Dodaj do ulubionych

Zamość - informacje

10.02.04, 11:38
Wybieramy się za jakis czas do Zamościa - czy moglibyście napisać, gdzie
warto się zatrzymać, gdzie jeść, gdzie wpaść wieczorem na piwko? Jak wygląda
sprawa z samochodem - czy parkowanie jest płatne? Czy jest drogo (np.
orientacyjne ceny pizzy, piwa, noclegu)?
Będę bardzo wdzięczna :)
Obserwuj wątek
    • wiloa Re: Zamość - informacje -prosze bardzo 10.02.04, 16:58
      Gdzi masz wpasc? zaraz pewnie otrzymasz odpowiedz bardziej szczegolowa ale ja
      radze Ci zobaczyc:
      Rynek Wielki i ratusz , Kolegiate oraz wieze przed kolegiata - mozesz tez
      zobaczyc z miasto z lotu ptaka , warto tez pojsc na rynek Solny , do Parku do
      Rotundy ..no i konecznie wpadnij na roztocze , skoro juz tu sie wybrałas ,
      jest pieknie w zimeie tez:))pozdrowienia w
    • users1 Re: Zamość - informacje 10.02.04, 17:40
      Proponuję poczytać niektóre wątki na tym forum, choćby zagadki, bajania
      świąteczne czy obecnie ukazujący się mniej więcej co dwa trzy dni
      nowy "odcinek" spaceru, a dowiesz się na czym w Zamościu można zawiesić oko.
      Co do cen; pizza i piwo jak wszędzie. Cały Rynek Wielki to małe, przytulne
      knajpki posiadające wiele staromiejskiego uroku. Parkingi; z wyjątkiem płyty
      Rynku Wielkiego na starym mieście można parkować wszędzie ostatnio bezpłatnie,
      ale już w najbliższem czasie, jak było przezdtem 2 zł za godzinę. W obrębie
      starego miasta, przy bramie Szczebrzeskiej parking strzeżony. W niedalekiej
      odległości od starego miasta za parkiem przy ul. Sadowej drugi parkimg
      skrezeżony, przy parku ul. Piłsudskiego przestronny parking bezpłatny i nie
      strzeżony. Co by nie powiedzieć problemów z parkowaniem nie ma.
      Pozdrawiam i zapraszam do Zamościa
      W.2
      • kohol Re: Zamość - informacje 11.02.04, 10:54
        users1 napisał:

> a dowiesz się na czym w Zamościu można zawiesić oko.

Wiem, byłam w Zamościu, piekne miasto, teraz chciałabym pojechać tam ze swoim
        partnerem, bo on nigdy nie był, no i w zasadzie zalezy mi teraz na tych
        praktycznych informacjach - zabytki pewnie się bardzo nie poprzesuwały
        (pamiętam takie pole szachowe w parku :)), interesuje mnie bardziej tzw. baza
        turystyczna...
        I Roztocze widziałam, i na Chmielakach piwo piłam (oj, dziurawe wspomnienia :D).

> Co do cen; pizza i piwo jak wszędzie.

Oj, weź pod uwage to, że ja piszę z Warszawy :D

> ale już w najbliższem czasie, jak było przezdtem 2 zł za godzinę.

A tak do końca lutego? Bezpłatnie? Bezpiecznie?
        • users1 Re: Zamość - informacje 11.02.04, 21:20
          A jednak te "zabytki" troche się po przesuwały. Nie ma już szachownicy w parku.
          W zasadzie Alfia powiedziała Ci już wszystko, więc nie obawiaj się cen czy
          innych rzeczy w Zamościu - przyjeżdżaj. Jak chcesz zorganizujemy Ci komitet
          powitalny;-)))).
          Pozdrawiam i zapraszam
          W.2
    • alfia Re: Zamość - informacje 11.02.04, 14:02
      kohol:-)
      zabytki pewnie, pewnie się nie poprzesuwały:-)
      dobra pizza, tansza niż w Warszawie ale bez przesady w knajpce "u Greka" obok
      APteki Rektorskiej, też dobra kawa ale jeszcze lepsza a "pozegnaniu z Afryką
      przy uliczce prowadzącej z Rynku Wielkiego na WOdny (jaka to jest??)
      zjeść tez można nawet, nawet w Patio przy Lubelskiej (dom towarowy Hetman - na
      dole) i odwiedzić warto pub Witolda Paszta tzn. Green Pub przy Kościela
      Franciszkanów...
      osobiście polecam bardzo ulubione przeze mnie miejsce tj. karczmę Młyn w
      Zwierzyńca, z widokiem na kościółek na wodzie (coś pięnego); dobra kuchania ale
      powolna:-) i ceny bliższe warszawskim (średnim;-)
      i w ogóle jechać, jechać i pozdrowić okolice cudne!!:-)
      • czuk1 Re: Zamość - informacje 12.02.04, 13:14
        alfia napisała:

> kohol:-)
        > zabytki pewnie, pewnie się nie poprzesuwały:-)
        > dobra pizza, tansza niż w Warszawie ale bez przesady w knajpce "u Greka" obok
        > APteki Rektorskiej, też dobra kawa ale jeszcze lepsza a "pozegnaniu z Afryką
        > przy uliczce prowadzącej z Rynku Wielkiego na WOdny (jaka to jest??)
        > zjeść tez można nawet, nawet w Patio przy Lubelskiej (dom towarowy Hetman -
        na
        > dole) i odwiedzić warto pub Witolda Paszta tzn. Green Pub przy Kościela
        > Franciszkanów...
        > osobiście polecam bardzo ulubione przeze mnie miejsce tj. karczmę Młyn w
        > Zwierzyńca, z widokiem na kościółek na wodzie (coś pięnego); dobra kuchania
        ale
        >
        > powolna:-) i ceny bliższe warszawskim (średnim;-)
        > i w ogóle jechać, jechać i pozdrowić okolice cudne!!:-)

Chyba więcej szczegółów po Twoim przyjeżdzie. Tyle juz informacji uzyskałeś.
    • kohol Re: Zamość - informacje 16.02.04, 09:45
      Zatem tak:
      Dom Turysty na Zamenhofa jest dość wygodnym miejscem "wypadowym" - blisko
      wszędzie, tanio, szkoda, że co chwila zamykają drzwi.
      W piątek wieczorem (jakaś niemiła uwaga chłopaka spotkanego na Rynku
      przypomniała nam, że możemy być uznawani za intruzów i nie należy za bardzo
      rozglądać się po kamienicach) brak miejsc w knajpach - jedyne wolne miejsca
      były w pizzerii "U Greka" - brak wentylacji, piwo coś "za łatwo" wchodzi (4,00
      zł), pizza nieco rozmoknięta.
      W sobotę pozwiedzaliśmy - bardzo, bardzo fajnie, mój mężczyzna był zdziwiony,
      jak mógł nie wiedzieć, że są jeszcze tak ładne miejsca w Polsce. W Hali
      Targowej kupiliśmy sobie po cebularzu obficie posypanym makiem. Śnieg padał
      cały czas.
      W pubie Leżajska poczęstowano nas lizakami-serduszkami. Bardzo miło.
      Najbardziej neutralnie i miło - "Pod Arkadami". Piwo ciut droższe (4,50 zł),
      ale znakomita pizza (ach! ach! duża jest odpowiednia na dwie głodne osoby,
      średnio 13,00 zł), bilard 3 zł za pół godziny, toaleta 50 gr. Można siedzieć i
      siedzieć, przede wszystkim dlateko, że szkoda stracić dobry stolik na wieczór.
      Kawa w "Pożegnaniu z Afryką".
      W Zwierzyńcu zatrzymaliśmy się w Młynie - niezła pizza, z maaasą sera, dobry
      sos koperkowy. Kościółek zamknięty, ale niedaleko można sobie wejść w las
      (nielegalnie - bez kart wstępu), zobaczyć pomnik poległych leśników i Bukową
      Górę.
      Dziękuję wszystkim za rady :)
      • olga Re: Zamość - informacje 16.02.04, 15:16
        szkoda że nie odwiedziłaś przy okazji fryzjera,bo ceny w zamościu są
        trzykrotnie niższe.ja też jestem z warszawy i za każdym razem gdy jestem w
        zamościu chodzę do fryzjera,po tym jak się okazało że zapłaciłam za koka 30
        zł,podczas gdzy w warszawie za identyczne uczesanie 140 zł.
      • januszx Re: Zamość - informacje 16.02.04, 21:50
        kohol napisała:

> Zatem tak:
        > Dom Turysty na Zamenhofa jest dość wygodnym miejscem "wypadowym" - blisko
        > wszędzie, tanio, szkoda, że co chwila zamykają drzwi.
        > W piątek wieczorem (jakaś niemiła uwaga chłopaka spotkanego na Rynku
        > przypomniała nam, że możemy być uznawani za intruzów i nie należy za bardzo
        > rozglądać się po kamienicach)

czy mogłabys napisać coś więcej na ten temat ...cóz to ma znaczyć...

brak miejsc w knajpach - jedyne wolne miejsca
        > były w pizzerii "U Greka" - brak wentylacji, piwo coś "za łatwo" wchodzi
        (4,00
        > zł), pizza nieco rozmoknięta.

Bo miła Kohol pizze w Zamościu nalezy jadać ...u Włocha:-),
        tzn ja polecam:-)

> W sobotę pozwiedzaliśmy - bardzo, bardzo fajnie, mój mężczyzna był zdziwiony,
        > jak mógł nie wiedzieć, że są jeszcze tak ładne miejsca w Polsce.

JEśli mogę zapytać ...z daleka przyjechaliście? , że do tej pory Twój chłopak
        nie miał okazji poznać naszej perły ?, rozumiem ,że Ty już w Zamościu byłaś
        wcześniej...?

W Hali
        > Targowej kupiliśmy sobie po cebularzu obficie posypanym makiem. Śnieg padał
        > cały czas.
        > W pubie Leżajska poczęstowano nas lizakami-serduszkami. Bardzo miło.
        > Najbardziej neutralnie i miło - "Pod Arkadami". Piwo ciut droższe (4,50 zł),
        > ale znakomita pizza (ach! ach! duża jest odpowiednia na dwie głodne osoby,
        > średnio 13,00 zł), bilard 3 zł za pół godziny, toaleta 50 gr. Można siedzieć
        i
        > siedzieć, przede wszystkim dlateko, że szkoda stracić dobry stolik na wieczór.
        > Kawa w "Pożegnaniu z Afryką".

tak tam musi byc dobra kawa :-) jak zwasze też lubię tam wpaść...

> W Zwierzyńcu zatrzymaliśmy się w Młynie - niezła pizza, z maaasą sera, dobry
        > sos koperkowy. Kościółek zamknięty, ale niedaleko można sobie wejść w las
        > (nielegalnie - bez kart wstępu), zobaczyć pomnik poległych leśników i Bukową
        > Górę.
        > Dziękuję wszystkim za rady :)

rozumiem ,że weszliście na szczyt góry i podziwialiście zimową panoramę na wieś
        Sochy?
        pozdrawiam
        j
        • kohol Re: Zamość - informacje 17.02.04, 12:30
          januszx napisał:

> > W piątek wieczorem (jakaś niemiła uwaga chłopaka spotkanego na Rynku
          > > przypomniała nam, że możemy być uznawani za intruzów i nie należy za bardz
          > o
          > > rozglądać się po kamienicach)
          >
          > czy mogłabys napisać coś więcej na ten temat ...cóz to ma znaczyć...

Hm, wyszliśmy wieczorkiem, patrzymy sobie na kamienice, jakich chłopak do
          mojego faceta - "No i co się tak gapisz? Gał wytrzeszczasz?", darowaliśmy sobie
          dyskusję...

> Bo miła Kohol pizze w Zamościu nalezy jadać ...u Włocha:-),
          > tzn ja polecam:-)

Teraz to se możesz :P A niby skąd miałam wiedzieć?

> JEśli mogę zapytać ...z daleka przyjechaliście? , że do tej pory Twój chłopak
          > nie miał okazji poznać naszej perły ?, rozumiem ,że Ty już w Zamościu byłaś
          > wcześniej...?

Z Warszawy. Tak, ja byłam wcześniej :)

> rozumiem ,że weszliście na szczyt góry i podziwialiście zimową panoramę na
          wieś
          > Sochy?

Hm, na tej górce to były buki, więc niewiele było widać, może to nie ta?...
          No, jelonek tylko przebiegł przez ścieżkę :D
          • ubott.1 Re: Zamość - informacje 18.02.04, 02:41
            Fakt sa tam buki ale wystarczy pojsc dalej 100 metrow a jest piekny punkt
            widokowy z nieoslonietej drzewami czesci Bukowej gory wlasnie na wies Sochy i
            piekne lasy. Coz bedziecie musieli ponownie przyjechac na Roztocze.
            • januszx Re: Zamość - informacje 18.02.04, 09:37
              ubott.1 napisał:

> Fakt sa tam buki ale wystarczy pojsc dalej 100 metrow a jest piekny punkt
              > widokowy z nieoslonietej drzewami czesci Bukowej gory wlasnie na wies Sochy i
              > piekne lasy. Coz bedziecie musieli ponownie przyjechac na Roztocze.

ale chyba nie będzie trzeba Was bardzo namawiać:-)? ..warto spojrzeć na
              Sochy:-) i...
          • januszx Re: Zamość - informacje 18.02.04, 09:39
            kohol napisała:

> januszx napisał:
            >
            > > > W piątek wieczorem (jakaś niemiła uwaga chłopaka spotkanego na Rynku
            > > > przypomniała nam, że możemy być uznawani za intruzów i nie należy za
            > bardz
            > > o
            > > > rozglądać się po kamienicach)
            > >
            > > czy mogłabys napisać coś więcej na ten temat ...cóz to ma znaczyć...
            >
            > Hm, wyszliśmy wieczorkiem, patrzymy sobie na kamienice, jakich chłopak do
            > mojego faceta - "No i co się tak gapisz? Gał wytrzeszczasz?", darowaliśmy
            sobie
            >
            > dyskusję...

a wiesz Kohol to chyba był miejscowy fonkcjonariusz zbierający podatek od
            oglądania:-))
            pozdrawiam j

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka