Forum eDziecko edziecko Wcześniaki
ZMIEŃ
      zdrowie

zdrowie

(47 wyników)
    • Witajcie czy ktos z was mialo tam dzieciaczka?My prawdopodobnie sie przymierzamy do tamtego szpitala bo niestety w poznaniu nan juz nie pomoga :( tam sa specjalisci.Troche sie boje jak to bedzie.Po pierwsze bedziemy tam z mala same :( Po drugie inne polozne inni lekarze eh....I strach czy napewno jej tam pomoga!!!kurcze juz mam dosyc:(U nas chodzi o oddech ktorego w sumie nie ma przez skrzywiony kregoslupik :( i caly czas to na Infancie to na CPAP-ie....
    • Moja koleżanka jest w ciąży i dowiedziała się, że jej dziecko ma wadę serca. Nie wiem jaka to wada i jak niebezpieczna dla życia i zdrowia dziecka. Polecono jej zgłosić się do Centrum Zdrowia do Łodzi. Nie wie gdzie ma się zgłosić, co robić, czy ktoś z Was miał problem z serduszkiem u dziecka, i czy było leczone w Łodzi? Kolażanka jest bardzo załamana, nie wie jak zacząć działać i gdzie się udać. Czy ktoś mógłby powiedzieć coś więcej na ten temat?
    • Witam! Od dluzszego czasu mamy w domu problem z plesnia - jedna sciana byla zbyt wilgotna - podchodzila woda - i wywalilo grzyba na scianie. Grzyb zostal usuniety, sciana osuszona i myslelismy, ze wszystko jest OK. A tu nagle widzimy, ze tu i owdzie znow pojawily sie plamy - glownie na naszej sofie... Czujemy, ze powietrza nadal jest zbyt wiglotne, ale tym razem nie wiemy skad. Jestesmy zupelnie zalamani! Najbardziej martwie sie o mojego synka - nie wiem jaki wplyw na zdrowie dzi...
    • Moze ktors mi powie co mam zrobic. Wczoraj mialam potworny bol w okolicach kregosłupa lędzwiowego (myslalam ze to od noszenia mojego klocka), a dzisaij z minuty na minute silniejszy ol w dole brzucha, przy pukaiu w nerki, siusiu robie co 10-20 minut, no i najgorsze ze jest w tym krew. Siedze i zwijam sie z bolu, czekajac na meza i teraz nie wiem, czy na pogotowiu cos mi poradza? czy warto tam jechac czy po prostu wziac jakies leki rozkurczowe i poczeac do jutra i udac sie do spe...
    • We wtorek jade pierwszy raz z Olafem do okulisty do Centrum Zdrowia Dziecka.Jak się zapisywałam 2 tygodnie temu powiedziano mi że nie gwarantuja mi wejścia bo będzie bardzo dużo dzieci.Powiedzcie jak to wszystko wygląda,gdzie mam wpierw się udać,czy trzeba rezerwować sobie kolejke czy wchodzi się na godziny?Czy z wózkiem tam pojechać można? NIestety nie karmie Olafa piersią jestesmy na mleku modyfikowanym stąd moje pytanie jak przygotować mleko żeby je zabrać i nie było zimne ewentual...
    • Drogie mamy, powiedzcie mi jedno - patrząc na historię hospitalizacji mojej małej i mając przed oczami dzieciaczki które widziałam na patologii wcześniaków, słuchając tych wszystkich historii, czytając fora, książki, mam wrażenie że rzadko kiedy zdarza się że wcześniak rozwija się zupełnie prawidłowo. Nie daje mi to spokoju. Czy wcześniactwo zawsze niesie za sobą jakieś komplikacje w późniejszym okresie? Czy takie dzieciaczki mają szansę na "normalny" rozwój? Pozdrawiam.
    • dokłądnie trzy lata temu, napisalam swojego pierwszzego błagalnego posta o pomoc, trzymanie kciuków, wsparcie dobrym słowem. Otrzymałam tego mnóstwo.Chyba wszystkie forumki zaangażowały się w wątek. Dziś chciałam życzyć moim kochanym dziewczynkom zdrowia, szczęścia. Wiem, wiem są to abstrakcyjne życzenia, ale czegoś życzyć trzeba. Lidziu, abyś zawsze była taka radosna i usmiechnięta, abyś nadal zaskakiwała rodziców swoimi pomysłami, nowymi umiejętnościami, aby Twoja ciekawośc poznawania s...
    • bronilam sie dlugo, ale chyba mnie dopada schiza(po lekturze forum gazetowych) Ciagle czytam tam o zwiazkach: -furczeniu w nosku ->na bank katar a potem zapalnie pluc -zielone glutki w nosku, rowniez niedobrze (przy dzialaniu Frida) -zachlysniecie podczas jedzenia (zdarza nam sie raz na jakis czas)->zachlystowe zapalenie pluc -wrzask->moze to zapalnie ucha? (ponoc potrafi przebiegac bezobjawowo!) No i jak tu byc matka wczesniaka i nie zwariowac? Dodam, ze pisza to matki n...
    • Hej, pamiętam z jakiś poprzednich wątków, że jedziecie do Zabajki od 20.05. Aktualne? My będziemy również w tym terminie. Mam nadzieję, że do zobaczenia.
    • Witajcie dzisiaj stukneło mi 30 lat :( /niemyślałam że to tak szybko nastąpi/. Jakoże z Wami drogie mamy i tatusiowie z forum spędzam też trochę czasu stawiam wszystkim szampana i do tego po kawałku torcika. Chętnie też przyjmę życzenia, mile widziane kwiaty ;). A sobie pożycze żeby mój skarb zaczoł chodzić i nie trzebabyło juz tyle czasu poświecać jego rehabilitacji, oj jakby mnie to cieszyło. No to chlup koleżanki i koledzy, bo bombelki ucikają :) ZPdr troche nieskromna dzisiaj...
    • Witam, moje pytanie kieruję do mam, których pociechy przechodziły łagodnie ospę. Mój Grześ ma 3 latka i od kilku dni ma krosteczki podobne do ospy. Ma ich mało, głównie na przedramionach, udach, małżowinach usznych, na pupie i najwięcej na policzkach. Na brzuszku i plecach nie ma wcale (czytałam na necie, ze przy ospie , powinny być). NIe ma gorączki, apetyt dobry i w ogóle jest w super formie. Krostki go swędzą, ale nie do przesady. Sposób tworzenia krostek jest podobny jak przy ospie. już...
    • niewiarygodne, moje dziecie które od 20tc chciało na świat, w 26 chciało w 33 planowa cesarka (odwołana) w 35 wyszedł mały słodziak hypotrofik - nieważne, kotek ma 5 lat no szoka mnie łapie, pamiętam jak dziś kiedy siedziałam na tym formum (bo nic mi innego nie zostało przy leżeniu przez 4 m-ce fenoterolu co 4h), wtedy nie wiedziałam co to znaczy hardcore. Uważałam ze jest fatalnie i tak sie strasznie bałam.....efekt subiektywizmu, po latach powiem duży wcześniak jak sie ma tylko takiego to s...
    • Kochana Oliwcia szczęśliwie doczekała swoich 1 urodzin (13.12) i co najważniejsze w domku z bliskimi. Pragnę tylko zdrowia dla niej bo z całą resztą jakoś sobie poradzimy. Jutro (14.12) mija też rok od śmierci Kasi - jej siostrzyczki (*) Moje kochane dziewczynki. fotoforum.gazeta.pl/5,2,jola23061978.html
    • Muszę się pochwalić,że moja córcia skończyła dwa latka. Trochę mi głupio ale my nie mamy na co narzekać,problemy nas omijają. Oczka są bez zmian(tak jak wyszła ze szpitala)krótkowzroczność się powiększyła ale to przez bardzo szybki wzrost.Nie choruje jedyne to katar przy ząbkach.Wage przekroczyła 10kilo myślę,że przy wyjściowym600Gto sukces. Odwiedziłyśmy odział wszyscy nas przywitali gorąco i z usmiechem. Pozdrawiam wszystkie wcześniaki i Was mamy wcześniakowe.
    • Przyznam, że nie spodziewałam się takich rezultatów i jestem nimi bardzo zaskoczona! W dużej mierze dzięki radom MCM i Karro, dziękuję za te wzmianki o olejach na zimno, dziewczyny kochane! Wczoraj zważyliśmy dziewczyny przy okazji wizyty u pediatry w szpitalu: niecały rok temu moje 2 latki urodzone w 31 tc z wagą 1340 i 1500 g ważyły po 12 kg. Wczorajszy wynik u jeszcze nie 3 latków: [b]Waga: Emilka prawie [b]15 kg[/b], Ola [b]16 kg[/b]! Wzrost: metr- metr z małym "kaw...
    • Troche sie pospieszyłam bo to za 2 dni ale już chciałam Wam życzyć dużo dużo zdrowia dla córeczek, syneczków, mężusiów no i dla Was samych oraz dużo pozytywnej energii (której mi czesto brak), spokoju (tez mi go brak), cierpliwosci (o tym już nie wspomne jaki mam brak) wielu powodów do uśmiechu i radości, samych kroczków do przodu i odnalezienia szczescia niezaleznie od zaistniałej sytuacji. Kurcze i tego samego pozwólcie że sobie też życze Jola* Oliwia P.s. A oto co przygo...
    • Maluszkom życzę mnóstwa dziecięcych zachwytów i powodów do uśmiechu, zdrowia i rozwoju bez przeszkód, a rodzicom spokoju i pomyślności :-).
    • Czesc Jestem w drugiej ciąży obecnie to 33 tydzień. dziś po wizycie u lekarza okazało sie że łożysko ma III stponien dojrzałości a wody płodowe gdzieś sie sączą. Wynik diagnozy jest taki: kjutro cesarka - mały waży wg usg 1690g i ma 49 cm. Czego mam sie spodziewac i co zabra do szpitalka (jestm umoówiona na jutro na 9) staram się byc dobrej myśli... ale ciagle myśle na co sie przygotowac.... Bardzo prosze o wasze opinie, mój niemąż przywiezie mi jutro i pewnie w poniedziałaek te...
    • Oliwia wraca do zdrowia (gorączka, katar, kaszel)i obeszło się bez antybiotyku. Brała Mucosolvan, robiłam jej inhalacje z ziół, czosnku, Olbas Oil, nacierałam Pulmex Baby, oklepywałam, sól do nosa, trochę tantum verde do gardła. Oliwia jeszcze trochę podziębiona ale już bez wysypki, gorączki. Pozostał nam kaszel (najpierw był duszący teraz trochę lepszy bo nie kaszle non stop jak obudzona) i katar. Od niedawna Oliwia ma problem z substancjami oleistymi klejącymi np. syrop - ja...
    • 15.02. skończyły roczek........Maluszki są przecudne i przekochane:) CUD prawdziwy, że WSZYSTKIE żyją!!!! Nadal zwracam się z nieśmiałą prośbą o pomoc tej Piąteczce.....jeśli tylko chcecie i możecie..... Poniżej wklejam link do reportażu emitowanego dziś w TVN 24 w programie "prosto z Polski" www.tvn24.pl/2105260,12690,0,0,1,wideo.html Same zobaczcie, jakie te Maluszki są przekochane...... W najnowszym numerze Newsweeka również jest artykuł na temat Rodziny z Brzeska..... Polec...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się