Forum Nauka i edukacja Matura O maturze
ZMIEŃ
      technikum

technikum

(12 wyniki)
    • wy tu się martwicie o ilość punktów na maturze a uczniowie technikum podchodzą na dużym luzie. Oni wiedzą że prawie sie nie uczyli bo po co , a mature zdadza lub nie - nie ma to większego znaczenia. I z tego też powodu, bardziej nastawiają sie na odpisywanie. Ciekawe ile przypadków usunięcia z sali było w ubiegłym roku. Sugerują nauczycielom, żeby sobie gazetki przynieśli, bo inaczej samochodzik może ktoś uszkodzić, albo jajeczko spadnie przypadkiem.
    • Cztery lata temu popełniłam błąd swojego życia, mianowicie zamiast iść do przyzwoitego LO, poszłam do technikum... Nie zrobiłam tego z konieczności (na zasadzie: "bo nigdzie indziej by mnie nie przyjęli"), ale dlatego, że zamarzyła mi się praca w laboratorium: probówki, doświadczenia chemiczne i te sprawy... Praktycznie już po pierwszym dniu byłam przerażona poziomem, zarówno "nauczycieli" (?), jak i klasy... Dr chemii wygłaszający niewybredne komentarze w stosunku do uczennic ("Wy mał...
    • Witam!!! Jestem obecnie w 2 klasie technikum hotelarskiego.Mature będę pisał w roku szkolnym 2008/09. Gdy zaczynałem technikum nikt nie mówił jeszcze wtedy o obowiązkowej maturze. Pierwsze pytanie::::: I właśnie nie mam pojęcia czy matura mnie obejmnie. Przeciez powinienem wiedziec jaka będę pisał mature zanim wybrałem szkołę do jakiej chce iść.Jeżeli wiedziałbym, że matura będzie obowiązkowa poszedłbym do liceum i nie pisałbym matematyki. Drugie pytanie:::: Nie mogę znaleźć ...
    • ... maturalna. Czy to byłby obciach dla tegorocznych maturzystów... czy moment na to żeby sie zastanowic nad praca szkół w Polsce (mam na myśli obawy przed słabymi wynikami w technikach i liceacgh profilowanych). Czy to ma znaczyć że jak ktos jest w technikum to z góry zakłada się, ze ma mniejsze szanse juz na starcie?
    • No właśnie, jakie macie średnie na świadectwach ukończenia liceum/technikum ? Tylko bez ściem ;)
    • Jak myslicie jakie prawdopodobienstwo ze sie pojawia???
    • Jeden z egzaminatorow mowil mi, ze polski (podstawowy) na razie wychodzi o wiele gorzej niz w zeszlym roku. Na 80 prac, ktore sprawdzil , az 21 osob oblalo polski. Kurcez, czy ty w ogole mozliwe? Bo przeciez te 30 % zdobyc to nie powinien byc zaden problem. Moze on prace z technikow czy wieczorowek sprawdzal. Ech, sam nie wiem! Mam tylko nadzieje, ze mojej pracy nie bedzie sprawdzal polonista z elitarnego warszawskiego liceum...
    • są tu jacyś technicy? u nas matura wyszła 100 % bez amnestii, a zawodowe zdało 50 % ! a gdzie indziej?
    • Witam serdecznie! Potrzebuje pomocy dobrych ludzi w rozpoczęciu pracy maturalnej z j.polskiego. Chce by ktoś pomogł mi postawic tezę i argumenty do tematu: "Pokora jako jeden z motywów Biblii i wybranych utworow literackich. Przedstaw i omów jego funkcjonwanie." Niestety nie wiem jak sie za to zabrac. Proszę o pomoc! Z góry dziekuje. E-mail: wm1@os.pl
    • Kto z Was się wybiera na weterynarię?
    • czy orientuje sie ktos co trzeba załatwic aby dostac jakas prace po liceum i maturze? Chcialabym skorzystac z jakiegos stazu ale slyszalam ze trzeba cos podpisac ze nie bedzie sie studiowac na dziennych, a ja zamierzam pojsc na studia dzienne, ale czas oczekiwania na wyniki jest tak dlugi ze musze cos ze soba zrobic.
    • jak wam poszło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się