Forum Zdrowie Borelioza
ZMIEŃ
      uczulenie

uczulenie

(12 wyniki)
    • nie wiem co robić, jestem po 7 wlewie biotraksonu, i dzis w nocy zaczeły strasznie swedziec mnie rece i stopy sa cale czerwone, spuchnietę tak samo usta, i nie wiem od czego czy to uczulenie na biotrakson ? czy to jakis objaw bb lub bart? jedyne co to wczoraj właczyłam tinidazol, nie jadłam nic nowego co by mnie tak moglo uczulic I teraz nie wiem co robic za 2 godziny mam byc u pielegniarki na 8 wlew i sama nie wiem :(
    • Witam. W pewnym momencie, jak zacząłem brać drugą serię leków zacząłem źle się czuć. Pierwsze co to pomyślałem, że to herx, bo gorączka, telepawki, przyśpieszony puls, bóle dosłownie wszystkiego. Stan ten utrzymywał się dwa dni, teraz czuję się trochę lepiej, ale dzisiaj jak wstałem, to myślałem, że mi głowa z bólu spadnie. Czuję się dziwnie, oczami nie mogę przewracać, dostałem jakiegoś lekkiego kataru, wysychają mi usta, jak się kładę to czuję ciągle jak wali mi serce, ten stan nie...
    • W rodzinie jest przypadek ugryzienia przez kleszcza i leczenia zachowawczo doksycykliną w dawce 2x100mg przez 10 dni. Antybiotyk został podany po jednym dniu od ukaszenia. Rumienia nie ma,jest tylko lekko różowa plamka śr.1cm. Pytanie brzmi czy ten okres podawania antybiotyku wystarczy? Drugie pytanie tak na przyszłość, jeżeli ta osoba jest uczulona na penicilinę (była kiedys robiona próba podskórna), może zażywa leki p/boleriozie oparte własnie na penicylinie?
    • Leczę 5-letnią córeczkę drugi miesiąc. Na początku leczenia dostawała 2 tygodnie tini i było dobrze. Po 2 tygodniach przerwy wprowadziłam jej od wczoraj znowu tini do leczenia. Dzisiaj rano ani w płudnie nie działo się nic złego, kiedy ją przebierałam po spacerze miała normalną skórę. Mała poszła się bawić do swojego pokoju z kuzynkami, po kilkudziesięciu minutach wyszła z czerwoną, pieczącą buzią. Okazało się, że na całym ciele ma pełno białych bombli, jak od poparzenia pokrzyw...
    • Od tygodnia borykam się z uczuleniem, które wyszło tylko na głowie, pod włosami w formie swędzących plamek. Podejrzewam cad's claw, lecz nie jestem pewna, ponieważ biorę także inne zioła. Czy ktoś obserwował u siebie podobną reakcję? Spróbuję odstawić cad's claw, choć trochę mi go szkoda , bo to ważne zioło. Może jest coś, co może go zastąpić?
    • Witam! Od trzech dni zaczął mnie chyba uczulać biotrakson: podczas kroplówki odczuwam kłucie i pieczenie w całym ciele, największe w okolicy wenflonu. W piątek były to tylko lekkie kłucia, a dzisiaj już nie mogłam wysiedzieć i "tańczyłam" pod kroplówką. Jestem po 16 wlewach. Co radzicie? Czy zmiana na np. lendacin może pomóc? Czy lepiej od razu spróbować z doxycykliną? A może po prostu 2 dni przerwy? Dzięki wielkie, Gośka
    • We wrześniu tego rokou mniej więcej 26 wbił mi sie kleszcz, po okoló połtora dnia moze dwoch wyciagnąłem go. Kleszcz był suchy(nie napompowany) wyjałem go bez problemu w zasadzie to był ledwo co wbity. Ranka sie łądnie goiła ale zaczeła swędziec, w tej chwili mam wokól rany czerwoną plamę. Plama jest podłuzna nie regularnych kształtów, nie ma obramówki tylko jest całe w srodku czerwone, dosc mocno swędzi. Poszedłem do lekarza który nie wystawił diagnozy, aczkolwiek przypisał dox...
    • Ponieważ na forum uwagi na temat uczuleń słonecznych są mocno rozproszone postanowiłam założyć nowy wątek. Piszcie o swoich bolesnych doświadczeniach słonecznych w trakcie kuracji antybiotykowej. Mamy wiosnę i przed nami lato, wiedza na temat ochrony przyda nam się wszystkim.
    • Z góry przepraszam za rozpoczęcie nowego wątku...ale mój już dawno się zarchiwizował. Proszę poradźcie czy to grzyb czy herx. Obecnie jestem na zestawie: Klabax, tinidazole i debecylina (jestem po 3 dawkach - biorę raz w tygodniu)... A więc...wczoraj późnym popołudniem zaczęło się od mocnego swędzenia prawego kolana (zew. części)...wiec drapałam. Wróciłam do domu...i zauważyłam że na obu biodrach mam wypukłe, czerwone plamy. Zaczęły swędzieć. Pomyślałam że może to uczulenie...wypiłam wapno...
    • Dostał od lekarza zinnat 2x500, ale obawiam się że to moze być za mało.Ile powinno się tego rać??? Nie moge tetracyklin-uczulenie.
    • Witam. Czy wie ktoś gdzie w centrum Polski można zrobić tę próbę? mam przepisaną debecylię lecz wcześniej konieczne jest wykonanie tej próby. W rodzinnej przychodni odmówili mi zrobienia tej próby, mówiąć że nie mają "odpowiednich składników" i po prostu nie wiedzą jak to zrobić. W innej przychodzi powiedzieli to samo... wie ktoś gdzie można zrobić tę próbę? (Najlepiej centrum Polski) Pozdrawiam
    • Witam ponownie na forum. Swoja historie opisalam jakis miesiac temu w watku "Czy mnie dobrze leczą?" Mam stwierdzona borelioze w badaniu WB. Leczylam sie szpitalnie od 18 stycznia tego roku. Najpierw dozylnie przez 5 dni Zinacef, potem wyprosilam u lekarzy ceftriaxon (Oframax), dostawalam 2g/dobe. W trzecim dniu podawania Oframaxu wystapila gorączka (39*), dreszcze, bóle miesni i stawow, bol gardla. Lekarz stwierdzil, ze to jakas infekcja wirusowa. Lek dostawalam dalej. w 9 dobie ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się