Dodaj do ulubionych

Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia

01.05.24, 11:28
Widzę, że temary głoenie polityczne więc dla odmiany coś motoryzacyjnego. Wróciłem z wakacji na Krecie, 7 dni jeździłem corolka z wypożyczalni. Auto z roku 2023, kombi, mniejsza hybryda 140 koni. Zrobiłem 1500 km. Średnie spalanie 4,2. Na autostradzie przy 120 5. W Heraklionie w korkach ponizej 4. Wrażenia: zaskakująco dobre auto. W kabinie bez porywów, ale intuicyjnie wszystko uruchomiłem włacznie z navi i spotify bez sięgania po książkę. Fotele z przodu minimalnie za krótkie, ale wygodne. Klima wydajna i szybko dmucha zimnym. Porządne zawieszenie, tył lubi zahalasować ale bes skandalu. Napęd - rewelacja. Cisza prawie jak w lexusie (tak do 100km/h, potem szumy z nadkoli). Skrzynia biegów liniowa, motory niesłyszalne. Jeździ się bardzo zrelaksowanym i przyjemnie. Auto teoretycznie nudne i bez wyrazu jest moim zdaniem produktem wręcz perfekcyjnym w stosunku efekt/cena. Mam w garazu auta lepsze ale jednak duuuzo droższe. Powiem Wam że jestem zdumiony jaki toyota zrobiła postęp. To auto ma naprawdę kilka i to niewielkich wad. A jak widzę - nowe można kupić za niewiele ponad 100 tys. Nie żebym kogoś namawiał, ale każdy z Was codziennie widzi mnóstwo corollek - wiedzcie, że to naprawdę bardzo bardzo dobre auto.
Pozdrawiam
Jeep
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 01.05.24, 16:16
      Corolla to kompakt?
      • jeepwdyzlu Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 01.05.24, 16:52
        Owszem. Jak focus czy astra.
        • bywalec.hoteli Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 01.05.24, 16:54
          No to ponad 100k to drogo jak na takie auto. Ono powinno kosztować 40-50k.
          • trypel Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 01.05.24, 17:40
            A dlaczego nie 15?
            • engine8t Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 01.05.24, 18:05
              trypel napisał:

> A dlaczego nie 15?
              >
              >

Bo wtedy to bylaby prawie ameryka :)
              • trypel Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 01.05.24, 18:07
                To chyba nawet yugo nowe było droższe u was
                • engine8t Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 01.05.24, 20:07
                  trypel napisał:

> To chyba nawet yugo nowe było droższe u was
                  >

No nie pierd. Bylo to najtansze auto w USA i kosztowalo $3999 a wiec chyba polowe tego co Corolla -
                  A byly sprzedawane przez dilerow GM/Chevy no a ze sie nie sprzedawaly wiec niektorzy dilerzy nie wiedzac jak sie ich pozbyc to oferowali ze jak ktos kupil Corvete za ok $30k to dostawal Yugo gratis.
                  No i wtedy Yugo to moglem kupic za jedna pensje :)
                  A teraz za najtansze to by trzeba 2 czy 3 pensje wylozyc.
                  www.kbb.com/best-cars/cheapest-new-cars/

A Toyota Corolla BTW kosztuje niewile ponad $20k co mniej wiecej sie rowna 3x sredni aamerykanska pensja a w Kalifirni A w SV to ciagle za miesieczna.
                  • trypel Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 01.05.24, 20:48
                    Ale hybryda? Za te 20 tys czyli 80 tys pln? Czy zwykla benzyna?
                    • trypel Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 01.05.24, 20:49
                      I 3999 to więcej niż 15 tys pln. Więc nawet yugo było droższe
                  • trypel Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 01.05.24, 21:11
                    engine8t napisał:

> A Toyota Corolla BTW kosztuje niewile ponad $20k co mniej wiecej sie rowna 3x
                    > sredni aamerykanska pensja a w Kalifirni A w SV to ciagle za miesieczna.

www.forbes.com/advisor/business/average-salary-by-state/
                    Coś mnie podkusiło żeby sprawdzić
                    I chyba jednak nie do końca tak jak piszesz
          • only_the_godfather Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 01.05.24, 17:54
            bywalec.hoteli napisał:

> No to ponad 100k to drogo jak na takie auto. Ono powinno kosztować 40-50k.
            Między Bogiem a prawdą gratis to uczciwa cena.
          • only_the_godfather Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 01.05.24, 17:57
            bywalec.hoteli napisał:

W 2003 r. Renault Thalia w dość bogatej opcji kosztowała ok 40 k. W 2014, Dacia Logan MCV w nabogatszej wersji po upustach wychodziła ok 45k. Czyli auta klasę niższą od kompakta kosztowały tyle, ile uważasz, że powinien kompakt kosztować.
            • trypel Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 01.05.24, 18:06
              Wpisałem w olx nowy kompakt i to pierwsza oferta
              Uważam że cena uczciwa
              www.olx.pl/d/oferta/nowy-kompakt-wc-arteco-3-5-deska-wolnoopadajaca-CID628-IDYAFfN.html
            • duze_a_male_d_duze_m Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 02.05.24, 05:50
              Stilo czy Bravo kosztowały w tych okolicach.
          • tbernard Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 02.05.24, 14:27
            bywalec.hoteli napisał:

Jeśli dokładnie to przekalkulowałeś, to możesz śmiało zakładać biznes pod tytułem salon tojoty. Każdy bank z radością udzieli kredytu na biznez z taką przebitką. Nawet jak cenę podwyższysz do 80-90 tys. to towar będzie Ci błyskawicznie schodził i raz dwa spłacisz kredyt na rozkręcenie biznesu a potem to już będzie praktycznie perpetuum mobile finansowe.
    • wislok1 Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 01.05.24, 21:02
      Teraz nie ma Toyoty Auris i jest znowu Corolla

Auris jezdzilo mi sie sie bardzo dobrze, Corolla ja zastapila

Wrazenia z jazdy mialem bardzo podobne
      • tbernard Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 02.05.24, 14:30
        wislok1 napisał:

> Teraz nie ma Toyoty Auris i jest znowu Corolla

Wizualnie to Tojota Corolla Heczbek wydaje się być kontynuacją Aurisa.
    • galtomone Re: Toyota corolla 1,8 hybrid wrażenia 02.05.24, 08:57
      Wersją 140KM nie jeździłem.
      Moich 122KM po przesiadce z Lexa sie troche obawiałem ale niepotrzebnie.
      Jeździ całkiem przyzwoicie i nie mam poczucia braku mocy. Ale jeżdżę jak pokazują znaki, czasem +10/15 km/h.

Spalanie podobne. Tu chyba większe różnice na korzyść nowszej wersji były między III (Auris) a IV (Corolla do '23) generacją napędu niż między IV a V (Corolla od '23).

Wnętrze między tymi generacjami bez zmian właściwie. W nowszej cały licznik to już duży wyświetlacz, ja mam mniejszy. I sys. multimedialny ma większy ekran w nowszej wersji.

Moje główne zarzuty póki co to:
      - trochę mało schowków i kieszeni - w Lexie było pełno miejsc na piedroły. W Auris siedziałem i choć kabina mniejsza to schowków też więcej.
      - tylne drzwi (przynajmniej w kombi) są małe i mogłyby sie troche szerzej otwierać.
      - Żona mówi, że auto jest za bardzo gadatliwe - co chwile coś pika kiedy sys. wspomagające są włączone, w nowej (takie wymagania) pod tym względem musi być jeszcze gorzej.
      - moja jest stara, więc w trybie elektrycznym nie robi jeszcze dźwięku ostrzegającego pieszych... ze dwa razy już za kimś jechałem, bo mnie nie słyszał a trąbić 1 metr za czyimś tyłkiem to chyba zbyt brutalne 😂

Póki co jednak uważam, że synergiczna hybryda Toyoty to naprawdę cud techniki, jeździ mi się tym bardzo fajnie i cieszę się, że zdecydowałem się na hybrydę a nie diesla czy zwykłą benzynę z opcja LPG.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka