zdrowie

(147 wyników)
  • W pierwszej ciazy - w zasadzie 0 wymiotow, tylko tyle,ze czulam sie najedzona caly czas, nie bylam glodna. Teraz jestem w drugiej i rzygam :( Mdli mnie doslownie od wszystkiego - gwaltowniejszego ruchu, zapachow, picia, no masakra :/ Z wyproznianiem tez problem,bo po wymiotnych sesjach niewiele w jelitach zostaje :( Zastanawiam sie, czy mdlosci ciazowe odbija sie na zdrowiu moim i dziecka. Moj jadlospis jest cienki, wczoraj na przyklad udalo mi sie zjesc ziemniaka (jednego) i ...
  • Witam.Zadałam takie pytanie bo widzę w kolo mnóstwo paradoksów.Znajome które kopciły jak parowozy,popijały piwko,jadły rzeczy malo wartosciowe-dieta polegala na chlebie ze smalcem rodza większe i dorodniejsze dzieci.Dzieci kumpeli które w druga strone przesadzały sa chorowite,słabe i małe sie urodziły.Stwierdzam ze to chyba zalezy od genów i silnych organizmów tych kobiet.Jak wam sie wydaje? Czy tez zauwazylyscie tą nieprawidłowość?
  • Miałam dwie. Pierwsza w 2009 roku po akcji, druga 2011 "na zimno". Obecnie jestem tydzień po operacji, którą musiałam przejść mając komplikacje po cięciach. Obie cesarki miałam w renomowanych prywatnych klinikach położniczych. W maju tego roku trafiłam do szpitala z ogromnym krwiomoczem. Urolog twierdził, że w życiu u tak młodej osoby (mam 26 lat) nie widział tak obszernego krwiomoczu. Męczyli mnie tydzień, miałam cystoskopię, urografię i szereg innych badań. Nie znaleźli powodu. Lekarz przy ...
  • Czy ktoras z Was zpoznala sie z tym projektem, ktorego zadaniem jest zastapienie "becikowego", na ktore, tak na marginesie bylo podobno przeznaczone 30 milionow PLN? Ja czytam i czytam i kompletnie NIC z tego nie rozumiem. I cos mi sie wydaje, ze to kolejne mydlenie oczu tak, zeby panowie i panie "z gory" mogli jak najwiecej zagarnac dla siebie. Moze ktos mnie objasni bardzo dokladnie, na czym ma to polegac i w czym pomoc?
  • W momencie przyjmowania do szpitala (niecałe 3 lata temu) w czasie badania lekarz uszkodził mi szyjkę macicy. Konsekwencję okazały się poważne-problemy z donoszeniem ciąży, czyli poronienia, bezpłodność, większe ryzyko zachorowania na raka.Leczenie to amputacja szyjki :-) Dowiedziałam się o tym dopiero teraz.Myślałam o drugim dziecku, ale nie wiem, czy to będzie jeszcze w ogóle możliwe. Mam wielki żal,poczucie wyrządzonej krzywdy i chciałam wyciągnąć konsekwencje wobec tego leka...
  • Jestem w 8tc. licząc od om. Od kąd tylko dowiedziałam się o ciąży cały czas towarzyszy mi niczym nieuzasadniony ogromny strach o zdrowie mojego dziecka. Wcale nie chcę o tym myśleć ale prześladują mnie takie myśli: czy nie ma ono żadnej wady genetycznej, czy będzie widziało,słyszało, mówiło, czy będzie się prwidłowo rozwijało itp. Bardzo męczą mnie te myśli ale nie umiem sobie z nimi poradzić. Powtarzam sobie, że będzie dobrze, bo niby czemu ma być źle, ale nic mi to nie pomaga. ...
  • witajcie! tak jak w tytule - co jesli nie ma książeczki zdrowia? miałam kiedyś ks. zdrowia dziecka ( czy to o taką chodzi? ) ale nie mam pojęcia gdzie ja mam... zostane przyjęta do szpitala jesli jej ne posiadam??? pozdrawiam pacia i bobo
  • witam... kolejny to juz watek o braniu pieniedzy za obecnosc męża czy znieczulenie. Ale my tylko gadamy i gadamy Moze zrobmy cos:) ruszmy to. Jak zbierze sie nast troszke to zaczynamy działac anonimowo. Nikt nie bedzie nas po nazwisku ścigal. dzwoniam wlasnie do ministerstwa. Dowiedzialm sie ze w poniedzialki mozna zobaczyc sie z ministrem bądz z jego zastępcami. tera zzaczynam pisac postulat. Kurcze... wkurza mnie to gadanie, to nic nam nie daje. Zrobmy cos. Jesli jestescie zain...
  • Dziewczyny wczoraj czytałam w biuletynie Okręgowej Izby Lekarskiej, że na terenie województwa mazoweckiego bodajże od czerwca został wprowadzony program "Zdrowie mama i ja" (to chyba takie zadośćuczynienie za brak becikowego). Wg tego arykułu na KAŻDĄ kobietę w ciąży przeznaczone jest 1500zł. Czy wiecie w jaki sposób działa ten program, na co może być przeznaczona taka kasa. Zdaję sobie sprawę, że do ręki jej nie dostanę, ale może w ramach rego programu mogłaby być zrefundowana sz...
  • Dziewczyny, mam pytanko: czy któraś z Was korzysta z programu "Zdrowie, mama i ja" Mazowieckiej Kasy Chorych? Mój problem jest następujący: od wielu lat nie korzystałam z usług "państwowych" lekarzy. Teraz jestem w 5-tym mscu ciąży i ginekologa również mam prywatnego. Chciałabym natomiast skorzystać z dobrodziejstw tego programu, w końcu na kasę chorych odprowadzam co miesiąc niemałe pieniądze, a z informacji na www kasy (strona zresztą ciekawa, można się wiele dowiedzieć) wiem, że jeśli się ...
  • ile badan usg w ramach funduszu zdrowia przysluguje ciezarnej kobiecie,lekarz u ktorego bylam powiedzial ze w czasie calej ciazy tylko 3,dlaczego lekarz wacha sie z wydaniem skierowania na oznaczenia grupy krwi matki,jakie badania naleza sie ciezarnej,od poczatku ciazy w ramach funduszu zdrowia,
  • PIERS NA CUKRZYCE Dlugie karmienie piersia sluzy takze zdrowiu matki. Amerykanscy uczeni pod kierunkiem dr Alison Stuebe z Harvard Medical School dowiedli, ze organizm kobiety w okresie laktacji ma wieksza wrazliwosc na insuline i lepiej sobie radzi z przemiana glukozy. W efekcie karmiace matki sa mniej narazone na zachorowanie na cukrzyce typu 2, ktora wiaze sie m.in. z otyloscia i brakiem aktywnosci fizycznej. Co wiecej, kazdy dodatkowy rok karmienia piersia zmniejsza ryzyko zachorowania n...
  • Hej, własnie toczymy dyskusję z mężem. On twierdzi, że jak nie wynajmiemy połóżnej to mogą być jakieś komplikacje, zaniedbania, że to niebezpieczne nie zapłacić komuś za dodatkową opiekę (dodam, że w szpitalu jest taka opcja oficjalnie). Mnie wydaje się, że to raczej kwestia komfortu psychicznego, że ktoś jest cały czas tylko do mojej dyspozycji. Czy któraś z Was (np. w poprzedniej ciąży) miała jakąś taką sytuację, że wie, że lepiej by się nią zajęto gdyby zapłaciła połoznej? ...
  • niestety od 7 mieś ciąży prechodzę ciągłe nerwy miałyście może tak?czy ucierpiało dziecko?martwię się ,staram się trzymać w chwili zdenerwowania piję melisę i biorę ciepłą kąpiel ale i tak myślę o dobrostanie dziecka
  • Co jakis czas na forum pojawiaja sie posty o roznicach miedzy polska a brytyjska sluzba zdrowia przy czym zawsze ta druga jest krytykowana. Wiem, ze jest tu tez wiele dziewczyn, ktore mieszkaja w UK. Ja rowniez mialam takie krytyczne podejscie do opieki nad kobietami ciezarnymi w UK, ale bedac teraz w 8 miesiacu ciazy (i mieszkajac u UK) zaczynam sie powoli do tej opieki przekonywac. Doszlam mianowicie do takich wnioskow: - statystyki poronien w Polsce i w UK sa takie same, co ozn...
  • Doszłam dzisiaj do wniosku, że chyba jednak chciałabym zapłacić dla pewności lekarzowi i mieć pewność, że w czasie porodu nic złego mnie nie spotka. Ponieważ mój lekarz prowadzący nie pracuje w żadnym szpitalu tylko przyjmuje prywatnie to muszę poszukać jakiegoś innego. Będę rodziła w CZMP na II Bloku porodowym. Jeśli znacie stamtąd jakiegoś lekarza którego możecie polecić i wiecie ile to kosztuje to będę bardzo wdzięczna za pomoc.
  • Witajcie Mamy, które brały fenoterol w ciąży (przez wiele tygodni)! Czy miałyście później jakieś problemy zdrowotne z dzieciakami???
  • Mam pyatnie do mam, które miały/ mają stmę i czy urodziły dziecko zdrowe bez problemów(alergii, etc...)oraz jak zniosły ciążę??czy obyło się bvez żadnych komplikacji, duszności i czy dozwolone jest branie leków wziewnych np.Pulmicort- steryd oraz doustnie zapobiegawczo Sinqulair. Pytam z ciekawości, gdyz jest to poczatek ciąży, wizyta u gina dopiero za 2 tyg., a moja Pani dr pulmunolog własnie starjkuje, później jest na urlopie i udało mi się dopiero zapisac do Niej na koniec sierp...
  • Witam wszystkie mamusie, chcialam sie zapytac czy ktoras z was musiala brac leki w czasie ciazy na alergie (sterydy do nosa, krople do nosa), jak sobie z tym radzilyscie? chcialabym miec dziecko, ale bardzo sie boje ze leki ktore bede musiala brac (mam dosc paskudna alegrie) wplyna negatywnie na dziecko. Mam nadzieje, ze z waszymi dzidziusiami bylo i jest wszystko w porzadku. Czekam na opinie.
  • wiadomosci.onet.pl/1522454,11,item.html cofamy sie do do epoki kamienia łupanego, żadnych cc, uzyskanie zzo w moim mieście - trzy szpitale jest niemożliwe bez układów. I jeszcze paranoja, że to kobiety odpowiadają za niż demograficzny, jasne! państwo takie dobre, a kobiety są be. I po prostu są śmieszni nasi dycydenci jeśli myślą, że jak wprowadzą głowny poród jako pn i drastyczne obcięcie cc to zwiekszy się wyż demograficzny, chyba coś im się nieźle pomieszało. Co się zwiekszy? l...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się