Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      uczciwy

uczciwy

(18 wyników)
    • Trafiło mi się do kupienia po okazyjnej cenie mieszkanie. Jutro idę na umowę przedwstępną. Osoba sprzedająca ma z otrzymanej kwoty spłacić komornika (zadłużenie w banku i spółdzielni mieszkaniowej) oraz podatek w urzędzie skarbowym od spadku (nie zapłacony od 2 lat). Zaczęłam się zwyczajnie obawiać. Na umowie przedwstępnej mam dać ok. 35 tys. i ta osoba wraz z komornikiem i pośrednikiem biura nieruchomości ma udać się do US i od razu zapłacić zaległy podatek. Potem (po ok.tygodniu) u notarius...
    • Otwieram wątek nieuczciwych najemców. Często o takich osobach nie ma nic w sieci a szkoda, bo nabierają się kolejni właściciele mieszkań. Ja miałem problem z Mariuszem B., który podaje się za chirurga na portalu www.znanylekarz.pl/ranking-lekarzy/mariusz-bulanda-chirurg-warszawa Ostatnio wynajmował mieszkanie na Saskiej Kępie w Warszawie. Nie opłacał czynszu i pomimo podpisanej umowy wypowiedzenia nie miał zamiaru wyprowadzić się z mieszkania przez kolejne pół roku. To nie jest jego pier...
    • W styczniu tego roku podpisaliśmy akt notarialny zakupu mieszkania, które przedstawil nam pośrednik. Na tym skończył się jego rola. Okazało się ze posrednik nie sprawdzil kto jest prawnym wlascicielem nieruchomosci, nie mial z wlascicielem zadnej umowy, a wlasciciel odmowil jakiejkolwiek wspolpracy z tym biurem, bo slyszal krazące o nim zle opinie. Mieszkanie mialo rowniez pewne wady techniczne. Dodatkowm bralismy na mieszkanie kredyt, o czym posrednik zostal poinformowany, a okaz...
    • Przez ostatni rok wynajmowałam mieszkanie w Warszawie. Właścicel wydawał się człowiekiem uczciwym. Problem pojawił się kiedy przy wyprowadzce odmowił zwrotu kaucji, twierdzącże wanna jest obita, co wiąże się z tym, że musi teraz kupic nowa, osadzic ja a to dadatkowo wiąże sie z wymianą płytek, którymi była wyłożona. Wanna oczywiscie byla obita od poczatku, ale nie przyszlo mi do glowy udokumentowac tego.Chcę dać mu nauczkę. Wiem że nie odprowadzał podatku od wynajmu, bo kategory...
    • Witam. Pytanie skierowane głównie do pośredników i prawników. Początkiem lutego znaleźliśmy w internecie ogłoszenie sprzedaży mieszkania. Skontaktowaliśmy się z biurem pośrednictwa i podpisaliśmy umowę pośrednictwa. W celu rezerwacji oferty wpłaciliśmy 1000 zł, co miało być zaliczką na poczet prowizji. W mieszkaniu zamieszkiwał starszy pan, który jak nas zapewniał i pośrednik i sprzedający zostanie wymeldowany i wyprowadzony do innego mieszkania bez żadnych przeszkód. Wielokrotnie...
    • czy jest jakaś instytucja zrzeszająca biura pośrednictwa obrotu nieruchomościami, do której można udać się z zapytaniem o prawidłowość przeprowadzania transakcji przez agencję? Podejrzewam, że jedna z warszawskich agencji próbuje mnie oszukać. Proszę o pomoc.
    • Witam wszystkich, chciałam prosic o pomoc w kwestii odzyskania zadatku, po tym, jak nieuczciwy sprzedający zrobił nas w przysłowiowe "jajo" i zdecydował się nie sprzedać nam mieszkania.Cała transakcja była przeprowadzana za pośrednictwem agencji. Spotkaliśmy się z właścicielami, obejrzeliśmy mieszkanie i podjęlismy decyzję, że chcemy je kupić. Doszliśmy do porozumienia w kwestii ceny, podpisalismy umowę przedwstępną (niestety nie w formie aktu notarialnego - to był nasz najwieksz...
    • Proszę o radę: Czy po ewidentnym niewywiązaniu się z umowy (facet narobił fuszerek i nie che ich naprawić, choć przyznał się do nich), niemal siłą sprowadziłam go by obejrzał niedoróbki i swe bałaganiarstwo. Obiecał przyjść następnego dnia i dokonać poprawek. Od tamtej chwili przepadł- nie odpowiada na moje smsy, telefony, nie odebrał listu poleconego. Nie wystawił mi także obiecanej faktury (na 5 tys.). Od tamtegu czasu minął już miesiąc. Mam dość zabawy w poszukiwanie go. Chc...
    • Witam!Czy ktos wie czy istnieje jakas strona internetowa,gdzie mozna ostrzec wynajmujacych przed lokatorami niszczacymi mieszkanie?Mialam wlasnie takich lokatorow,ktorzy uciekli,zostawiajac mieszkanie w oplakanym stanie.Nie moge ich znalesc,nie odpowiadaja na telefony.chcialabym ostrzec innych ludzi przed wynajmowaniem im mieszkania.Dziekuje
    • pesudowykonawcy zle wykonali mi wiele prac w domu. wiele niezgodnie ze stuka budowlaną. kowta jaką jestem im jeszcze winna z cała pewnoscia nie pokryje strat jakie ponisę usuwając usterki. umowa pisemna jest byle jaka , nie wiem nawet czy ma moc prawną. sprawa pewnie oprze sie o sąd. jakie mam szanse na dochodzenie swoich praw ? jak postąpic ? gdzie sie w tym zgłosic ?
    • wynajmuję mieszkanie i boję się, że mimo umowy najemca nie wyprowadzi się tak jak się umówiliśmy (słyszałam o wielu takich przypadkach). Czy umowa i płacenie podatku chroni mnie przed czymś takim? Co mogę zrobić aby się ustrzec i mieć prawo zażądać wyprowadzenia ? dzięki za pomoc !
    • Chciałabym ostrzec wszystkich przed tą agencją nieruchomości, przez nich jakiś czas temu chcieliśmy kupić mieszkanie, w trakcie załatwiania kredytu okazało się, że spółdzielnia ma nieuregulowaną sytuację w zakresie tych mieszkań i kredytu nigdzie nie dostaniemy, agencja przy podpisywaniu umowy przedwstępnej zapewniała nas że z kredytem nie będzie problemu. Gdy okazało się, że żaden bank nie udzieli nam kredytu agencja (jeszcze w trakcie trwania naszej umowy) bez naszej zgody i jak...
    • Podpisałam z agencją "Umowę posrednictwa kupna praw do nieruchomosci, potwierdzenie odbioru ofert" i to był błąd.Agencja strasznie kreci, zdecydowałam się na mieszkanie i wszystko było w porzadku, aż któregoś dnia się dowiedziałam, że to mieszkanie jest już prawie sprzedane, bo jakaś inna pani załatwia juz dokumenty kredytowe no i gdybym chciała to mieszkanie to ile mogę dać zadatku??? A włąściciel mieszkania na które się zdecydowałam wogóle o niczym nie wiedział. A za kilka dni z...
    • wynajęłam mieszkanie (mam umowę) od osoby która nietypowo odziedziczyła mieszkanie w spadku. i tu jest komplikacja: zmarła osoba nie sporządziła testamentu.widziałam decyzję sądu zasądzającą podział majątku po zmarłej osobie.w spadku były dwa mieszkania, majątek - traktowany jako całość- został podzielony pół na pół pomiędzy dwie spadkobierczynie. nie było decyzji sądu które mieszkanie przypadnie komu, ale każda ze spadkobierczyń zajęła po jednym mieszkaniu. jak się ostatnio dowiedziałam...
    • Sasiad ciagle przesuwl ogrodzenie i nawet sciane domu granicznego przesunal o 20 cm w koncu zaczal mowic ze ma jeszcze za plotem i sciana swoja granice i ze ma na to papiery . W 2000 roku przy kolejnym przesunieciu plotu wnioslam o rozgraniczenie dzialek . Geodeta zlekcewazyl mnie pomimo podpisania pisma o rozgraniczenie i zrobienia pomiarow odmowil zrobienia rozgraniczenia oficjalnego a to nieoficjalne faktycznie wskazywalo ze sasiad ma jeszcze na mojej posesji granice. Po...
    • Wynajmowałam mieszkanie przez ponad rok i własciciel postąpił wobec mnie nieuczciwie przy końcowym rozliczeniu. Mieliśmy z mężem spisaną umowę, w której także była mowa o rozliczeniu. Tak samo jak na początku wyliczył nam co do dnia zużycie wszystkiego, tak na koniec wyliczył tylko zużycie prądu i gazu i nie odliczył nadpłaty za ogrzewanie i wodę (suma opiewa na kilkaset złotych). Co więcej, gdy zażądałam rozliczenia pełnego to własciciel poleciał ze skargą do babki mojego męża (gdyż w...
    • ------------------------------------------------------------------------------ -- Mam okazję kupić M2 lokatorskie będące w trakcie wykupu przez obecnych włascicieli. Warunkiem dla mnie jest wpłata zadatku na ww cel. Proszę o porady i wskazówki na co uwazać, jakie są etapy przy kupnie takiego mieszkania. Dodam, że zakup mieszkania odbywa się prze pośrednictwo nieruchomości. Będę wdzięczna. Pozdrawiam, Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się