Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      zdrowie

zdrowie

(143 wyniki)
    • W znaczeniu - pilnujecie, zeby do dentysty na kontrole pojsc, do gina (cytologia, mammografia), jakas morfologia coby sprawdzic czy wszystko w normie... Czy w razie jakiejs dolegliwosci idziecie do lekarza i np. na wyznaczony zabieg czy odkladacie temat na wieczne 'niewiadomokiedy'? Jak dostajecie leki to bierzecie zgodnie z rozpiska i do konca czy po poprawie zarzucacie leczenie? Jakies witaminki, mineraly, szczepienia przeciw grypie, kleszczom... _______________ Ja niestety nie specj...
    • mam problem, otóż mój konkubin w ogóle o siebie nie dba. od kilku lat (w sumie nigdy odkąd się znamy) nie był u lekarza, mimo różnych problemów zdrowotnych (wszystko zalecza dragami dostępnymi w aptekach bez recepty albo akceptuje). bardzo źle się odżywia, po nocach wcina chipsy, kebaby, pizze mrożone i inne wysoko przetworzone produkty. zup nie lubi, owoce i warzywa mogły by dla niego nie istnieć. czasami zabiera do pracy na wyraźne moje upomnienie, ale nie wiem czy zjada, w domu je sporad...
    • No tak, czytam sobie różne posty i tak sobie myślę w gazecianej głowie: czemu przed ciążą niektóre matki palą nałogowo papierosy, żywią się śmieciowym jedzeniem, często się nie badają itp. a jak w ciąży to i papierosy rzucą i jedzenie lepsze i badania... Czyżby same (bez dziecka i bez ciąży) były tak nie wiele warte (ich zdrowie), że tylko druga osoba (dziecko, płód co kto woli) jest w stanie ich do tego zmusić? Przykre to,że kobiety postrzegają się głównie przez pryzmat rozrodczości: nie j...
    • Bylo o "smacznego", teraz o "na zdrowie". Mowicie, jak ktos kicha?
    • nasza szkoła od tygodnia przyjeta jest do Wlkp sieci szkoł promujących zdrowie-udało się:) na przyszly rok musimy zaplanowac wiele nowych atrakcji i stad moja prośba: [b]które ze znanych osób (aktorzy,piosenkarze, modelki, kucharze, prezenterzy etc.) kojarza wam sie ze zdrowym stylem bycia, odzywiania, propagujące "zdrowie" w roznych dziedzinach?[/b] jesli by sie udało chcielibysmy zaprosic ich do nas;-) mnie przypominają sie: -stalińska-od bezpieczenstwa na drodze+odblaski...
    • Szukam jakiegoś ciekawego czasopisma na polskim rynku, które mogłabym sobie zaprenumerować. Zależy mi jednak, żeby to nie były porady w stylu "Naj", gdzie tłumaczy się co to jest cholesterol... Chciałabym też, żeby nie było to pismo o urodzie - np jak pielęgnować skórę, czy dlaczego nie umiem się malować. To mnie nie interesuje. Czy znajdę takie pismo? Może któraś z Was czyta coś takiego i poleci? Nie może to być jednak periodyk dla lekarzy, bo język może być za trudny jak na laika. ...
    • Bliżej mi do 40 teraz, a nadal czuję się (a czasem zachowuję), jakbym miała o połowę mniej. A tu: kolana nawalają. W biodrze coś przeskakuje. Astma, która pojawiła się po ciąży, nie odpuszcza. Nie mogę już zarwać paru nocy (a nawet jednej nocy) i normalnie chodzić do pracy. Chciałam pokazać dzieciakowi chwyt judo, nie dałam rady. Obawiam się, że urodzenie dziecka i przeżycie jego pierwszego roku byłoby dla mnie teraz poważnym wyzwaniem. BMI mam w normie, aktywność fizyczna nawet większa, ...
    • Jak co roku, na swoje urodziny zafundowałam sobie pakiet badań profilaktycznych. W codziennym kołowrotku zatrzymywałam się coraz częściej, zadając sobie pytanie - co dalej? Trochę się rozproszyłam, plany kariery przysłoniły dzieci, dom, wspieranie kariery męża. Byłam zadowolona z dobrej pracy, od której jednak właściwie odcinałam już tylko kupony. Brakowało mi czasu. Na co dzień najważniejsze było organizowanie życia rodzinie, ortodonta dla dzieci, zajęcia dodatkowe, kolacja z okazji awansu m...
    • Taki krótki, na transparent. Dwie linijki z rymem częstochowskim :-) Wymyślam i wymyślam i wszystko wydaje mi się beznadziejne... Na jutro potrzeuję, dla dziecka do szkoły - tak mnie dzisiaj oświeciła pani wychowawczyni z rana ech...
    • Wypada mówić czy wręcz przeciwnie?? Ja czasem mówię "1000 lat" - ale nie wiem czy to dobrze, bo w pracy mam dwóch emerytów koło 70-tki ;) Wracając do tematu: mówicie, czy nie i komu jeśli tak???
    • Mam pytanie czy pomimo ogromu obowiązków (wiadomo dom male dzieci) braku czasu dbacie o siebie ( cera włosy ciało itd), dbacie o zdrowie?Jesli tak to w jaki sposob ?pytam bo mam wrazenie ze wiele osob po urodzeniu dziecka odsuwa siebie na dalszy plan a skupia sie na dziecku a wiec na pielegnowaniu go dbaniu o jego zdrowie wychowanie itd.jak jest z wami?
    • jestem w szoku, trafiłam dziś z siostrą na SOR (bardzo spuchnięta noga po ugryzieniu/ukąszeniu nie wiadomo co to), obsłużyli nas bardzo szybko, sprawnie, dluzej czelismy az siostra dojdzie do siebie po zastrzyku, niż na wezwanie, szpital ładny, wyremontowany (przynajmniej ten oddział :), mili lekarze. i to w Polsce :) szpital całkowicie państwowy :) nastawiłam się na parę godzin czekania w jakichś szpitalnych korytarzach, a tam mimo kolejki (dość sprawnie szła) jakieś 10 minut w ładne...
    • Chciałam zapytać czy zatrudniając nianię do swoich dzieci pytałyście ją o zdrowie np. kazaliście przedłożyć zaświadczenie, że nie jest chora na gruźlicę, poprosiliście o wizytę u dermatologa pod kątem grzybic (tudzież innych paskudztw)itp. Jeżeli tak to bardzo prosiłabym o info o co konkretnie pytaliście i o jakie badania prosiliście, zamierzam zafundować mojej pani takie badania ale muszę wiedzieć konkretnie co może być ważne. Jest to tym bardziej istotne, że pani będzie z nami wł...
    • Witam! Mam dwoje dzieci - prawie 9 lat i prawie 6 ( marcu mają urodzinki) Marzę o trzecim , ale nie jestm całkiem zdrowa. Może któraś z Was wie czy można zajsć w ciążę i urodzić zdrowe dziecko i jeszcze samej to przeżyć z: astmą oskrzelową - stale biorę leki, reumatyzmem, dyskopatią wielopoziomową oraz zwyrodnieniem kręgosłupa szyjnego kwalifikującego się do operacji, do tego dużymi, bolesnymi żylakami w różnych miejscach :), jedna noga po operacji żył. No czy ja mogę?
    • W przychodni nie potrafią mi powiedzieć co się w takiej sytuacji robi - myslałam, że wystawiają duplikat. A może powinnam o to prosić szpital, gdzie się urodziła? Czy któraś z Was wyrabiała duplikat i czy długo się czeka?
    • w srode wyczulam guzek. w piatek bylam u gina. w przyszłym tyg.mam biopsje. pozniej sie okaże....ale dr mowi ze na cito. mam 2 dzieci, co one zrobia jak mnie zabraknie?
    • umiecie wspierać mężów/partnerów gdy są chorzy, troszczyć się o nich? a oni umieją - o Was? u mnie z tym kiepsko, na pewno to wynik zimnej atmosfery domu rodzinnego. a choroby się zdarzają i będą pewnie zdarzać coraz częściej i poważniejsze...
    • tak sobie myślę, że zatrudniając nianię dobrze by było mieć pewność co do jej zdrowia, mam na myśli głównie choroby zakaźne, pasożytnicze... jak to zgrabnie sprawdzić? można taką kandydatkę poprosić np. o wyrobienie książeczki senepidowskiej, czy to by wystarczyło? kto pokrywa koszty badań: ja czy kandydatka? jakie macie doświadczenia w tej kwestii?
    • Moja tesciowa przez miesiąc ma zajmowac się moim 8 miesiecznym dzieckiem. W związku z tym, ze jest troche schorowana, a dziecko jest już dosc ruchliwe (probuje chodzic) postanowila kupic mu chodzik. Ja jestem niby przeciwna, bo wszyscy lekarze twierdza, ze to nie zdrowe dla dziecka, ale z drugiej strony tesciowa może sobie nie dac fizycznie rady, poza tym to tylko miesiąc…. Co sadzicie?
    • Jestem w 26 tc a ciaza to najfajniejszy okres w zyciu kobiety ale... nie dla kazdej niestety. Wydaje mi sie, ze mam depresje wynikla z rozczarowan i ogolnego niepokoju jesli chodzi o przyszlosc... wiem wiem, kazda to przechodzi ale... Placze prawie codziennie, stresuje sie byle czym, wrzeszcze na wszystkich, jestem nerwowa i stalam sie wrecz nieznosna. Nie potrafie tego opanowac i... strasznie boje sie o zdrowie dzidziusia. Jak bardzo mu tym szkodze, i czy po narodzeniu odbije sie to na jego ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się