trawy

(4 wyniki)
  • Mam problem mamy wspólnote mieszkaniową i administracje która nią zarządza, mam pytania czy naprawa uszkodzonego odmofonu i koszenie trawy nalezy do ich obowiązków ?
  • Nie mogłam być na ostatnim zebraniu wspólnoty, wczoraj dostałam zawiadomienie o tym, że zgodnie z podjętą uchwałą, każdy właściciel zobowiązany jest do odpracowania 12 godzin na rzecz utrzymania terenów zielonych. Roboty dotyczą rekultywacji, czyli nawiezienie ziemi, posianie trawy itp. Niewykonanie tych prac powoduje naliczenie ekwiwalentu w wysokości 12 godzin x 10zł=120zł. Rozumiem, że skoro uchwała została przegłosowana nie mam już nic do powiedzenia, ale suma ekwiwalentu wydaje mi ...
  • kolejny kwiatek do ogródka administratorów. Odebrałam - po ciężkich bojach - dokumentacje od administratora - developera. Okazało się, że oprócz faktur za administrowanie mam plik rachunkó za konserwację, koszenie trawy itp wystawionych przez administratora na Wspólnotę. Szkopół w tym, że nikt administratorowi nie zlecał ani ,konserwacji (nie wiadomo zresztą czego - bo faktury są ryczałtowe - tak z fantazją po 300 zł miesięcznie) ani koszenia trawy - zatrudniona jest na pełen etat...
  • Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Czy zgoda na budowę schodów ( na dotychczasowym trawniku) jest czynnością przekraczającą zarząd zwykły i czy mieści się w art 22 uowl : 3. Czynnościami przekraczającymi zakres zwykłego zarządu są w szczególności: 4) zmiana przeznaczenia części nieruchomości wspólnej, 5) udzielenie zgody na nadbudowę lub przebudowę nieruchomości wspólnej (...) Czy Wspólnota musi wyrazić zgodę na budowę schodów ? Czy można to nazwać inwestycją ? ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się