-
www.polityka.pl/nauka/1543843,1,naukowy-ranking-uczelni-polityki-warszawski-przed-jagiellonskim.read
Dobrze że wreszcie taki ranking powstał. Jeden z ciekawszych wyników to bardzo niska pozycja SGH.
-
W tym roku kończy mi się czas na zrobienie hab, więc pokornie napisałam książkę i narobiłam urobku, po czym chciałam otworzyć przewód na WŁASNYM wydziale, na którym jestem adiunktem. Kazano mi podpisać oświadczenie o gotowości do poniesienia kosztów procedury. Napisałam podanie do rektora z prośbą o pokrycie kosztów przez uczelnię (UKSW). Odmowa. Dowiedziałam się w ministerstwie, że to zgodne z prawem ( dziennikustaw.gov.pl/DU/2011/s/206/1219/1). I co teraz? Scenariusz 1: biorę kredyt, uwalaj...
-
Podpowiedzcie proszę, jak to w końcu jest - czy wg nowych przepisów można:
a) pracować na uczelni i założyć działalność gospodarczą,
b) pracować na uczelni i objąć udziały w sp. z o.o. / akcyjnej i pracować tam pobierając pensję,
c) pracować w dwóch uczelniach (na dwóch etatach) - bezterminowo czy są ograniczenia czasowe?
Przejrzałam wczoraj Ustawę, kilka innych rzeczy i już sama nie wiem.
-
Zakladam nowy watek, bo to nie jest off-topic. W rzeczywistosci to bardzo wazny problem - obecnosc niepelnosprawnych na polskich uczelniach. Za kazdym razem, kiedy jestem na jakiejs polskej uczlni zaskakuje mnie calkowita nieobecnosc ludzi na wozkach czy, ogolniej, niepelnosprawnych.
a tu artykul nie do konca na temat jednak wykladowca, ktory na jego uczelni jest warty wszystkie pieniadze. zapeklowac i do muzeum archeologicznego. Watpie, zeby 'wszystko sie wyjasnilo', jednak rowniez watp...
-
Lada moment, z powodu niedoborów dydaktycznych, z napisaną ale jeszcze niewydaną monografią hab. opuszczam uczelnię w której pracuję.
Nie boleję nad tym - mam już inną propozycję pracy, ale dzisij opadła mi szczęka bo dowiedzaiłam się że op opuszczeniu macierzytej uczelni nie mogę opublikwać monografii bo właścicielem wyników badań jest uczelnia.
Jak również stosu innych badań, których nie zdążyłam opublikować.
Co wy na to, bo zaraz zejdę na zawał :)))
-
Jak to jest, zostają najlepsi? Wiadomo, doktorantów jest sporo, ale zostają przecież nie wszyscy. I czy w trakcie studiów doktoranckich pracujecie gdzieś indziej? Czy 100% energii idzie w doktorat?
-
Przed chwilą w TOK FM Piotr Skwieciński wysunął tezę, że rodzice i tak nie poślą dzieci wcześniej do szkoły. A to dlatego, że biedne samorządy będą likwidować i łączyć szkoły, a nie przygotowywać je na przyjęcie 6-latków. Co wpisuje się w politykę wygaszania Polski B. Dotyczy to także sądów, komisariatów policji w małych miasteczkach czy innych instytucji.
Psiakość, nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale coś mi to przypomina...
-
Witam!
w przyszłym roku zamierzam składać dokumenty na studia doktoranckie. niestety,nie mogę tego zrobic na swojej macierzystej uczelni,gdyż na katedrze w której chcialabym realizowac pracę doktorancka,nie ma godzin dla doktorantów(nie moglabym pracować na uczelni). Zorientowałam się i postanowiłam skladac dokumenty na UP we Wrocławiu, gdyż jest większy limit miejsc na interesujacym mnie wydziale/katedrze. Jest tylko problem, jak mam znaleźć opiekuna na obcej uczelni? nie wiem gdzie iśc,do ...
-
bielskobiala.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,12492564,W_szkolach_ucza_wszystkiego_oprocz_prawdziwego_zycia.html
-
nie wszyscy pracownicy PL moga sie czuc bezpiecznie. Zwykly bandytyzm czy tez zemsta zawiedzionych zakow?? Troche sie zaczynam bac bo stawiam swoj samochod w nieco podobnych warunkach. Jedyna roznica jest taka, ze szlaban w weekendy jest zamkniety (uffff).
Pytanie ogolne czy przebijanie opon wplynie na wystawiane przez wykladowcow oceny ?
-
Witam
Mam takie pytanie. Po co na uczelniach trzymają starych adiunktów bez dorobku naukowego? Można przecież po obronie doktoratu dać 5 lat na zrobienie habilitacji, w przypadku nie zrobienia habilitacji => wypad na bezrobocie. Doktorów teraz jest jak mrówków dlatego problemów z etatami na uczelniach nie powinno być.
pozdrawiam
-
Najnowszy pomysł Ministerstwa:
praca.gazetaprawna.pl/artykuly/517120,sa_plagiaty_zamykamy_studia.html
Ciekawe, czy od uczelni będzie oczekiwany zakup jedynego słusznego systemu antyplagiatowego, który ostatnimi czasy jest zauważalnie widoczny w mediach?
-
Takiego casusu chyba jeszcze nie było więc chciałbym poznać Waszą opinie.
Wygrałem dwa konkursy na uczelni publicznej na stanowsko akademickie - tej samej! Ale inne Wydziały.
Nie podpisałem jeszcze żadnej umowy...
Rozumiem że powiniennem zrezygnować z jednego etatu ale ...
Ustawa o Sz.W. mówi, że można podjąć drugi etat jeśli się dostanie zgodę Rektora...
Czy w ogóle jest to prawnie możliwe aby Rektor się zgodził ? Statut uczelni milczy w tym przypadku...
Proszę o oponie bo nie w...
-
Witam,
w tym roku akademickim (konkretnie w czerwcu 2011) kończę studia i chciałabym się ubiegać o pracę na uczelni (nie na tej, na której studiowałam). Mam kilka publikacji i to wszystko... Co do takiej pracy jest najbardziej cenione?
Jakie jest średnie wynagrodzenie? Czytałam, że w ramach pensum jest ok. 1300-1800zł brutto (pensum to niewiele godzin), a ile można (o ile można) zarobić na nadgodzinach?
Czy do pracy na uczelni jest wymagany kurs pedagogiczny czy jakieś inne kwalifikacje p...
-
Coraz częściej spotykam się ze stwierdzeniem, że dr przydaje się tylko na uczelni. W innych miejscach nikt nie zwraca na tytuły naukowe uwagi, a nawet zdarza się, że doktorat przeszkadza.
Jak myślicie?
-
Czy znacie moze przypadki osob, ktore przeniosly sie z innej uczelni na inny
kierunek, bez straty roku?
mysle nad zmiana fizyki na matematyke (jestem na 1-szym roku) i zastanawiam
sie, jakie mam szanse.
-
Mam pytanie do wieloetatowców:
jak to wygląda w praktyce? udaje Wam się godzić godziny pracy na
uczelni i drugi etat z pisaniem artykułów, robieniem badań itp?
A jak to wygląda w kwestii prawnej? bo przecież teoretycznie nie
można mieć więcej niż dwóch etatów.... A co z umowami o
zlecenie/dzieło? Czy za każdym razem trzeba prosić o zgodę rektora?
Czy on zawsze sie zgadza?
Dwie hipotetyczne sytuacje: 1. mam etat na uczelni i dodatkowo chcę
podjąć pracę na zlecenie na uczelni pryw...
-
Witam
Jestem zainteresowany pracą naukową i mam kilka pytań.
1. Czy możliwa jest praca na uczelni po obronie mgr?
2. Jakie kroki trzeba podjąć żzeby zostać zatrudniony: dołączyć do
CV listę swoich artykułów czy inne?
3. Czy przyjmują tylko na stanowiska naukowo -dydaktyczne czy też na
naukowe?
pozdrawiam
-
Podobni ludzie mysla podobnie:
wyborcza.pl/1,75248,13153308,Pasjonat_lotnictwa__LOT_nie_jest_swieta_krowa.html
[i]LOT potrzebuje restrukturyzacji w myśleniu, w podejściu do tego, czym jest. Zerwania ze starymi nawykami, z myśleniem w kategoriach świętych krów i wyrobienia nawyku zarabiania pieniędzy.
A taka zmiana jest dużo trudniejsza do przeprowadzenia. Nikt w Polsce nie jest w stanie tego dokonać. Dlaczego? Bo obecny system myślenia jest zbyt głęboko zakorzeniony, taka zmiana n...
-
Hmmm, no i co wy na to??
Mnie ogarnia pusty smiech. Jak na dloni widac nastawienie srodowiska do proponowanych reform.