Dodaj do ulubionych

Mydło aleppo - oliwkowo-laurowe

07.12.07, 21:27
Witam!
Czy ma ktoś doświadczenie z naturalnym mydłem syryjskim, oliwkowo-laurowym?
Jakie efekty jego używania? Polecane jest przy problemach skórnych (m.in.
trądzik), czy faktycznie pomaga?
Obserwuj wątek
    • gris_gris Re: Mydło aleppo - oliwkowo-laurowe 08.12.07, 02:32
      Ja uzywalam, ale niestety pojawily mi sie po nim zaskorniki. Mam cere mieszana.
      Mysle, ze to zalezy od skory w kazdym wypadku, wiec najlepiej wyprobuj maly
      kawalek, jezeli masz taka mozliwosc. Poza tym bardzo je lubie, uzywam do mycia
      rak (nie wysusza). Probe powinno sie przeprowadzic tez dlatego, ze olej
      wawrzynowy czesto uczula.
    • kasha77 Re: Mydło aleppo - oliwkowo-laurowe 15.04.13, 16:25
      jeśli chodzi o naturalne mydła to mój numer jeden to savon noir.lekko peelinguje,w pełni naturalne i bardzo wydaje-choc wygląda i pachnie średnio(takie czarne gluty;)).
    • zawrotglowy Re: Mydło aleppo - oliwkowo-laurowe 15.04.13, 17:04
      Ja mam doświadczenia takie, że jak zwykle jak coś zbiera same ochy i achy, to mi pasować nie będzie.
      Najpierw miałam Aleppo 40%. Poza tym, że zostawiało skórę tak czystą, że aż piszczącą, to nie robiło nic w zakresie pielęgnacji - a takie ponoć ma właściwości, reguluje przetłuszczanie, koi przesuszoną skórę itd. Na dodatek koszmarnie szczypało w oczy, kiedy przy spłukiwaniu choćby odrobina wody z mydłem dostała się do oczu. Ale czytałam o osobach, które zmywają nim tusz i cienie.
      Potem kupiłam Aleppo 12-15 % w Organique, stosowałam do mycia całego ciała. Miałam akurat mocne zimowo - basenowo - kwasowe przesuszenie skóry i mydło kompletnie nic z tym nie robiło. A myło podobnie jak przeciętny żel pod prysznic.

Ponoć niektóre egzemplarze mogą być niedojrzałe i trzeba je odłożyć na półkę, żeby sobie "doszło", wtedy jest łagodniejsze. Ale ja się nie będę cackać z mydłem jak z winem i czekać aż ono dojrzeje. Kiedy kupuję coś, co rzekomo ma mi pomóc z problemami skórnymi, to potrzebuję tego na teraz a nie za rok i dlatego straciłam cierpliwość do Aleppo. Nie sądzę, żebym kupiła jeszcze raz.

Savon Noir też mam, ale nie zachwyca. Niby jakoś tam działa na suche skórki, ale i tak muszę po nim użyć ściereczki muślinowej, bez tego skórki trzymają się dalej twarzy. Zostawione dłużej na skórze wysusza. Poza tym ma tak koszmarnie niewygodną konsystencję zwartego gluta, że nie wyobrażam sobie stosowania go na całe ciało.
    • zawrotglowy Re: Mydło aleppo - oliwkowo-laurowe 15.04.13, 21:44
      Mydlarnie i sklepy z eko kosmetykami internetowe albo w niektórych mydlarniach stacjonarnych i Organique.
    • white_swan Re: Mydło aleppo - oliwkowo-laurowe 17.04.13, 13:40
      Ja miałam 40 %. Przesuszyło mi cere. Więc dla mnie lepsze by było mniejsze stężenie. Dobrze oczyszcza, na zaskórniki pomogło. Wczesniej miałam syberyjske z aleppo. Nie wysuszyło mnie tak. Od czasu do czasu jako peeling używam czarnego mydła i naprawde fajnie radzi sobie z rozszerzonymi porami.
    • marylii Re: Mydło aleppo - oliwkowo-laurowe 20.06.14, 18:41
      Ja bardzo lubię naturalne mydła. Początkowo mogą dawać efekt nadmiernego sciągniecia i napięcia skóry i z dnia na dzień cudów się nie doczekamy, ale systematycznie stosowane bardzo poprawiły stan mojej cery i skóry na dekoldzie i plecach. Ja używam aleppo 20% oleju laurowego i wystarcza mi w zupełności podaje Ci linka do wpisu na temat tego mydełka (wszystko opisane dokładnie co i jak) kalistabloguje.blogspot.com/2014/01/naturalne-mydo-aleppo-20-oleju.html
      Ja bardzo lubię aleppo z czerwona glinka beloun: kalistabloguje.blogspot.com/2014/02/mydo-aleppo-z-czerwona-glinka-beloun-le.html
      Z naturalnych mydeł polubiłam również savon noir, czyli czarne mydło w postaci miękkiej: kalistabloguje.blogspot.com/2013/11/sarl-biopur-naturalne-czarne-mydo-savon.html
      Może Ci nie pasować jego zapach, wtedy warto sięgnąc po zapachowe savon noir: kalistabloguje.blogspot.com/2014/05/mydo-savon-noir-rozane-z-olejkiem.html

To są moi faworyci mydlani, podałam Ci linki do do bloga kalisty, bo to kopalnia wiedzy i przemiła osoba, sama miałam problemy z doborem odpowiednich mydeł i tak trafiłam na stronkę. Mam nadzieję, ze Ci się przyda :)
    • anlinsa Re: Mydło aleppo - oliwkowo-laurowe 23.07.17, 12:07
      Kupując mydło aleppo trzeba też uważać na skład. Bo nie zawsze jest on cztero-składnikowy. Warto też zauważyć, że nie produkuje się już tego mydła w Syrii ponieważ jest tam wojna, a mimo to na opakowaniach pisze, że produkowane jest w Syrii. Trzeba więc wyjaśniać sprawę ze sprzedawcą zanim kupicie mydło. informacje znalezione na stronie:
      sapindus.pl/blog/mydloaleppo/
    • lucyy3 Re: Mydło aleppo - oliwkowo-laurowe 24.07.17, 07:00
      muszę go wypróbować. Można je kupić w zwykłej drogerii?
      • kosmotynka Re: Mydło aleppo - oliwkowo-laurowe 23.08.17, 12:30
        Tylko trochę drogie to mydło... Jest tego warte?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka