Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      sens

sens

(77 wyników)
    • Hej Oświećcie mnie proszę. Czy są jakiekolwiek sensowne argumenty za spacerami z noworodkami? To ma być korzyść dla dzieci, czy dla matek? Świeże powietrze? - Warszawa, hmmm... raczej hałas, a poza tym okna non stop otwarte w mieszkaniu Ciekawe widoki? Nie ten wiek, noworodek słabo widzi, no i najczęściej zasypia. Albo i nie, bo polskie chodniki takie same jak i polskie drogi i na wybojach moje się budzi i płacze. Może to jednak ja mam mieć z tego coś? Spacery jako takie uwielbiam, ale ...
    • Witam, czytałam opinie na temat szczepień zalecanych. Ja osobiście szczepię dziecko tymi podstawowymi i zastanawiam się nad tymi na pneumo i meningokoki. Z jednej strony chciałabym chronić dziecko przed sepsą itp. ale z drugiej nie wiem czy jest sens, bo czytałam że po pierwsze sepsa jest b. rzadka, po 2. te szczepienia wcale nie chronią dziecka w 100 %. Podobno to nie jest takie proste i szybkie zachorować, ze nie mamy na to wpływu, ze to jest tak samo jak np zachorowanie na jakąś nietypowa...
    • Noszę się z zamiarem zakupu leżaczka i mam pytanie do mam użytkowników tych mebelków - czy jest sens szukać takiego który oprócz pałąka z zabawkami ma wibracje, melodyjki i tego typu bajery? Czy dzieci to lubią? Od razu mówie że Fisher Price który ma mase różnych bajerów odpada bo ich leżaczki nie mają uchwytów do przenoszenia i nie mają regulowanego oparcia. Dzięki za opinie.
    • Witam. Moja córka ma skończone 9 miesięcy. Od dwóch tygodni chodzi na 2 godziny dziennie przez 4 dni w tygodniu do niani. Pierwszy tydzień był ok, troszkę płakała. W drugim tygodniu chyba zaczęła sobie zdawać sprawę, że jak jest u niani to nie ma mamy. Płacze, gdy ją zostawiam, ale potem się ładnie bawi. Widzę na zdjęciach uśmiechniętą córkę. Prócz Julki u niani jest dwóch chłopców - 3.5 roku (który jest z tą nianią od 6 miesiąca życia) oraz 2.5. Widać, że ma dobre podejście do dzieci, ...
    • maluch skończył wczoraj pół roku. Ostatnimi czasy karmiłam go piersią już tylko w nocy (wczesniej tez dużo pokramu odciągałam za dnia) bo on na pierś się obraził, tzn. wybrał butelkę i za dnia za nic nie zje. Teraz to nocne karmienie to 2-3 razy, ale wiele chyba nie zjada. Natomiast wiem, że gdybym w nocy też dala butelkę, to miałabym cos a'la przespana noc;) kuszące... zastanawiam się, czy karmienie piersią dziecka w tym wieku i to w tak niewielkiej dawce dobowej ma sens? próbowac to jeszcze...
    • Od razu z gory uprzedzam, ze nie jestem zdzwiona ze moj noworodek wisi na piersi non stop, albo nie spi po nocach. Cudow nie oczekuje, wiem jak jest, wiem ze to normalne. Moja panna ma 3 tygodnie. Nie zapisuje ile je i ile spi, nie jestem w stanie sporzadzic planu dnia, ogolnie je czesto- co 2-3 godzinki, czasem potrafi co godzine,spi roznie. Ale zauwazylam, ze jak bardziej aktywna jest wieczorem- juz 3 razy sie tak zdarzylo ze od 18 do 22 nie spala, tylko przysypiala na c...
    • Witam!!! Zastanaiwam sie jak sobie radzcie rodzice w duzych miastach ze spacerami gdzie brak miejsc iscie ze zdrowym powietrzem??? Ja mieszkam z coreczka w warszawie i chodzenie na spacer wydaje mi sie czasami bez sensu. Dziecko pewnie wdycha tyle spalin ale ciezko tego uniknac!!!! Poza tym mala sie nudzi w wozku na mniej ruchliwych ulicach i interesuja ja glownie te ruchliwe.
    • Niestety nie mogę przez 3-4 tygodnie karmić swojego synka. Zamierzałam karmić do 1,5 roku ale stało się jak się stało. Dlaczego pisałam w wątku na emama forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=19897947 . Mogłabym przez te 3-4 tygodnie odciągać pokarm. Poradzicie mi czy to ma w ogóle sens. Mój synek ma teraz 7 miesięcy za 4 tygodnie będzie miał 8. Czy 8 miesięczne niemowlę po miesiącu zechce przyjąć jeszcze pierś. Wspomnę tylko, że do tej pory był do niej bardzo przywiązany i ja ...
    • Dzisiaj spedzilam sloneczne popoludnie z moja kolezanka. Ona wesola, odprezona szczebiotala mi, ze kazda chwila macierzynstwa nalezy sie cieszyc, bo jest niepowtarzalna. Jej coreczka przesypia juz od kilku miesiecy noce... Siedzialam naprzeciwko z przekrwionymi oczami, rozczochrana modlac sie, zeby jak najdluzec zostac z moim dzieckiem wsrod ludzi, zeby nie musiec wrocic do domu i rozpoczac nierowna walke. Jestem juz tak zmeczona dziesiecioma miesiacami bezsennosci, ze nie mam s...
    • Czesc chcialabym sie wybrac nad morze ale nie wiem czy jestjeszcze po co; poniewaz moja dzidzia jest zbyt mala zeby sie rozlozyc na plazy chodzi mi o to czy jest jeszcze sezon i czy sa te rozne butki porozkladane.Dzieki za odp i pozdrawiam
    • zabrac dziecko do bioenergoterapety?co o tym sadzicie?
    • czesc, czy chusta ma sens, kiedy zrezygnowalam z nosidelka, bo mi wysiadly plecy? nosilam w Chicco, ale junior ma 9 kg zywej wagi, i strasznie sie grzeje ode mnie. pomijam ze mieszkamy we Wloszech, i juz jest 30 stopni w cieniu... a on juz podczas 10 min karmienia albo usypiania jest caly mokry - czy chusta w takim wypadku to dobry pponysl??? jestem szyjaca, patrzylam na wykroje, i w moment moglabym ja miec, ale czy warto??? bo generalnie Junior lubi przestrzen, woze go w wozku ...
    • Kochane ui jeszcze jedno pytanko..synkowi charczy nosek..zakraplam Sterimarem kilka razy dziennie,i synek kicha, ale nic nie wykichuje,zadnej wydzielinki..Nosek też ma czysty..Czy zastosowanie fridy w tym przypadku ma sens czy nie??Bo chciałabym ewentualnie zakupić?
    • Czytam różne wypowiedzi i gdy widzę, że niektóre dzieci są karmione do 3 lat i dłużej to zastanawiam się - jaką to spełnia funkcję oprócz poczucia bliskości mamy? Do kiedy karmienie ma sens? Do kiedy odgrywa ważną rolę i ma wyraźne korzyści dla rosnącego malucha a kiedy jest to już tylko sztuka dla sztuki?
    • Kochani, mam pytanie. Czy jesli dziecko ma alegie , to wyjdzie to w badaniu krwi??. Moj maly (11 m-cy skonczone)od jakiegos czasu ma czerwone,suche policzki. Pediatra stwierdzil, ze to skaza bialkowa . Ja mam troche mieszane uczucia co do tej diagnozy, bo mlody jadl kaszki mleczno-ryzowe od okolo 3 miesiecy i nic sie nie dzialo. Zreszta odstawilismy nabial a poliki raz ladne raz czerwone. Alergia napewno jest, tylko moze na cos innego. Caly czas szukam co moze go uczulac , ale n...
    • Po kolejnej nocy z pobudkami, by podać dziecku smoczka, postanowiłam - dziś koniec ze smoczkiem. Naczytałam się tutaj, że jest to niemalże gwarancja braku przebudzeń w nocy. Ale czy zawsze? Czy zabranie smoczka zawsze pomaga? Bo jeśli nie, to może nie ma sensu męczyć dziecka (i siebie) skoro i tak dalej będzie się wybudzał i będzie mi wtedy trudniej go uśpić bez smoczka? Dodam, że wybudzenia są wg mnie spowodowane wyłącznie smoczkiem.
    • Za miesiąc mój synek będzie obchodził roczek. Z tej okazji chciałabym zorganizować Mu "imprezę" ;) jednak nie taką tradycyjną - rodzice, dziadkowie, chrzestni, ale coś w stylu kinder balu. Oczywistym jest, że nie będzie pamiętał swoich pierwszych urodzin, ale zawsze pozostaną Mu zdjęcia na pamiątkę. Myślałam o zaproszeniu oprócz ww. osób również znajomych z dziećmi i aby wszystko było właśnie "dograne" pod dzieci. Tylko kurcze nie wiem czy to ma wogóle sens. Nie wiem co z poczęstunkiem (co z...
    • Chcemy we wrześniu lecieć do Turcji.Kuba to nie problem bo będzię miał 5,5 roku natomiast Gabriela 15 miesięcy.Mieliśmy zamiar zabrać obydwoje ale dziś rozmawiłam z mamą,która zaproponowała ,że zaopiekuje się mała.I tu mam problem.Z jednej strony mama ma rację mówiąc,że mała i tak nie będzie miała z tej podrózy przyjemności a ja i ona się umęczymy(lot w godzinach nocnych lub wczesnoporannych,upał i nie daj Boże jakieś zatrucie)a z drugiej chciałam ją zabrać,chciałam abyśmy byli ...
    • Mam ogromny dylemat, jak sadzę nie ja jedna. Mam urlop wychowawczy do 1 marca, moja ćórcia będzie miała wtedy 7,5 mies. Zarabiam tak niewiele, że jeżeli po oplaceniu niańki coś zostanie, to wydam to na bilet miesięczny (siciowy - mieszkam w Piasecznie)Nie chcę starcić pracy, jest względnie ciekawa, a poza tym to pierwsza moja "poważna" praca.Chociaż jak na razie dobrze mi się siedzi z dzieckiem w domu nie chcę pozostać zagrzebana na wieki wieków w domu, a co wiecej - zostać bezrob...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się