zdrowie

(68 wyników)
  • Witam, wiem i nie dyskutuję o zaletach karmienia piersią...6 lat temu karmiłam przez rok córcię. Teraz mam 4-miesięcznego synka, ale mój stan zdrowia jest w opłakanym stanie. Miałam cc (tak jak za pierwszym razem), dochodziłam do siebie znacznie dłużej, a w 2 m-cu zaczęły się silne bóle stawów w kolanach, biodrach, ramionach , łokciach i prawym nadgarstku. Nie mogę klękać, nie potrafię sama wstać, a siadam po prostu bezwładnie. Kręgosłup też mnie bolie, ale to już od kilku lat... Miesiączki ...
  • Od rana strasznie boli mnie gardło ;/ u mojego malucha 6 tygodniowego dopiero co wyleczyłam katar - jak uchronić małego przed zarażeniem czy moje mleko wystarczy ? ja zażywam Homeogene 9, Tantum verde P do ssania i Strepsils
  • Wypowiadam się jako oczywista patologia, ktora karmi non stop prawie pięć lat, w tym prawie pięcioletnią córkę. Byłam na usg piersi i lekarka (diagnosta, zajmująca się tylko usg piersi), która mnie pytała o karmienie, na moją odpowiedź że karmię pięć lat, karmiłam całą ciążę, powiedziała: Gdyby wszystkie kobiety tak robiły, mogłabym spokojnie zmienić zawód.
  • Zawiązał się przeciwko mnie spisek. Na razie jednoosobowy, ale boję się że jak nie zadziałam szybko to mąż wciągnie do niego swoją mamę albo co gorsza moją mamę. Potrzebuję więc Waszej pomocy. Sytuacja wygląda tak. Piotrek przez ostatnie 2 tygodnie budzi się w nocy 3-4 razy a nie jak dotąd 1-2. Ja po przespanej nocy mam ciśnienie 100/60, więc po 4 pobudkach to w ogóle jestem bez życia. W dodatku młodemu zdarza sie w ciągu dnia zassać się nawet na godzinę (a 3,5-miesięczny jamochłon to...
  • Witajcie, w jednym z wątków pani Monika odpowiedziała, ze siatki centylowe Światowej Organizacji Zdrowia lepiej pasują do dzieci 'piersiowych' niż te polskie. Czy wiecie na czym polega ta różnica? czy rzeczywiście jest ona istotna?
  • Czy herbatki laktacyjne albo Karmi pite codziennie przez dłuższy czas mogą zaszkodzić dziecku? Czy można je pić tak długo jak się chce?
  • mam stan zapalny dziąseł, mam nawet bulwy z ropą, boli, ale to nic, mam pytanie, czy ma to wpływ na dziecko, karmię piersią miesięcznego synka. Dopiero to zauważyłam, po obiedzie pójdę do apteki po szałwię do płukania , ale na razie zanosi się na burzę, więc nie wyjdę
  • W związku z chorobą pani Monika odpowie na pytania dopiero w przyszłym tygodniu. Życzymy zdrowia i prosimy o cierpliwość :) redakcja
  • Ekspert forum, p. Monika Staszewska, nie będzie obecna na forum ani dyżurach telefonicznych do odwołania - z powodu choroby. Życzymy zdrowia!
  • zaczelo sie we wtorek... po pracy ledwo zdazylam do domu i rozladowalam chyba ze 2 kilo, normalnej konsystencji (sorki za opis ale chce zeby sytuacja byla jasna)... potem wieczorem zaczely sie dreszcze, a w nocy lekki bol brzucha i goraczka 38.8... rano temp 39.2, biegunka, nudnosci... poszlam do lekarza to mi powiedziala ze pewnie wirus, ale bakterii nie mozna wykluczyc... no ale mam poczekac i zobaczyc... dzisiaj temperatury juz nie ma, tylko caly czas takie nieprzyjemne uczucie w b...
  • Kurcze, wzielam dwie tabletki, bo chyba mam zapalenie pecherza. Wiem, ze w ciazy bralam, ale teraz doczytalam, ze przy kp nie mozna brac... Bralyscie kiedys? Jesli nie to co polecicie? Wizyta u lekarza raczej odpada- 2malenkich dzieci, wies, maz tylko w weekendy w domu...
  • Witam. Mam dylemat odnośnie spirali wewnątrzmacicznej, hormonalnej Mirena, w skrócie: z pewnych względów założyłam sobie właśnie tą spiralę podczas karmienia piersią miesiąc temu(dziecko ma teraz 10 miesięcy). Wiem, że wszędzie jest napisane, że hormon przenika do mleka matki, ale nie oddziałuje na dziecko; ja jednak mam dylemat, bo nie wiadomo do końca, czy tak jest, bo chyba nikt nie prowadził badań na dzieciach, którym przez jakiś czas "aplikowano" hormon...Poza tym przez ten miesiąc...
  • czyżby onet sie zmieniał :P drugi pozytywny artykuł w krótkim czasie ;) dziecko.onet.pl/60824,6,9,szczuple__bo_karmione_piersia,artykul.html
  • Juz na poczatku ciazy (w 6tc) stwierdzono u mnie cukrzyce-najpewniej w formie ukrytej byla przed ciaza,a w ciazy sie uaktywnila. Obecnie jestem na insulinie (analogi-dlugo i krotko dzialajaca). Co po porodzie z karmieniem piersia??? Insulina moze jakos przenkac do mleka lub jest przeciwskaziem do karmienia??? Niestety nikt nie umie w chwili obecnej powiedziec czy po porodzie cukrzyca sie utrzyma czy tez przestanie dawac o sobie znac-czy cukrzyca u matki ma jakis wplyw na karmien...
  • Dziewczyny, co moge wziac na poczatku przeziebienia? Czy rutinoskorbiny etc. sa ok? Bardzo dziekuje D
  • Życzę Wszystkim wielu radości w Nowym Roku, radości również w trudnych chwilach, bo wtedy nie tylko możemy doświadczać bliskości i pomocy drugiego człowieka, ale także wzrastania rodzicielskiego i dziecięcego doświadczenia :)))) Nie odmówię też sobie, by życzyć obfitości łask Bożych, bo myślę, że tych - czy ktoś wierzący, czy nie - nigdy dość. I pozwolę sobie Wszystkich Was bardzo serdecznie uściskać :))))) i zwyczajowo pozdrowić :) monika staszewska ps. Od Nowego Roku drobn...
  • Witam. Zaczynam się martwić, bo moja 9-tygodniowa córka waży już 7,5 kg.Urodziła sie dość duża - 3800g i 59 cm, ale teraz non stop wisi na piersi(smoczek lub butelka np z herbatka koperkową odpadają - nie ma szans by to ssała, wypluwa i się wścieka). Pod koniec tygodnia jestem umówiona z pediatrą i zapytam ale martwię się, bo ona je co 30-40 minut-nie da sie jej niczym innym uciszyć, ssie krótko, szybko sie najada i za pol godziny znowu...No i ta waga...
  • corka ma 5 miesiecy i zastanawiam sie czy nie zatrzymalysmy sie na etapie noworodkowym jesli chodzi o czestotliwosc jedzenia:) bywaja dni, ze co 2 godziny ja karmie (nie ukrywam, ze bardzo to lubie i ona tez- robi teraz smieszne wuglupki przy piersi). coreczka zrobila sie grubiutka choc nie wazy duzo (7 kg). czy przypadkiem nie za czesto ja karmie, moze powinnam ja troszke przetrzymywac W MIARE MOZLIWOSCI do 3 godzin, o 4 nie wspominajac.
  • witam drogie Mamy! Moja córeczka niedługo kończy 11 miesięcy. Ma skazę białkową, wieć musi być na specjalnej diecie. Ponieważ ją karmię piersią, moja dieta również jest zawężona do produktów nie zawierających białka mleka krowiego. Mała je już oczywiście zupki i kaszki-lekarz kazał robić kaszki na mleku-Nutramigen lub Bebilon Pepti 2. Młoda Nutramigenu nie toleruje, Bebilonu również-jak tylko go wyczuje, albo zobaczy puszkę (:))już nic nie zje. mimo to, udaje mi się przemycić je...
  • Witam, Mam pytanie odnośnie prawidłowych przyrostów masy ciała maluszka. Mój synek (dziś ma 3 tyg i 2 dni) z urodzeniowych 2,9kg (2,7kg najnizsza masa) przybrał już 1,5kg. Waży dziś 4,2kg (bez ubranek i pieluszki) i zastanawiam się czy to troch nie za dużo. Dodam karmię go tylko piersią. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się