wykluczony

(13 wyniki)
  • Panie doktorze. Dwa tygodnie temu urodziłam bliźnięta dwujajowe. Wypisano nas do domu w czwartej dobie. Dziewczynki były zdrowei wg pani doktor dobrze się rozwijały. Jedna ważyła 3.100, druga 2.800. DZiś dostałam pocztą informację o konieczności powtórzenia badań przesiewowych. Bardzo mnie to zaniepokiło. Dlaczego? CZy to możliwe, by tylko jedna z bliźniacezk była chora. Dodam, ze w mojej ani męża rodzinie nie występowały dotąd żadne choroby wrodzone. Czy są jakies objawy, po kt...
  • Witam piszę po raz kolejny tym razem z powodu podejżeń lekarza z przychodni, jeśli ktoś ma jakiś doświadczenia wiedzę proszę o poradę: córka ma obecnie 17 m-cy od 3 m-ca miała małe problemy z kupkami ktore po jakimś czasie się unormowały ale pojawiał się w nich czasem śluz miewała gazy duże, poza tym mała w pewnym wieku zaczela gorzej przybierać na wadze wymioty, ulewania - zdiagnozowany refluks żoł.- przeł.,dostała gasprid przez 3 m-ce i się uspokoiło mała obecnie nie wymiotuje ...
  • Mój prawie 3 letni synek dosyć często choruje (łapie infekcje które do domu przynosi z przedszkola brat). Zazwyczaj zaczyna sie od kataru który schodzi na oskrzela (jest obturacja, często bez zmian zapalnych) lub powoduje zapalenie ucha. Jest leczony antybiotykami lub pulneo. Leczenie zawsze przebiega bez problemów. Na obturacje dostaje pulmicort. Kiedy starszy nie chodzi do przedszkola tych infekcji młodszego jest znacznie mniej - 2 w ciągu 8 mcy. Dziecko oddało smółkę pierwszego dnia....
  • moj najmlodszy synek ma 4 miesiace.Od drugiego tygodnia zycia niemal dzien w dzien cierpi na bol brzuszka.Byl i jest karmiony wylacznie piersia.Ja poczatkowo bylam na bardzo ostrej diecie (jadlam wylacznie gotowane mieso z indyka i marchewke)gdyz podejrzewalam,iz moze to byc kolka jelitowa.Maly niestety czy jadlam czy nie,wciaz plakal tak samo.Bardzo duzo ulewa,czesto wyglada to tak jakby zwracal mleko (nie strawione.Najczesciej jednak ulewa czyms co wyglada jak gesta slina.Mial robione...
  • Witam Proszę o pomoc w sprawie mojego 20 miesięcznego syna,zsotalismy skierowani na badania z podejrzeniem celiakii.Objawy:wzrost 80 cm, duży wystajacy brzuszek,sporadycznie luźne stolce.Wykonane badania:dodatni wynkli przeciwciał IgGEmA, przy ujemnym wyniku IgAEma,IgAEmA AGA -przeciwciała przeciwko endomysium i gliadynie klasa IgA:nie wykryto IgAEmA AGA;rozmaz krwi,morfologia,OB,CRP,GPT,GOT,kreatynina,białko całkowite,mocznik,GGT,Fe-prawidłowe wyniki;Albuminy-surowica:(3,4- 4...
  • Moja córeczka ma 5 lat. Do roku karmiłam ja piersią zasadą im dłużej tym lepiej. Gdy mała skończyła rok zostal odstawiona i właściwie od tego momentu zaczęły sie problemy. Zaczęła bardzo często chorować zapalenie krtani, zapelenie oskrzeli, kilka razy doszło do zapelania płuc. Właściwie mała ma kaszel cały czas z przewami podleczonych okresów (3-4 tygodnie bez kaszlu jest w jej wypadku długim okresem). U lekarza z infekcjami jesteśmy średnio 2 razy w miesiącu. Na zapalenie krtani ...
  • Witam. Syn 3 lata ma podejrzenie astmy z uwagi na częste zapalenie oskrzeli. Jakie wykonuje się badania mające potwierdzić bądź wykluczyć astme? Termin do allergologa mamy dopiero za 3 tyg.
  • Szanowna Pani doktor. Od 4 tygodni u młodej obsewuje krew w oczku na białku, jakby pekniete naczynko. Najpierw myslałam, że wsadziła sobie coś do oczka, grzechotke, albo paluszek i się uderzyła. Ale w ciągu tych 4 tygodni w tym samym oczku zdarzyło się to juz poraz 5. Dziś znowu:( Byłam oczywiście najpierw u naszej pediatry- zapisała Biodacyne w kropelkach przez tydzień. Zaleciła wizyte u okulisty, jesli nei przejdzie. I tak tez zrobilismy. Okulista zbadał oba oczka, wykluczył...
  • Witam, moja 3 -letnia coreczka miała dzisiaj robione USG jamy brzusznej (kontrolnie) i wykryto u niej sporej wielkości kamień w woreczku żółciowym. Nigdy nie skarżyła się na ból brzuszka. Mamy iść na konsultację do chirurga ale nim to nastapi to może Pan doktor mniej więcej nakreśli mi jaki jest sposób postępowania w takich przypadkach. Czy konieczna jest operacja? Dodam tylko, że córka jest dzieckiem "obciążonym". Przeszła 7 operacji w tym 3 neurochirurgiczne, miała 2x zapaleni...
  • Witam, Pani Doktor - czy w celu potwierdzenia/wykluczenia obecności HP - można wykonać test laboratoryjny? Dziecko ma 5 lat, nie było dotąd w tym kierunku leczone, więc przeciwciała świadczyłyby chyba o obecności zakażenia? Czy tez jedynie gastroskopia odpowie na pytanie o obecność HP?
  • dostaliśmy dziś recepte i żadnych wskazówek. Nie wiem czy mam mieszać narazie ze zwykłym bebilonek, kóre pił do tej pory czy tak od razu podać pepti. wiem, że mam wykluczyć z diety jgurty, serki, masło, biszkopty ale czy coś jeszcze?
  • Witam. Co badać by wykluczyć u dziecka celiaklię? Dziękuję za informacje
  • Pani Doktor, chciałam zapytać czy mam powód do niepokoju. Dziecko urodziło sie 10 dni temu, jest karmione wyłacznie piersią.W kazdej pieluszce jest kupka o prawidłowej konsystencji i barwie, mam dużo pokarmu i wszelkie objawy które o tym swiadczą.Jednak dziś pediatra zwazył dziecko i okazało sie ze przybrało na wadze w ciągu ostatniego tygodnia tylko 120g.Powiedział ze to stanowczo za mało i trzeba poszukac przyczyny.Zmartwiłam się bardzo. W książce o pielegnacji i zywieniu dziec...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się