sens

(78 wyników)
  • Mala ma 6 tyg i od 2 musimy ja dokarmiac, mam malo mleka mysle ze moze wyciagac moze z 60ml ale boje sie ze mniej.Chce zapytac czy nawet przy tak malej ilosci mleka przekazuje dziecku te "dobroc"mleka matki, bo jesli tak to wytrzymam tak dlugo jak jakies mleko bedzie, bo boje sie ze ta laktacja sie juz bardziej nie rozwinie. Czy warto jej dawac piers nawet przy kazdorazowym dokarmianiu-je z butelki 80-100ml
  • Powoli zaczynam się poddawać... Dziecię moje ma 7 miesięcy. Uczęszcza do żłobka, jest tam niecałe 6 godzin dziennie. Odciągam mleko, codziennie zanoszę do żłobka 300 ml, na tym panie robią kaszkę. Synek przepada za kaszkami na mleku, zjada wszystko co mu dadzą. Potem dostaje też zupkę z mięsem. Piersią karmię w sumie tylko trzy razy w dzień (rano koło 6.00, po przyjściu z małym do domu ok. 14.00 i wieczorem przed snem) i w nocy 1-3 razy. Popołudniowe karmienie ok. 16.30 ostatnio zaczęło spra...
  • pierwsze 6 tyg. karmiłam małego tylko piersią, potem zaczęłam dokarmiać butelką i tak już minęło kolejne 6 tyg. na cycku i butelce. Mały zaraz kończy 3 miesiące i zjada coraz więcej, tylko wolałabym żeby jednak zjadał więcej z piersi niż z butelki (a tak nie jest), opróżni piersi i nadal chce jeść. Pytanie moje jest takie, czy jest jeszcze szansa, żeby po 3 misiącach zwiększyć produkcję mleka tak żeby prawie całkowicie wyeliminować butelkę? Czy może jest już za późno? Mały chętnie je z piersi...
  • Moja córeczka ma 3 tygodnie, a ja od początku przechodze laktacyjne problemy. Początkowo poranione sutki, kapturki. Potem wciąż mało mleka. Mała przy piersi prawie non stop, ssała po 2- 3h i udawało jej się usnąć na 0,5h. Wniosek położnej? Mało mleka, trzeba dokarmiać, bo słabo przybiera. Dokarmialiśmy wpierw po każdym cycu, około 20-30 ml, ale zdarzało się, że mała wymiotowała, dosłownie chlustała po butli. POtem zaczęliśmy dokarmiać wieczorem, przed snem, a w nocy znowu cyc. I ...
  • Własnie odstawiam córeczkę, ciężko mi na duszy. Myślałam, że "duchowo" to łatwizna, ale gdzie tam..myslę i myślę czy to ma sens..może jeszcze trochę. Ale do rzeczy.. Idzie nieźle. W ciągu dnia nie ma karmień, wieczorem córka zasypia przy mnie (marudząc i pokazując palcami na moje piersi). Pić z butli mojego mleka nie chce, pepti tymbardziej. O 2 w nocy dałam jej pierś, potem o 6 jeszcze jeden raz bo piersi byly pełne, potem cały dzień nic. Czy to w ogóle ma sens? Mamy chcą rezygnować z n...
  • Jestem na diecie eliminacyjnej. Zastanawiam się, czy jest sens pić Nutramigen? Jaki pijecie - Nutramigen 1 czy 2 - i w jakiej ilości?
  • Witam będąc w ciąży planowałam poród naturalny i oczywiście karmienie piersią. Życie jednak zweryfikowało te plany. Poród zakończył się cesarką a karmienie nie wyglądało tak się tego spodziewałam. Na początku ( jeszcze w szpitalu) pojawił się nawał, który zwalczyłam przy pomoc doradcy laktacyjnego. Po powrocie do domu rozpoczął się koszmar. Synek pięknie chwytał pierś ale niestety w trakcie karmienia zasypiał. Przy próbie odciągnięcia go od piersi krzczał tak jakby go ktoś obciągł ze skóry. ...
  • Podczytuje to forum od jakiegoś czasu ale to mój pierwszy post. Tak jak w temacie zaczynam się łamać, a wszytsko przez moją szwagierkę, urodziłyśmy dzieci w odestępie 3 tygodni. Ona nigdy w przeciwienstwie do mnie nie była zwolenniczką kp. Powiedziała ze karmić będzie najwyżej 3 miesiące a potem koniec. Ja entuzjastaka była pewna że dam swojemu dziecku wszytko co najlepsze i zapewnię mu najlepszą ochronę. Dzisiaj, weryfikuje swoje poglądy. Mój Jaś jest alergikiem i przeszedł już dwie kuracje ...
  • czy jest sens pobudzac laktację (juz po nakarmieniu dziecka ) 77-55-33 jesli podczas całego seansu ma się udój 20 ml??? Chciałam sprawdzić czy mogę uzbierać dla dziecka trochę swojego mleka zamiast kupowac pudełka mm na wszelki wypadek, ale przed karmieniem nie moge bo chce raz po 1,5 h raz po 3 i musze miec pełny bufet - lubi jak mu samo leci. A po posiłku to na 15-20 minut dojenia jest marne 20 ml. Noc nie wchjodzi w grę i tak 2 x karmię chociaz wiem że wtedy by się udoiło? A że p...
