było dla mnie koszmarną nudą. W tej książce nie znalazłam zupełnie nic ciekawego ani odkrywczego, a już na pewno nie odkryłam drugiego dna - a może tego drugiego dna po prostu nie ma??? Zeby pokazać brak sensu życia nie trzeba chyba zapełnić aż ponad 400 stron? Zastanawiam się, co można znale...
    • Frazesy i grafomania autora i komentatora
    • Jak można przetłumaczyć ten tytuł książki Agathy Christie?
    • O co chodzi ze zdaniem kończącym konwersację Pi z Japończykami; "I tak samo jest z Bogiem". Po tym, jak Pi opowiedział im drugą wersję swojej historii. O to, że mając prawdę przed sobą nie CHCEMY w nią wierzyć i szukamy sobie alternatywy, wygodniejszej, ale w końcu i tak dochodzimy do wniosku, że prawda była najlepszą opcją? Że nie ma sensu szukać czegoś, co samo nas znalazło? Jak to rozumiecie?
    • Najlepsza, najmądrzejsza, najgodniejsza polecenia. Czytana wciąż od nowa i wciąż na nowo odkrywana- książka życia. Koniecznie choć jedno zdanie DLACZEGO? To dużo ciekawsze od pustej wyliczanki..!
    • Witam Wiem, że już był podobny wątek ale raczej w sensie sentymentalnym. Szukam ładnego ale pełnego (a nie skrótowca Disneya) wydania baśni tych panów. Takiego, żeby małe dziecko (poniżej 3) miało jakąś ucztę dla oka. Pozdrawiam przemek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się