Dodaj do ulubionych

zdrowie niani

26.02.11, 15:15
tak sobie myślę, że zatrudniając nianię dobrze by było mieć pewność co do jej zdrowia, mam na myśli głównie choroby zakaźne, pasożytnicze...
jak to zgrabnie sprawdzić? można taką kandydatkę poprosić np. o wyrobienie książeczki senepidowskiej, czy to by wystarczyło? kto pokrywa koszty badań: ja czy kandydatka?

jakie macie doświadczenia w tej kwestii?
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: zdrowie niani 26.02.11, 15:23
      Koszty są po stronie pracodawcy.
      • dorecha Re: zdrowie niani 26.02.11, 15:26
        A czy ty pokażesz jej swoje i dziecka ?
        • b.bujak Re: zdrowie niani 26.02.11, 15:33
          nie widzę problemu, przecież to działa w obie strony; pracownik tez ma prawo do informacji, więc, jak będzie chciała znać odpowiedź to ją uzyska smile
          chodzi tylko o odpowiednią formę: nie muszę osobiście widzieć bezpośrednio jej poszczególnych wyników badań - wystarczy np. opinia lekarza, albo jakoś inaczej... właśnie tego chcę się dowiedzieć w moim wątku smile
          • przeciwcialo Re: zdrowie niani 26.02.11, 16:47
            Pracodawca wie czy człowiek do pracy się nadaje czy nie, wyniki sa dla lekarza i pacjenta.
    • tully.makker Re: zdrowie niani 26.02.11, 15:43
      Chyba legalnie zatrufdniane nianie, np z agencji, maja ksiazeczki, podobnie jak pracownicy zlobkow czy przedszkoli.
      • b.bujak Re: zdrowie niani 26.02.11, 15:50
        tully.makker napisała:

> Chyba legalnie zatrufdniane nianie, np z agencji,

to rzeczywiście rozwiązałoby parę kwestii, ale jestem zdana raczej na ogłoszenia, bo mieszkam w małej miejscowości, więc agencje nie mają tu racji bytu
        • annajustyna Re: zdrowie niani 26.02.11, 16:59
          Masz zamiar placic za nianie wszystkie skladki?
          • gazeta_mi_placi Re: zdrowie niani 26.02.11, 18:26
            Oczywiście, każda e-mama zatrudnia nianię legalnie wink
            • el_jot Re: zdrowie niani 26.02.11, 19:11
              Każda pewnie nie, ale el_jot zatrudniała legalniesmile
          • b.bujak Re: zdrowie niani 26.02.11, 18:28
            annajustyna napisała:

> Masz zamiar placic za nianie wszystkie skladki?

nie wykluczam takiej możliwości - ale to zależy tez od tego, jaki układ będzie odpowiadał potencjalnej niani, więc na ten moment nie mogę odpowiedzieć na to pytanie; a to ma jakiś konkretny związek z pytaniem, które zadałam w pierwszym poście mojego watku ?
            • annajustyna Re: zdrowie niani 26.02.11, 19:31
              zaintrygowalam sie po prostu. Jesli np. niania na czarno bierze w Gdansku na pol etatu ok. 1000 zl, to pytanie, ile byloby to na legalu.
              • bu-zia Re: zdrowie niani 26.02.11, 20:57
                a jakie choroby (bo pewnie sobie juz to przemyslalas) dyskwalifikowałby ewentualna nianie?

Tak naprawde malo jest chorob, ktorymi w prosty sposob, przestrzegajac podstawowych zdroworozsądkowych zasad współzycia społ. mozna sie zarazic.
                • gazeta_mi_placi Re: zdrowie niani 26.02.11, 21:08
                  Gruźlica, pasożyty wewnętrzne, niektóre choroby skórne, żółtaczka.
                  • kozica111 Re: zdrowie niani 26.02.11, 21:15
                    A pasożyty zewnętrzne mogą być?wink Co z badaniami na AIDS? Co z gronkowcem , GBS?
                    Czy powinna mieć opinię kardiologa żebyś miała gwarancję ze nie zasłabnie przy dziecku? Czy może mieć cukrzycę?
                    Trochę ironizuję ale takie badania to trochę grząski temat wg mnie.
                • b.bujak Re: zdrowie niani 26.02.11, 21:47
                  ale tu nie chodzi tylko o dyskwalifikacje; ot, takie np. owsiki, lamblie czy grzybicę potencjalna niania może wyleczyć i już; a jeśli wcześniej zajmowała się już dziećmi to prawdopodobieństwo posiadania jakiegoś pasożyta jest raczej spore...
                  wiem, przestrzeganie zasad higienicznych jest tak czy inaczej wazne, no ale zatrudniłabys świadomie nianie z hiv, wzw, jakims skórnym gronkowcem, nie wiem czym jeszcze...