  • Synek ma obecnie mniej więcej taki plan dnia: g. 9 - 240 ml mleka junior g.12 - obiadek dla juniora (pow.12 mcy) g. 16 - 240 ml mleka junior g. 19 - kaszka z 1/2 słoiczka owocowego ok. 250 ml g. 20 - pierś na dobranoc I w nocy różnie nieraz raz nieraz dwa razy pierś (np. ok. 4), ale wypija niewiele. Czy tak jest OK? Czy jest sens kontynuować karmienie piersią? Mały waży ok 13,5 kg, górny centyl, jest okrąglutki. Nawet trochę aż za bardzo. Co robię źle, że jest taki trochę grub...
  • Moje dziecko to zywe srebro. Od trzeciego miesiaca zycia tak bardzo interesowalo sie swiatem, ze nie chcialo tracic czasu na jedzenie. Od wtedy tez zaczely sie sporadyczne klopoty z karmieniem piersia, gdyz wieczorami nie tryskalo juz z piersi i dziecko podnosilo alarm, wiec dostawalo butle z mm. Do tego wrocilam do pracy na kilka godzin dziennie. I stalo sie. Nie chcialam konczyc karmienia piersia, wiec staralam sie pomoc sobie pompka elektryczna. Przy dobrym dniu odciagnelam 150 ml, jednak ...
  • a na dobę dziecku 3 miesiecznemu, które jest na mieszance?
  • Jak synek mial szesc tygodni lekarka jak zobaczyla skore na buzi stwierdzila skaze bialkowa , teraz synek ma 2 i pol mca ja od miesiaca nie jem nic co by mialo styk z krowim mlekiem a stan skory nie poprawia sie. Buzka jest czerwona jak dluzej lezy na boczku , a po spacerze jak lezy na pleckach np jest juz ladna- bledziutka. Oprucz tego synek ma strasznie suchą skore na nozkach , raczkach no i buzka tez szorstka. wczoraj jak go zobaczyla stwierdzila ze nie ma innej rady musze...
  • Witam. 3 miesiące temu moja ginekolog przekonała mnie żebym dała już sobie spokój z karmieniem, bo w tym wieku nie ma to już znaczenia dla dziecka. Malutka miała wtedy 15 miesięcy. Trochę z wygodnictwa zgodziłam się z nią i przestałam karmić, a właściwie ściągać mlego,bo córka ssała tylko 4 mies.,potem bezlitośnie i wkółko gryzła,więc przez kolejne 11 mies. dostawała odciągnięty pokarm z butli. Ale teraz poczytałam parę fajnych artykułów i mam wyrzuty sumienia,że tak szybko dała...
  • Synek ma 8.5 miesiąca.Waży prawie 9kg przy 76cm(a startował z 2kg, urodzony w 36tc). Przybiera więc fantastycznie.Jednak od 5 miesięcy mamy na buźce wysypkę, co któraś kupa natomiast jest zielona i sporo w niej śluzu. Do tego dochodzi refluks (wielokrotne odbijanie po każdym posiłku, kiedy to treść żołądkowa cofa się tylko do przełyku, czasem do buźki; typowych ulewań nie mamy i nigdy nie mieliśmy).Nocki bardzo niespokojne - wielokrotne budzenie się, marudzenie i stękanie.W dzień natomi...
  • www.ofeminin.pl/rozwoj-i-zdrowie-dziecka/jak-niechcacy-nie-zaglodzic-dziecka-blog-doroty-losiewicz-d17179.html
  • mam pytanie do pani Moniki oraz drogich mam: czy karmienie piersią 14- miesięcznego malucha jest nadal tak wartosćiowe jak było to w pierwszym półroczu, czy należy odstawić dzidziusia i pzrejsć na mleko modyfikowane i posiłki mleczne?ja karmię jeszcze moją 14-miesięczną córeczkę i uwielbiam ją karmić!i ona też uwielbia mamę, tylko są różńe zdania na ten temat i moje otoczenie radzi mi, abym już zakończyla karmienie.a jakie Wy macie zdanie?
  • Po kilku podejsciach w ciągu dnia ściągam w sumie przez cały dzień tylko okolo 30ml mleka -czy dawanie dziecku [3,5mca] takiej małej porcji ma sens? Dziecko karmione meiszanie, z tym że najpierw była jedna porcja sztucznego mleczka na dzień aż doszło do tego, że teraz głównie jest sztuczne a moje zanika. Dziecko ładnie przybiera, wszystko ok. Mam więc pytanie czy te wymęczone 30ml dziennie wciąż jest takie ważne dla dziecka??
  • Od samego początku mam problemy z Maciusiem. Najpierw nie chciał pic- szpitalu poporodzie, potem przez 3 miesiące wszystko ok, potem pojawił sie problem z kupami, robił je tylko po czopku 4-5 miesiąc, dlatego kazała mi lekarka rozszerzac diete .Mleko pił już coraz krócej ssąc 4 min-6 min.Przystawiałam go do piersi czesto, po kazdym przebydzeniu bo jak był rozbudzony to wogóle nie chciał, wyrywał się.Niewiele przybiera na wadze ur 3050kg, obecnie ma skończone 8 miesięcy i waży 75...
  • Czy jest w ogóle sens picie herbatki z kopru włoskiego przez karmiącą mamę? Czy przenika ona do mleka i ma jakiekolwiek działanie na dziecko? Nie chcę dawać małej herbatki z butelki, żeby nie przyzwyczjać do smoczka, ale mała ma problemy z kolkami i chciałabym jej chociaż trochę pomóc. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się