Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      tarasu

tarasu

(14 wyniki)
    • tarasy(9)

Stawiam pytanie z prośbą o opinię eksperta. W naszym budynku na ostatnim piętrze znajdują się tarasy, do których nie ma ogólnego dostępu i które stanowią jakby przedłużenie mieszkań. Nie są wymienione w aktach własności. Tarasy te stanowią jednocześnie dach dla części mieszkań piętra przedostatniego. Mimo kilku bardzo kosztownych, niefortunnych remontów pokrywanych z funduszu remontowego Wspólnoty, część tarasów znów przecieka. Doprowadziło to do poważnych zatargów w naszej Wspó...
    • witam mam pytanie do znawców tematu, bo chyba poległam szukając odpowiedzi w necie. mieszkam na ostatnim piętrze w mieszkaniu "na 3 strony świata" czyli w najbardziej zewnętrznym budynku. do mieszkania przynależy narożny, odsłonięty z góry taras, który ma tylko 2 ściany od mieszkania i 2 ściany z powietrza;) sąsiadka ma balkon pode mną, o nieco mniejszej powierzchni, tak, ze jakaś częścią tarasu "wchodzę" na jej powierzchnię mieszkalną kilka godzin temu przyszła do mnie twierd...
    • Idzie jesień i zima, niejeden taras czy balkon lub loggię zaleje woda deszczowa i zasypie śnieg. A co mówi prawo budowlane o konieczności zaprojektowania i wykonania odprowadzenia wód opadowych z balkonów, loggi i tarasów?
    • Jestem właścicielką mieszkania, którego taras (balkon), jest równocześnie stropem kondygnacji poniżej. Jest on ze wszystkich czterech stron zabudowany i ma jeden mały (max. fi 40) odpływ. Dodatkowo jest on niezadaszony, przez co padający śnieg zalega na nim. Topniejący śnieg, często nie ma którędy odpływać, jeżeli np. bryłka lody zatka jedyny odpływ. Minionej zimy zaczął on przeciekać, powodując zalanie mieszkania poniżej. Moje pytanie brzmi, czy remont tego tarasu z wymianą izo...
    • czy pow. tarasów należą do pow. użytkowej i czy zwiększają udział mieszkania w nieruchomości?
    • witam, posiadam mieszkanie wlasnosciowe na parterze....mysle o zabudowie tarasu szklem. czy musze ubiegac sie o jakies pozwolenie na taka zabudowe?
    • Witam, mam pytanie, posiadam mieszkanie - hipoteka, ostatnie piętro w osiedlu - wspólnocie. Mam taras wielkości 40 m2, który jest wpisany w akt notarialny jako użytkowanie. Kiedy kupowaliśmy mieszkanie nie było możliwości "zakupu" tarasu. Jest kilku mieszkańców na naszym osiedlu, którzy wykorzystali moment jeszcze budowy i przekształcili tarasy w normalną zabudowę mieszkalną. W tej chwili też można byłoby to zrobić ale... no właśnie potrzebowałabym zgody wspólnoty. Coś ok 200 mies...
    • Czy taras jest częścią wspólną ( "balkon" zabudowany w połaci dachowej )? Może to część dachu tyle tylko, że bez blachodachówki ? Kto powinien ponosić koszty naprawy przeciekającego tarasu Właściciel czy Wspólnota. Tylko właściciel tego lokalu latem opala się na tym tarasie. Czy można uznać ten taras jako część dachu ( część wspólna )? Czy były jakieś wyroki w tej sprawie.
    • Dzień dobry, proszę o pomoc w następującej sprawie: mieszkam na parterze i mam (jak się okazuje wątpliwą) przyjemność, być właścicielką tarasu. Tarasy najprawdopodobniej źle zostały wykonane i borykam się już 4. raz z zawilgoceniem mieszkania. Wiem,że próby naprawy przyczyny zawilgocenia mieszkań, nie są takie jak powinny być. Wiem, że kilka innych rodzin ma ten sam problem. Dowiedziałam się, że wykonano ekspertyzę budynków i są błędy. teraz moje pytanie, czy mogę mieć wgląd do takiej ...
    • Witam, sytuacja wygląda tak: Kupilismy mieszkanie wraz z tarasem, który jest jednocześnie dachem mieszkania pod nami.Wiedzielismy , że taras jest do wykończenia. Po pewnym czasie ludzie mieszkający pod nami zgłosili do wspólnoty, ze nasz taras-ich dach, przecieka (nas o tym nie powiadomili), a my dowiedzilismy sie dopiero po jakimś czasie do zarzadu wspólnoty. Mieszkanie kupilismy we wrzesniu zeszłego roku, o tym, ze przecieka taras dowiedzilismy sie w październiku, wiec na ro...
    • Mam problem polegający na tym, że deweloper w aktach notarialnych wliczył do powierzchni użytkowej lokali powierzchnie tarasów (spore). Obecnie konsekwentnie obciąża mieszkańców opłatami uwzględniającymi powierzchnie tychże tarasów, co "dociąża" właścicieli tychże. Co robić? Czy próbowac prostować akty notarialne czy może jest jakaś inna droga? Dodam że zarządca i deweloper nie są skorzy do jakichkolwiek korekt i w związku z tym przeprowadzenie ewentualnych zmian musi być nieco ...
    • Witam, bardzo proszę o poradę w następującej sprawie: od kilku lat jesteśmy w regularnych odstępach czasu zalewani przez sąsiada z góry. Nasze mieszkanie jest niestety ulokowane pod tarasem, należącym do tego sąsiada - taras został źle wykonany przez developera (który zresztą w międzyczasie zbankrutował) i regularnie przecieka, skutkując "źródełkami" w naszym mieszkaniu. Sąsiad nie jest specjalnie chętny do współpracy - za każdym razem stwierdza, że tak naprawdę nie ma dowod...
    • Wspolnota, ktorej dotyczy problem posiada nieprawidlowo naliczone przez developera udzialy we wspolnej nieruchomosci. Do powierzchni uzytkowej lokali sa bowiem wliczone tarasy. Wlasciciele mieszkan z tarasami stanowia ok. 10% razem z zawyzonymi udzialami (maja tarasy mniej wiecej wielkosci mieszkan). Z UWL wynika, ze koszty zarzadzania wspolna nieruchomoscia powinni ponosic zgodnie z udzialami. Kiedy administrowal nieruchomoscia developer rozliczal wszystko od powierzchni mieszkan, odka...
    • Dzień dobry. Posiadam kawalerkę na parterze. Przestrzeń mieszkalna stanowi jeden pokój wraz z kuchnią. W związku z wybudowaniem pod moimi oknami parkingu oraz drogi osiedlowej postanowiłem zadbać o swoją prywatność i założyłem na terasie bambusowe rolety.Odgradzają one zarówno mój taras od tarasów sąsiednich, jak i pozwalają na przykrycie częsci frontowej tarasu, w momencie ich rozwinięcia. Podczas ostatniego zebrania wspólnoty poddaniu głosowaniu chęć zdemontowania bambusowan...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się