naprawdę nikt nie interesuje się zdrowiem swoich niań ??
                  • kozica111 Re: zdrowie niani 26.02.11, 22:07
                    Wiem o co Ci chodzi ale obawiam się że nie będziesz mogła żądać tego typu badań od niani- w przypadku profesjonalnej zapewne można poprosić o badania analogiczne jakim muszą się poddać np ;przedszkolanki ale jeśli to będzie niania bardziej z "łapanki" to pewnie i tego nie.Swoją drogą /ale nie znam się/ nie wiem czy opiekunki przedszkolne muszą mieć badania np na HIV czy żółtaczkę.
                    • ewa-krystyna Re: zdrowie niani 26.02.11, 22:27
                      a jakim badaniom musza poddac sie przedszkolanki?

i od kiedy owsiki to jakas ciezka i zakazna choroba? uwierz,ze sama niania by dazyla do jej wyleczenia.
                    • gazeta_mi_placi Re: zdrowie niani 27.02.11, 00:28
                      O ile niania z HIV nie jest pedofilką to co komu przeszkadza jej choroba?
                      Raczej nie będzie współżyła z Waszym dzieckiem.
                      • naomi19 Re: zdrowie niani 27.02.11, 00:54
                        Ale przecież może zapragnąć przetaczania krwi podczas nieobecności rodziców tudzież uzywania tej samej igły
                        uncertain
                        OMG
    • allija Re: zdrowie niani 26.02.11, 22:52
      niania powinna sama taką ksiażeczkę pokazać jeśli traktuje poważnie swoją profesję i ma zamiar w tym zawodzie pracować dłużej. Ja bym się tam spytała wprost.
      To ważna sprawa, niania bowiem zwykle przygotowuje, chocby podgrzewa, i podaje dziecku posiłek. Nie wszystkie choroby zakaźne daje się leczyć z dobrym skutkiem. Tak więc chodzi o zdrowie dziecka.
      Osobiscie zatrudniałam nianię z agencji więc problemu nie było.
      • naomi19 Re: zdrowie niani 27.02.11, 01:38
        Ozywiście. I działa to w drugą stronę, tj jeśli pracodawca traktuje poważnie nianię powinien jej zapewnić odprowadzanie składek, ubezpieczenie zdrowotne, urlop, możliwość L4 itd. Jeśli to ma być na czarno- to sory, ale taka niania nic nie musi.
        • b.bujak Re: zdrowie niani 27.02.11, 09:29
          naomi19 napisała:

> Ozywiście. I działa to w drugą stronę, tj jeśli pracodawca traktuje poważnie ni
          > anię powinien jej zapewnić odprowadzanie składek, ubezpieczenie zdrowotne, urlo
          > p, możliwość L4 itd. Jeśli to ma być na czarno- to sory, ale taka niania nic ni
          > e musi.

kurcze, ale dlaczego połowa odpowiedzi w tym watku zeszła na temat legalności zatrudnienia? to dla mnie sprawa drugorzędna, nad tym będę się zastanawiać z wybraną kandydatką; rozwiazan jest wiele, nie tylko etat albo na czarno;
          i dlaczego to ja mam jej odprowadzać składki - może zarejestrować działalność gosp., wystawiać mi faktury za usługę - i co? legalnie, ale wciąż ematkowo niepoprawnie ??
          • baltycki Re: zdrowie niani 27.02.11, 10:44
            b.bujak napisała:

> i dlaczego to ja mam jej odprowadzać składki - może zarejestrować działalność g
            > osp., wystawiać mi faktury za usługę - i co? legalnie, ale wciąż ematkowo niepo
            > prawnie ??

jesli zatrudnisz nianie legalnie, to zgodnie z nowa ustawa skladki (od placy minimalnej) oplaci budzet panstwa.
            O zdrowiu niani ustawa mowi:
            Art. 4.
            Osoby sprawujące, na podstawie ustawy, opiekę nad dziećmi w wieku do lat 3 podlegają
            obowiązkowym badaniom sanitarno-epidemiologicznym zgodnie z ustawą z dnia 5 grudnia
            2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U.
            Nr 234, poz. 1570, z 2009 r. Nr 76, poz. 641 oraz z 2010 r. Nr 107, poz. 679 i Nr 257,
            poz. 1723).
            • b.bujak Re: zdrowie niani 27.02.11, 10:55
              dziękuję za te uwagi; właśnie zauważyłam ten wątek o tym, składki za nianię opłaci państwo; podrążę ten temat głębiej w wolnej chwili
              • baltycki Re: zdrowie niani 27.02.11, 11:04
                Tekst ustawysmile
                orka.sejm.gov.pl/opinie6.nsf/nazwa/3377_u/$file/3377_u.pdf
          • imasumak A, to norma. Czasem się dziwię, że ktoś tu jeszcze 27.02.11, 11:00
            wątki zakłada, bo zazwyczaj przeważają opinie nie związane z pytaniem wink.
            Niektórzy to się zachowują tak, że można mieć wrażenie, że gazeta_im_płaci wink
          • naomi19 Re: zdrowie niani 27.02.11, 21:57
            ale dlaczego połowa odpowiedzi w tym watku zeszła na temat legalności zatrudnienia? to dla mnie sprawa drugorzędna
            Myślę, że właśnie dlatego.
            • b.bujak Re: zdrowie niani 28.02.11, 16:48
              naomi19 napisała:

> ale dlaczego połowa odpowiedzi w tym watku zeszła na temat legalności zatrud
              > nienia? to dla mnie sprawa drugorzędna

> Myślę, że właśnie dlatego.

czyli co? względy formalno- finansowe powinny byc ważniejsze, niż sprawa zdrowia (i dalej kompetencji, umiejętności, kwalifikacji itp) ??
    • narsen Re: zdrowie niani 27.02.11, 02:13
      Nie zapomnij jej zrobić testu ciążowego przed podjęciem pracy.
      W razie czego potem możesz liczyć na rozwód z orzekaniem o winie wink
      • kocianna Re: zdrowie niani 27.02.11, 08:51
        Ja zatrudniałam nianię legalnie i musiała mieć książeczkę big_grin
        Myślę, że w innym przypadku mogłabym ją poprosić o wykonanie na mój koszt badań w kierunku np. pasożytów.

A... ile z nas, zatrudniając panie do sprzątania z Ukrainy, przepytuje je na okoliczność gruźlicy?
        A w tej chwili w Polsce m.in. z tego powodu rośnie liczba zachorowań. Europa Wschodnia jest jednym z największych ognisk gruźlicy na świecie!
    • thea19 Re: zdrowie niani 27.02.11, 09:49
      sama ksiazeczka nic nie daje bo badania robi sie raz a pozniej tylko stempelki
      szkaradzejstwo zlapac mozna w kazdej chwili i bardziej wiarygodne sa regularne badania kalu (wystarczy zaniesc probke do weterynarza) - koszt ok 40zl (tyle kosztuje mnie psia kupa, robie co 6mcy)
      • allija Re: zdrowie niani 27.02.11, 21:39
        dobre... tylko nie zacznij wołać "niania do nogi".
        A to weterynarz zdziwiłby sie gdyby stwierdzono w kale pasożyty zwyczajowo obce psiej rasie.
        • thea19 Re: zdrowie niani 27.02.11, 21:49
          no coz.... ja ksiazeczce sanepidu mam pieczatke weterynarza, zanioslam probki do sanepidu a gdzie oni badali to sie okazalo pozniej
          a jakie to pasozyty ma czlowiek, ktorych pies posiadaczem byc nie moze? glisty, lamblie, tasiemce bytuja u obu gatunkow - w kale najczesciej sa same jaja
          • naomi19 Re: zdrowie niani 27.02.11, 22:39
            Jasne, ja z córką chodzę regularnie do weterynarza, w zasadzie ciążę prowadził też weterynarz, przecież i badanie krwi zrobi i usg, zbada też a i owszem.
          • allija Re: zdrowie niani 02.03.11, 00:36
            ja tam weterynarzem, ani lekarzem, nie jestem ale z tego co się orientuję to zwierzęta np. owsików nie miewają
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka