Forum Zdrowie ZEZ isko
ZMIEŃ
      zez

zez

(200 wyników)
    • Czy któraś z obecnych na forum mam rodziła przez cc ze wskazań okulistycznych, a dokładnie z tego powodu, że przeszła wcześniej operacje usunięcia zeza? Jestem w ciąży, a mam za sobą już 3 zabiegi, wszystkie mięśnie cięte i zastanawiam się czy jest to wskazanie do cc. Boję się powrotu zeza po tak wielkim wysiłku jakim jest poród sn.
    • witam Jestem mama 3,5 letniego Mateusza- syn jest po zaćmie wrodzonej obuocznej, a teraz niestety zmagamy się z zezem. Mati miał zeza zbieżnego i pierwszą operację miał rok temu na oku prawym- wszystko się udało a teraz w maju miał operację na drugim oczku i pojawił się problem, bo okazało się, że po operacji z zeza zbieżnego zrobił się rozbieżny . Oczywiście po pierwszych naszych sygnałach, że coś jest nie tak byliśmy zbywani przez lekarza słowami w stylu "teraz trzeba czekać ", ale ile mo...
    • Witam, bardzo proszę osoby, które przechodziły taką operację lub się na tym znają o pomoc, a tym samym o wsparcie i motywację do działania :) Mając 25 lat zdecydowałem się na operacje zeza ( nie jest to duży zez, ale jest ), którego starałem się wyleczyć całe życie i ... żadne ćwiczenia, wizyty w poradniach zezowych itp. nie pomogły. A już mam dość tego pieprzonego schorzenia ( chodzi najbardziej o estetyka, bo nie ma co ukrywać, że ludzie z zezem są mniej atrakcyjni, a co za tym idzie mnie...
    • Ostatnio często czytam to forum, gdyż moja córka ma lub nie ma zeza [dwie diagnozy] i tak naprawdę czytam właśnie to, że co lekarz to diagnoza, wiele lat leczenia bez efektów,itp. Zastanawiam się więc czy są tu osoby, które mogą napisać [dla pokrzepienia serc], że wyleczyły zeza, tak że go zupełnie nie widać. Ciekawi mnie po prostu czy to jest możliwe. Może to i naiwne, ale potrzebuję takiego zapewnienia i proszę nie oceniać mojego posta [ostatnio niestety z tym się spotkałam na tym forum], n...
    • Jak to jest u Was/Waszych dzieci? Czy zdarzyło się, że zez powrócił i konieczna była kolejna operacja?
    • witam, moja mala ma zeza. oczka w obydwu oczkach zbiegaja sie do srodka. Obecnie jest lepiej gdyz od miesiaca zaklejamy oczka plastrem z zalecenia dr Zywickiej.na premian oczka po 2 godziny dziennie. czyli np w poniedzialek 2 godz prawe a we wtorek 2 godz lewe. Bawimy sie z nia wtedy zabawkami w kolory i dzwieki itd tak by patrzala sie na nas i brala czarna galke na zewnatrz. Mamy miec kontole za 2 miesiace. Widze poprawe gdyz na poczatku to czarne(ona ma czarne oczka:) ) galka chyba nie ...
    • niebawem czeka moje dziecko operacja zeza rozbieznego (jedno oko, 3miesnie).jego zez jest prawie niewidoczny.ujawnia sie w zasadzie w momencie zdenerwowania lub skupienia.bardoz sie boje zbaiegu...a co jesli zostawic oko bez ingerencji chirurgicznej?
    • Drodzy Rodzice! Tutaj jest specjalny wątek dla Was, byście mogli się wspierać i służyć sobie radami dotyczącymi walki z zezem u Waszych Pociech. Pozdrawiam Was i Wasze Dzieci! Smutniutka
    • Ostatnio byliśmy u nowej okulisty z małą [2 lata], od ośmiu miesięcy leczonej na zeza i nowa pani okulistka[ bardzo znana] stwierdziła że zeza nie ma, że jest to zez pozorny. Mała przeszła testy na widzenie przestrzenne, ale u niej to napradę wygląda jakby miała tego zeza. Co o tym myśleć, miał ktoś podobny przypadek.
    • Jestem mamą niespełna 2 letniej Hani. Rok temu przeszła operacje usunięcia zaćmy wrodzonej obuocznej. Pozostał zez zbieżny i oczopląs. Po badaniu w Centrum Leczenia Zeza w Krakowie dr Kaczmarek zaproponowała operację zmniejszenia zeza już w tym roku (sierpień). Zdziwiliśmy się bardzo, bo takim małym dzieciom po zaćmie robi się trochę później. Jednocześnie doktor chce zrobić obydwa oczka przy jednej operacji. Czy ktoś się już z tym spotkał? Jakie mogą być zalety i wady takiej o...
    • Witam, mój syn nagle zaczął zezować lewym oczkiem zbieżnie.W ciagu tygodnia z uciekającego oczka zrobił sie zez praktycznie stały około 20 st. Brak wady. W rodzinie podobno był taki przypadek dwa razy że dzieci nagle zaczęły zezować i wady nie wykryto podczas pierszego badania a dopiero poźniej wyszła duża nadwzroczność. Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem?
    • Mamy problem z naszą córeczką. Postaram sie w duzym skócie opisać naszą historię. Sa problemy ze zdiagnozowaniem u niej zeza. Juz jako niemowlaczkowi zaczęło "uciekać jej oczko" - tak przynajmniej wydawało się nam i dziadkom. W wieku ok. 10 miesiecy i 18 miesięcy bylismy u okulistek w przychodni na ul. Kieleckiej - obie stwierdziły , ze jest to zez pozorny wynikający z szerokiej nasady nosa. Ale nam wydawało się , że jednak oczka nie są w porządku. W wieku 2,5lat udaliśmy sie do ...
    • Dzisiaj byliśmy u okulisty na kontroli. I ogólnie jest coraz wiecej znaków zapytania. U nas jest: - wada +2,5 (okulary), która jak mi sie wydaje nie wpływa na zez, bo w okularach nie jest lepiej - słabsze oczko lewe, które bardziej ucieka, zaklejamy na 8h dziennie, wcześniej 1,5 miesiąca na 6h dziennie i jak ma zaklejone lub krótki czas po plastrze, to to słabsze oczko ustawia sie prosto - brak odwodzenia oczek do zewnątrz w obu oczkach, prawdopodobnie spowodowane uszkodzeniem nerwów ...
    • Czy u Waszych dzieci z zezem zbieżnym macie do czynienia z brakiem odwodzenia oczek do zewnątrz? Jak to leczycie? Czy słyszeliście o operacjach mających na celu przywrócenie odwodzenie?
    • Poszłam z synkiem (10 miesięcy) do kolejnego okulisty (dr Hautz) i mam kolejną 3 diagnoz:( Załamać się można. Tym razem nadwzroczność ok 2,5, do tego astygmatyzm w jednym oczku. Wg lekarza, jedno oko jest dominujące, a drugie bardziej zezujące, niedowidzące. A zez może wynikać właśnie z wady wzroku, ale też i z napięcia mięśni. I najpierw takie rzeczy koryguje się okularami i zaklejaniem oczka dominującego, żeby poprawić widzenie w tym słabszym, a potem ewentualnie operacja, już w miarę...
    • zastanawia mnie jedna sprawa moze mi ktos pomoze mam zeza rozbieznego i wade wzroku na prawym oku +1.5 i astygmatyzm 0.25 jak patrze okiem zdrowym czyli lewym to mam zeza rozbieznego patrze nim przewaznie wiec tego zeza mam ale niedawno zauwazylem ze jesli spojrze drugim okiem tym lewym na ktorym mam wade to ten zez znika i oczy ustawiaja sie prawidlowo moze ktos wie dlaczego tak sie dzieje ???
    • Jak leczyć oczy w wypadku, gdy lekarz stwierdza, że nie mam zeza. A badał, gdy byłem zmęczony po nieprzespanej nocy. Wtedy podobno nawet ukryty zez łatwiej wyłapać. Gdy patrzę do przodu oczy nie są ustawione na wprost, tylko jakby trochę "rozstrzelone" na boki (lewe w lewą stronę, prawe w prawą). Gdy patrzę pod lekkim kątem (niezależnie w którą stronę), wygląda już jak typowy zez. Paskudne to jest. Czy mógłbym leczyć to operacyjnie, traktując jak "zwykły" zez?? Może jakieś inne rozwią...
    • Witam, w dzieciństwie przeszłam 3 operacje zeza, teraz mam 30 lat.Oko ucieka w sytuacjach stresujących lub gdy jestem bardzo zmęczona, czy też dźwignę coś cięższego (czy i Wam nie wolno nosić siatek z zakupami?).Moje pytanie: czy macie jakieś problemy w nawiązywaniu relacji z mężczyznami? Ja się czuję często tak, jak wtedy gdy byłam dziewczynką wyśmiewaną przez rówieśników.Ciągle myślę czy ta druga oosoba już zobaczyła że mam zeza, stresuję się i....nic z tego nie wychodzi.Terap...
    • Dziś u okulisty wyszła nam nadwzroczność +2,5 w obu oczkach. I bardzo możliwe, ze zez jest spowodowany tą wadą. Ale niekoniecznie. Mamy kupić okulary i zaklejać dziecku oko jedno pół dnia i drugie pół dnia. Czy to nie za długo? Dużo niestety się nie dowiedzieliśmy od okulisty, bo Pani doktor nie była bardzo rozmowna. Za 2 tygodnie mamy jeszcze wizytę prywatną u prof. Prosta więc chyba wstrzymam się jeszcze z tymi okularkami. Synek ma 9 miesięcy ur, 7 korygowane. Był skrajnym wcześniak...
    • moja corka skonczyla niedawno 3 lata,gdy miala 1,4 roku zauwazylismy,ze ucieka jej lewe oko.Najpierw w przychodni lekarz okulista stwierdzil,ze cos sobie wymyslilam,ale w koncu dal skierowanie do specjalisty.W przychodni leczenia zeza przez prawie rok nas zwodzili,ze dziecko musi "dojrzec".W koncu zupelnie przypadkie dowiedzialam sie o dobrej lekarce zeza.Okazalo sie,ze cora ma wade -0,5dioptrii,astygatyzm i zeza.Zaczela nosic okulary z pryzatem nr 10.Codziennie na 15 min zaklej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się